Itt a rendelet: szabadon jöhet az ukrán cukor

Ma nulla órától szabadon hozható az ukrán cukor Magyarországra, miután egy hétfő késő este megjelent kormányrendelet kiveszi a tilalommal érintett termékek sorából. Az ukrán cukor akár fogyasztásra, akár további feldolgozásra is alkalmazható ezentúl.

Hatályát veszti az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) kormányrendelet által felsorolt termékek közül a cukor behozatali tilalma – az erről szóló jogszabály (464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet) hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A módosított rendelet megtiltja egy sor termék hazánkba történő behozatalát, amennyiben az nem tranzitszállítmányként érkezik, vagyis nem azzal a céllal hozzák, hogy más országokba szállítsák tovább. A felsorolt termékek közül azonban a hétfő éjjel megjelent rendelet kiveszi a cukrot, egészen pontosan a „nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban” sort.

A többi termék továbbra sem jöhet

A korábbi, módosított jogszabály számos más agrárterméket is megjelöl, ám ezekre továbbra is behozatali tilalom van érvényben, így tilos például az ukrán búza, méz, liszt, napraforgómag vagy csirkehús importja. A továbbszállítás céljából történő, úgynevezett tranzit tételekre ez természetesen nem vonatkozik.

Régóta nem vagyunk önellátók

Érdemes megjegyezni, hogy ennek jelentős részben az az oka, hogy hazánk éghajlata egyre kevésbé alkalmas a cukorrépa termesztésére, ennek a növénynek ugyanis egyenletes és bőséges csapadék kell, amely a legtöbb évben ma már nem adott. A cukorrépa termesztésre ezért északabbi régiókra tevődik át, Németország és Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Lengyelországban lényegesen kedvezőbb adottságok vannak a cukorrépa termesztéséhez. Magyarország ugyanakkor az adottságainkhoz jobban illeszkedő izocukor-termelésben nagy növekedést élt meg az elmúlt évtizedekben, ehhez ugyanis nem cukorrépát, hanem kukoricát használnak alapanyagként.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?