2024. június 25. kedd Vilmos
Váratlan fordulat a magyar boltokban: durva dolog történt a tojással itthon

Váratlan fordulat a magyar boltokban: durva dolog történt a tojással itthon

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken a tojás fogyasztói ára Magyarországon 2022 novembere óta, ami akkor rekordmagas szintre - 10 darab 984 forint - került. 2024 februárjában "már csak" 739 forintba került 10 darab étkezési tyúktojás hazánkban. Habár ez a szint alacsonyabb a 2022 év véginél, a közelében sincs annak az árnak, amennyibe 2022 januárjában került a tojás itthon, akkor 10 darabért 498 forintot kértek el.

2022 novemberében rekordszintre emelkedett az étkezési tyúktojás ára hazánkban, 10 darabért 984 forintot kellett fizetni. Habár mostanra jelentősen lecsökkentek az árak, 2024 januárjában 750 forintba, februárban pedig már csak 739 forintba került 10 darab tojás itthon. Az egyik legnagyobb árzuhanás 2022 év vége óta 2023-ban volt, amikor a júliusi 850 forintos árszintről augusztusra 769 forintra esett a 10 darabos tojás ára. Jól lehet újra beindult a csökkenés 2022 óta, ám a 2022 januári áraktól még nagyon messze vagyunk: akkor 498 forintba került 10 darab étkezési tyúktojás Magyarországon. A legsokkolóbb az egészben, hogy a 984 forintos árszintet kevesebb mint egy év alatt érte el a tojás hazánkban, vagyis szinte a duplájára nőtt az ára ez alatt a rövid idő alatt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nincsenek könnyű helyzetben a termelők

Ahogy azt az Agrárszektor már korábban megírta, habár a zuhanó takarmány- és a normalizálódó energiaárak miatt 2023 a megnyugvás éve volt a hazai tojáságazatban, az összkép jelenleg korántsem felhőtlen. A legfontosabb költségelemek csökkenése mellett ugyanis egyre komolyabb béremelési igény mutatkozik az ágazatban, jelentősen nőttek a beruházási költségek, és a tojástermelőket különösen sújtja az EPR-díj - tudta meg lapunk akkor Pákozd Gergelytől, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnökétől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ömlik be az import

Ha mindez nem lenne elég, a madárinfluenza elleni védekezés állandó készültséget igényel, és az import árletörő hatása sem kedvez a termelőknek. Az ukrajnai import többszörösére emelkedett az elmúlt években, ami jelentősen lenyomja az árakat. Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 89 százalékkal 83 ezer tonnára nőtt 2023. január-novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import 74 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott. A KSH adatai alapján Magyarország 1 százalékkal több héjas tojást (32,7 ezer tonna), ezen belül csaknem 17 százalékkal több (17,8 ezer tonna) friss tojást vásárolt a nemzetközi piacról 2023. január-novemberben az előző év azonos időszakához képest. A héjas tojás exportja 17 százalékkal 10,3 ezer tonnára, ezen belül a friss tojás kivitele 19 százalékkal 1,3 ezer tonnára csökkent ugyanekkor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nehezíti a helyzetet az is, hogy bár a termelés legfontosabb költségelemei - így a takarmány és az energia - olcsóbb lett, más tételek érdemben drágultak. A beruházási költségek az elmúlt 3-4 évben nagymértékben nőttek, de többszörösére emelkedtek a javítási, karbantartási kiadások, és a berendezések újrabeszerzési árai is.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?