2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Ez durva: ki nem találnád, mennyit lőttek ki ebből az állatból a vadászok itthon

Ez durva: ki nem találnád, mennyit lőttek ki ebből az állatból a vadászok itthon

MTI
Sikeresen zárult a 2023/2024-es vadászati év Zalában. Rekordszámú, csaknem 9700  gímszarvas került terítékre - közölte a vármegyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.

Lázár Attila elmondta, a hatóságnak bemutatott több mint 2300 gímszarvasbika-trófea csaknem 40%-a érmes lett. A legnagyobb, 14,5 kilogramm súlyú példányt Balatonfelvidéken, Fenékpuszta környékén ejtették el - tette hozzá. A vármegyében működő 57 társaság félmilliárd forintot meghaladó eredményt ért el. A közel 3,5 milliárdos bevétel csaknem egyharmada (1 milliárd forint) belföldi bérvadászatból származott, míg a külföldi vendégvadászat bevétele az egy évvel korábbi 1,1 milliárdról 580 millióra csökkent.

Győrvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) titkára elmondta: a 2023/2024-es szezonban 2653 vadászati engedélyt állítottak ki, 300-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vadászok nagy része német nyelvterületről, Ausztriából, Svájcból és Liechtensteinből érkezett a zalai vadászmezőkre. Lázár Attila kitért arra is, hogy a vadhús értékesítése közel 900 millió forinttal növelte a vadgazdálkodók bevételét. A kiadásokra csaknem 3 milliárd forintot fordítottak. A vadgazdálkodási kiadások meghaladták az 1 milliárd forintot. Az elmúlt időszakhoz hasonlóan jelentős összeget, 512 millió forintot kellett kifizetni vadkártérítésre.

A károkat nagyrészt a nagyvad létszámának csökkentésével tudják mérsékelni. Ennek érdekében a 2024/25-ös vadászati évben 10 ezer gímszarvas, valamint 15 ezer vaddisznó kilövését engedélyezték - ismertette Lázár Attila.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?