2024. április 23. kedd Béla
Behajtókat küldenek a vadásztársaságokra Magyarországon a vadkárok miatt

Behajtókat küldenek a vadásztársaságokra Magyarországon a vadkárok miatt

agrarszektor.hu
Behajtókat küld a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azokra a vadásztársaságokra, amelyek felelősek a vadak által okozott mezőgazdasági károkért, a kamara új intézkedése ugyanis, hogy céget alapít, amely által lehetővé teheti mindezt. A Népszava által megkérdezett vadásztársaságok úgy látják, jó részük ellehetetlenülhet a fizetési kötelezettség miatt. A NAK azonban hangsúlyozza, hogy nem kívánja ellehetetleníteni a vadásztársaságokat, csak biztosítani szeretné, hogy a gazdák ne várakozzanak túl sokat a vadkárok miatt.

Az Agrárkamara szerint évente mintegy 21 milliárd forintos vadkár keletkezik Magyarországon, amelynek csak a töredékét, alig hárommilliárd forintot térítenek meg a vadásztársaságok a gazdálkodóknak. Az elmúlt évtizedekben a vadkárok mértéke folyamatosan nőtt, főként a vadpopuláció túlszaporodása miatt. Az öt nagyvad - gím- és dámszarvasok, őzek, vaddisznók, muflonok - létszáma az elmúlt fél évszázadban az ötszörösére nőtt, miközben évente tizenhétszer több nagyvadat ejtenek el, mint az 1960-as években. Jelenleg hazánkban mintegy 800 ezer nagyvad él, és évente közel másfél millió tonna takarmányt fogyasztanak el, amiből csak nyolc százalékot juttatnak ki az etetőkre a vadásztársaságok.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vadásztársaságok nem biztosítanak hatékony védelmet a vadgyérítésre, így a gazdálkodók kénytelenek viselni a károkat. A NAK intézkedése, hogy saját behajtó céget alapít a vadkárok kifizetésére, ami azt a célt szolgálja, hogy a gazdák ne kerüljenek nehéz anyagi helyzetbe a hosszú peres eljárások miatt. A vadásztársaságok egy része azonban aggódik, hogy a kamara intézkedése miatt néhányan csődbe mehetnek a vadkárok kifizetése miatt. A NAK azonban hangsúlyozza, hogy nem kívánja ellehetetleníteni a vadásztársaságokat, csak biztosítani szeretné, hogy a gazdák ne várakozzanak túl sokat a vadkárok miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!