2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Románia meghosszabbítja az élelmiszer-árrés korlátozását

Románia meghosszabbítja az élelmiszer-árrés korlátozását

agrarszektor.hu
Az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló jogszabály hatályának meghosszabbításáról döntött a román kormány, sőt, novembertől további termékekre is kiterjesztik a rendelkezést. A módszer a korábbi magyar árstoppal ellentétben nem a fogyasztói árat, hanem a nagy- és kiskereskedők, valamint a feldolgozók marzsait maximalizálja.

- közölte a bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. A rendelkezés így 2024. január 31-ig marad érvényben.

20 és 5 százalék a határ

A nyári sürgősségi rendelet 14 alapélelmiszer árát korlátozta: meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott.

További termékekre is kiterjesztik

November 1-től a korlátozást újabb hét termékre terjesztik ki: meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre, kalácsra, sűrített paradicsomlére, meghatározott zsírtartalmú tejfölre, margarinra, élesztőre, körtére, fokhagymára és darált húsra.

"A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az intézkedés meghozta a várt hatást. Megállítottuk az élelmiszerek túlzott drágulását, sok érintett terméknél jelentős árcsökkenés figyelhető meg. Ezért minden okunk megvan arra, hogy folytassuk ezt az intézkedést, amely különösen az alacsony és közepes jövedelmű családokat védi" - mondta a pénteki kormányülésen a román miniszterelnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!