60 százalékkal nőtt a cukorrépa termőterülete Magyarországon

60 százalékkal nőtt a cukorrépa termőterülete Magyarországon

MTI
A mészkemence begyújtásával megkezdődött a 130. cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában Kaposváron pénteken.

Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója az eseményen elmondta, a cukorrépa szedése szeptember 9-én kezdődik, a feldolgozási időszak az év 38. hetében indul és 120-125 napon át tart, a munkát 241 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó végzi.

Erős kampányra, mintegy 900 ezer tonna cukorrépa feldolgozására készülünk

- jelentette ki. Kiemelte, hogy az egyetlen magyarországi cukorgyár partnerei a tavalyinál 60 százalékkal nagyobb területen, 13 651 hektáron vetettek cukorrépát a gyár ellátásához. A kedvező időjárásnak köszönhetően a termés döntő része átlagos, vagy jó minősítésű, a mennyisége meghaladja a 60 tonnát hektáronként.

Kovács Gergely szólt arról, hogy a kaposvári gyárban folyamatban van az a tavaly indult, 4,8 milliárd forint értékű, fele részben pályázati forrásból finanszírozott modernizációs projekt, amelynek részeként megújulnak a bepárló, a szaturációs és centrifuga állomások, cukorhűtőt és új porcukor csomagoló gépet vásárolnak. A társaság korábban azt közölte, a fejlesztéstől a fajlagos energiafelhasználás és a feldolgozásnál keletkező veszteségek csökkentését várja.

A kereskedelmi és marketingigazgató kitért arra is, hogy sikeres a Magyar Cukor Zrt. kiegészítő anyagi támogatásával a preciziós fejlesztések megvalósítására 2021-ben kiírt pályázat, mert a termelők több nagy értékű betakarítógép és cukorrépa vetőgép beszerzését indították el. Eddig 10 betakarító- és 20 vetőgép támogatására érkezett igény 3,2 milliárd forint értékben - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a cukorgyártás és cukorrépa termesztés műszaki hátterét hosszú távon megalapozó program folytatódni fog.

Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák AGRANA csoport, amely Kelet-Közép-Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol-előállítója, Európa legjelentősebb gyümölcslé-koncentrátum gyártója, világelső a gyümölcs preparátumok piacán. Az AGRANA a világszerte 55 termelőüzemben 8730 embert foglalkoztat, éves árbevétele 3,6 milliárd euró volt 2022/2023-ban. Az AGRANA Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett a Szabadegyházi Hungrana Kft. 50 százalékos tulajdonosa. Az üzem a keményítő- és alkoholgyártás mellett Európa legnagyobb izocukor előállítója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!