Együtt az egyszikûek ellen - STOP a fenyérciroknak

Agro Napló
Miért gondolják úgy a gazdálkodók, hogy nincs tökéletes megoldás a fenyércirok gyomirtására? A megoldás már évek óta rendelkezésre áll. Ez a Duo System® technológia, mely két pillérbõl áll, melyek a RAGT Vetõmag Kft. DUO kukorica hibridjei és a Focus Ultra® gyomirtó szer.  

Akik használták már a Focus Ultrát® szójában, napraforgóban, vagy repcében, tudják, hogy milyen jó hatékonysággal irtja a Focus Ultra® az egyszikû gyomnövényeket. A fenyércirok kifejezetten érzékeny a Focus Ultra® hatóanyagára, a cikloxidimre, de említhetnénk a csillagpázsitot és a tarackbúzát is, melyek ellen nem is tudunk igazán hatékonyan védekezni a rendelkezésre álló herbicidekkel. A Focus Ultrával® tehát sokkal jobb gyomirtó hatás érhető el a széles körben használt szulfonil-karbamid típusú gyomirtó szerekhez képest.



A BASF Szántóföld Napjának szekszárdi állomásán készült fotók a fenti állítást egyértelmûen bizonyítják, nagyon jól látható mekkora a különbség az egymás mellett lévő két parcella között (1-2. kép).








1. kép. 1. kezelés:

Focus Ultra 2 l/ha + DASH 1 l/ha + Callam 0,4 l/ha. 2. kezelés: Focus Ultra 2 l/ha

+ DASH 1 l/ha.

BASF Szántóföld Napja, Szekszárd

 

 


2. kép. „Hagyományos”, szulfonil-ureával elvégzett kezelés.

BASF Szántóföld Napja, Szekszárd









A technológia lényege, hogy egy meghatározott herbiciddel, az egyszikûirtó Focus Ultra®-val permetezzük le a DUO System technológiára nemesített kukorica állományt. Ezek a hibridek a Focus Ultra® hatóanyagára, a cikloxidimre 100%-ban ellenállóak. Fontos megjegyezni, hogy a herbicid-ellenállóságot nem GMO technológiával, hanem hagyományos növénynemesítési eljárásokkal viszik be a kukoricába, többszörös visszakeresztezés útján. Jelenlegi ismereteink és tapasztalataink szerint semmilyen tünet (pl. yellow flash) nem tapasztalható a kezelés után, még többszörös dózisban sem.





Csakúgy, mint más hibridek,

a DUO-s hibridek sem kaphatnak

úgy regisztrációt,

ha termőképességük elmarad

az alapváltozattól!



A technológia további előnye, hogy a Focus Ultra® a kukorica fenológiai fázisától függetlenül bármikor kijuttatható, ami nem mondható el minden jelenleg használt készítményről, hisz a legtöbb gyomirtó szer a kukorica hét, maximum nyolc leveles koráig szórható annak komolyabb károsodása nélkül.

 



Duo System® hibridek az RAGT kínálatában:



Galexx DUO (FAO 320): Új hibrid a portfolióban. Szárazságtûrését 2009-ben már bizonyította Magyarországon. Nagy termőképességû, stressztûrő hibrid.



Brixxo DUO (FAO 350): A legújabban elismert DUO hibridünk. Legnagyobb előnye a rendkívül jó vízleadása, mely lehetővé teszi a búza előveteményként való alkalmazását. Termőképessége FAO csoportjának megfelelő, stressztûrése kiváló.



Silexx DUO (FAO 370): Elsőként és legnagyobb zsákszámban forgalmazott DUO hibridünk. Rendkívül jól alkalmazkodik a gyengébb talajviszonyokhoz.



Rulexx DUO (FAO 370): Stabil termőképesség jellemzi a különböző évjáratok és a különböző termőhelyek között. Nagy, látványos csöveket nevel.



Alexxandra DUO (FAO 380): Alapváltozata az egyik legismertebb RAGT hibrid. Ismertségét és elfogadottságát kiemelkedő termőképességének köszönheti. Akár üzemi körülmények közt, akár a Kukorica Klub és a GOSZ-VSZT független kísérleteiben vizsgáljuk, termése rendre a legjobb hibridek között van.



Bergxxon DUO (FAO 400): Portfoliónk egyik legstabilabb termőképességû hibridje. Mind szárazabb, mind csapadékosabb évjáratokban képes az éréscsoportjára jellemző átlagokat meghaladó terméshozamok elérésére. Biztos választás minden termőhelyre!



Luxxus DUO (FAO 440): Regisztrált alapváltozata évek óta forgalomban van Magyarországon. Jellemzően két csövet fejleszt. Megbízható termőképességgel rendelkezik gyengébb talajviszonyok közt is.



Toxxol DUO (FAO 500): Alapváltozatához hasonlóan főként siló, de akár szemes kukorica termesztésére is alkalmas. Nagy termőképességû, dekoratív csöveket nevelő hibrid.





Szûcs Mónika, Ficsór Béla

RAGT Vetőmag Kft.

www.ragt.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!