2024. április 27. szombat Zita
Köszönőviszonyban sincs a tojás ára a valósággal

Köszönőviszonyban sincs a tojás ára a valósággal

A kötelező akciózás és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának eltörlése miatt jelenleg nem tükrözi a tojás bolti ára a valós önköltségeket, amely jelenleg csak azért nem okoz problémát, mert mind az energia, mind a takarmány ára sokat csökkent az elmúlt egy évben. A kereskedelmi láncoknak komoly kiesést okozó jogszabályok ugyanakkor lehetőséget adnak számukra arra is, hogy vevőcsalogató termékként vonzóbb akciókat hirdessenek a húsvét előtti időszakban. Eközben a termelői piacokon működő szereplőknek egyre nehezebb az árverseny közepette tojást eladni.

A tojás fogyasztói ára elszakadt a termelői ártól, a kettő között nagyon kicsi a korreláció jelenleg, mert az árstop megszűnése után olyan jogszabály lépett életbe, amely a nagy forgalmú áruházláncokat arra kötelezi, hogy bruttó beszerzési áron értékesítsék a tojást. Ez azt jelenti, hogy annyiért kell neki adni, amennyiért kapja. Ráadásul ebből az árból kell a kereskedőknek a kötelező akciózást is végrehajtaniuk, figyelembe véve, hogy eltörölték a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát is

- mondta el az Agrárszektornak Pákozd Gergely. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke hozzátette: az tehát, hogy éppen mennyiért tudunk vásárolni tojást egy üzletben, az nagyban függ az éppen aktuális akciózási kényszertől.

Reklámértékkel bír a tojás ára

Fontos szempont, hogy a tojás adott esetben vevőcsalogató eszköz is lehet, különösen a szezonnak számító karácsony és húsvét idején. A kereskedelmet jól ismerő szakértők régóta hangoztatják: biztosra vehető, hogy az itt tett engedmény okozta kiesést a kereskedelmi szereplők más termékeken igyekeznek behozni.

A beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának feloldása ráadásul ezen a téren némi mozgásteret is jelent a kereskedelmi láncoknak, míg a kizárólag tojáseladással foglalkozó nagykereskedőknek vagy éppen a termelői piacok árusainak ez nem jelent megoldást. Utóbbiakra ugyan nem vonatkozik a kötelező akciózás sem, elvileg tehát a beszerzési árra a szokásos hasznot is rászámolhatják, ám akkor annyival drágábbak lesznek a kiskerláncoknál, hogy vélhetően elveszítik vevőik nagy részét.

A jogszabály hatálya alá eső kiskereskedelmi láncok a számukra egyébként komoly fejfájást jelentő kötelező akciózást viszont legalább ilyen módon igyekeznek a maguk hasznára fordítani. Mint az alelnök megjegyezte:

Előfordul az, hogy egy nagy csomagoló beszállít valamilyen áron tojást az áruházláncnak, majd utána a kereskedő a beszerzési ár alatt is tudja ezt értékesíteni, mert a jogszabály szerint van rá lehetősége. De hogy pontosan ez azért van-e, mert a kötelező akciót érvényesíti, vagy azért, mert saját hatáskörben így dönt, azt már nem tudjuk.

Mi lesz, ha beköszönt a valóság?

Pákozd Gergely szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy mi fog történni akkor, ha a jogszabály hatályát veszíti, és újra piaci viszonyok alakítják majd a tojás árát. Mivel a mostani tervek szerint ez június 30-án esedékes, várhatóan nem fog nagy elmozdulást okozni a döntés, hiszen a nyár hagyományosan nem számít a tojásfogyasztás csúcsszezonjának. Az alelnök ugyanakkor hozzátette:

Valamilyen szintű korrelációt mindenképpen látni fogunk.

Egyelőre jól alakul az önköltség

Az elmúlt egy évben a mérséklődő energia- és szintén sokat csökkenő gabonaárak miatt a tojás önköltségi ára sokat esett, de az utóbbi hetekben-hónapokban ez már nem folytatódott, stagnálás tapasztalható. Sok múlik persze azon, hogy az egyes szereplőknek milyen szerződésük van, hiszen a termelők az inputbeszerzéseiket ritkán bonyolítják a spotpiacról, jellemzően határidős megállapodások keretében veszik az energiát és a takarmány-alapanyagokat is. Az energia esetében még előfordulnak kivétek, főleg a nagyobb tojástermelőknél a tőzsdei árképzés is szóba jön, de összességében mind az energia, mind pedig a takarmány beszerzését a határidős megállapodások uralják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán áru nyáron okozhat még gondokat

Pákozd Gergely elmondta azt is, alapvetően kedvez az ágazat számára, hogy a hazai jogszabályok szerint közvetlenül nem érkezhet ukrán tojás Magyarországra.

Látnunk kell ugyanakkor, hogy az európai piac nyitott, mivel a legtöbb ország nem zárta le a piacait az ukrán termékek előtt, az import pedig plusz kínálatot generál. A húsvéti szezon a tojásforgalmat illetően meglehetősen intenzív, jelenleg kevésbé látjuk ennek a hatását. Egyelőre van viszont némi félsz a termelőkben azt illetően, hogy nyáron, amikor kisebb a kereslet, mindez nem okoz-e majd piaci zavarokat.

Az alelnök hozzátette: jelenleg a húsvéti tojásellátás biztosított, mind mennyiségében, mind minőségében kielégítő kínálatot tudnak biztosítani a termelők, és pillanatnyilag a madárinfluenza sem okoz érdemi problémákat, nem tapasztal az ágazat nagyobb kitöréseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!