A 2025-ös év ismét nem volt könnyű a szántóföldi növénytermesztésben. Bár a kukorica esetében sokadik éve lehet rendkívül súlyos problémákat tapasztalni, a búza a kiszámíthatatlan időjárási körülmények ellenére idén is hozta a megszokott termésmennyiséget. Ennek fényében egyálalán nem meglepő, hogy egyre több termelő gondolja át a vetésszerkezetét és a folyamatosan mínuszokat hozó kukorica helyett többek között a kalászos gabonák felé fordul.
De vajon nemzetközi összehasonlításban milyen minőséget képvisel jelenleg a magyar búza és fel tudnak-e érni a hazai termelők a dobogó legfelső fokára? Mit kellene tenni ahhoz, hogy a megszokott minőség helyett prémium kategóriát tudjon felmutatni egy magyar termelő? És mire van egyáltalán kereslet a piacon? Ezekről a kérdésekről beszélt az Alapvetés podcast friss epizódjában Perczel Péter, az Isterra Közép-Európa Kft. cégvezetője és Csontos Attila, a Júlia-Malom Kft. ügyvezető igazgatója.









