Búza fuzáriózis – mire számíthatunk az évszázad aszálya után?

Agro Napló
Ha röviden kell válaszolnunk erre a kérdésre, akkor súlyos járványra. Elsőre hihetetlennek hangzik, de ha végiggondoljuk a múlt év tapasztalatait, a kórokozó biológiáját, a szántóföldi körülményeket és feltételezzük, hogy időjárás szempontjából egy átlagos évjárat jön, akkor erre a következtetésre jutunk.

2022-ben az ország nagy részén az aszály miatt a kukorica kiszáradt, vagy alig termett valamit. Erre jött rá szeptemberben a rengeteg eső, ami miatt rendkívül erős fuzáriumfertőzések alakultak ki (termésben határértéket meghaladó toxintartalommal). Majd a szármaradványokat több-kevesebb sikerrel bedolgozták a talajba. A Fusarium fajok szármaradványokon maradnak fenn, telelnek át és a megfelelő körülmények között rengeteg spórát képezve fertőzik meg az érzékeny stádiumban lévő növényeket. Ráadásul sok gazdálkodó a veszteséges kukoricatermesztés miatt növelte az őszi búza vetésterületét, ami így sok helyen kukorica elővetemény után került elvetésre. Járvány kialakulásának 3 feltétele (fertőzési forrás, fogékony növénykultúra és csapadékos időjárás) közül nagy valószínűséggel mindegyik teljesül májusban-júniusban.

Búza kalászfuzárium

A fuzáriumfertőzés létrejöttéhez hűvös, csapadékos, magas páratartalom szükséges a kalászosok virágzása körül. A betegség következtében akár 50%-os termésveszteség (mennyiségi és minőségi) is felléphet, amely esetben már nem lehet jövedelmező gabonatermesztést folytatni.

Búza kalászfuzárium

A termés mennyiségének és minőségének megvédéséhez a Kwizda Agro a Toxin Stop Pro termékpárt javasolja. A Toxin Stop Pro azon gabonatermesztők számára jó választás, akik költséghatékony módon szeretnének extra védelmet elérni a kalászfuzárium ellen. A termékpárral 250 g tebukonazolt és 150 g protiokonazolt juttatunk ki hektáronként. Mindkét fungicid hatóanyag önmagában is hatékony a különböző fuzárium fajok ellen, együttesen alkalmazva azonban szinergista módon erősítik egymás hatását. Természetesen a Toxin Stop Pro kalászhányás–virágzás időszakában fellépő egyéb betegségek (szeptória, helminthosporium, rozsdák, lisztharmat) ellen is hatékony.

A Toxin Stop Pro termékpár tagjai kombinálhatóak és tankkeverékben kijuttathatóak. Fertőzési veszélytől függően együtt vagy külön-külön is kipermetezhetőek. Így 10 hektár őszi búza egyszeri vagy kétszeri kezelésére elegendő. Permetezés során törekedjünk minél pontosabb időzítésre, lehetőleg megelőzően alkalmazva, használjunk dupla réses fúvókákat, megfelelő lémennyiséget. Szükség esetén rovarölő szerrel (például Fentrol CS), lombtrágyával (például Wuxal Grano, Wuxal Kalászos) valamint folyékony fejtrágyával (Azospeed) keverhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!