2024. június 17. hétfő Laura, Alida
Nagy változások az élelmiszerboltokban itthon: erre készülhetnek a magyarok

Nagy változások az élelmiszerboltokban itthon: erre készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
2023. július 1-jével elindult az új árfigyelő rendszer. A tematikus honlapon több mint 60 termék árát lehet összehasonlítani egy naponta frissülő adatbázisban. Az agrárközgazdász szerint azonban hiába kedvez a rendszer a vásárlóknak, ha közben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar élelmiszergyártók egyre jobban kiszoruljanak a beszállítói piacról.

A július elején elindult online árfigyelő rendszerben jelenleg a trappista tömbsajt, sertéshús, tojás, kenyér tekintetében az Auchan vezeti az olcsósági listát. A árfigyelő rendszerben azoknak az üzleteknek az árait vetik össze, amelyek éves bevétele meghaladja a 100 millió forintot - olvasható az atv.hu oldalán. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kommunikációs vezetője a portál híradójának megmutatta, hogy a rendszer mely termékkategóriákra bontva méri össze az árakat, ezeket naponta frissítve. Horváth Bálint elmondta, hogy az árfigyelő szombaton élesedett, így már meg is vannak az első tapasztalatok a működést illetően. Ilyen tapasztalat például az, hogy a kereskedők törekednek arra, hogy minden kategóriában ők legyenek az elsők.

Amikor elindult ez a rendszer, a tojás kategóriában az egyik kereskedelmi lánc volt a legolcsóbb a 10 db-os tojás árával, de már a második napon a másik kereskedelmi lánc hozzá igazította az árát vagyis arra szintre csökkentette a tojás árát, amit a versenytársa meghatározott

- mutatott rá Horváth Bálint.

Májusban még mindig 33,5%-kal drágultak az élelmiszerek az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, az elszálló élelmiszerárak miatt sokan keresik a megfizethetőbb termékeket. Az agrárközgazdász szerint azonban bár a vásárlóknak kedvez az árfigyelő, a magyar élelmiszer beszállítóknak már kevésbé.

Nem engedhetik meg maguknak (az alacsonyabb árakat), ezért aztán a beszerzés egyre nagyobb hányada külföldről jön. Onnan, ahol alacsonyabb költségekkel lehet dolgozni, például ahol az energiaköltség jóval alacsonyabb, mint Magyarországon

- mondta Raskó György.

Ahhoz ugyanis, hogy a boltok tartani tudják az árversenyt, egyre több külföldről származó terméket szereznek be, így a hazai élelmiszer előállítók egyre jobban kiszorulnak a piacról. Hazánk a legfrissebb májusi adatok alapján továbbra is éllovas volt Európa többi országához képest az infláció tekintetében, ugyanakkor május volt az első hónap, hogy csökkenés mutatkozott a pénzromlás mértékében.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?