Ukrajna EU-csatlakozása teljesen átírná az agrártámogatásokat is

Ukrajna EU-csatlakozása teljesen átírná az agrártámogatásokat is

agrarszektor.hu
Az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámmentesség kiterjesztéséről szóló uniós döntés kedvező és egyben Ukrajna uniós integrációjának egyik első lépése – jelentette ki az ország gazdaságiminiszter-helyettese az Ukraine Business News szerint. Hozzátette: ha Ukrajna valóban EU-tag lenne, akkor az teljesen átalakítaná az agrártámogatások rendszerét is.

Ukrajna gazdaságiminiszter-helyettese, egyben az uniós tárgyalások során az ország kereskedelmi képviselője, Tarasz Kacska szerint az Európai Parlament bizottságának az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó vámmentesség kiterjesztéséről szóló döntése esélyt jelent a kereskedelmi kapcsolatok helyreállítására, és előkészíti a terepet Ukrajna és mezőgazdasági ágazata számára az EU-ba való teljes integrációhoz.

További lépések következnek

Megjegyezte, hogy az európai parlamenti képviselők elsöprő támogatása annak a jele, hogy a dolgok jó irányba kezdenek haladni. Hozzátette:

Ez csak egy szakasza az ukrán mezőgazdaság EU-ba való integrációjáról szóló hosszú távú párbeszédünknek.

A blokk részévé válás egy másik kérdés, és ehhez rendszerszintű változásokra lesz szükség a mezőgazdasági ágazatokban a határ mindkét oldalán. Kacska meg van győződve arról, hogy az uniós jogalkotóknak komoly vitát kell kezdeniük az európai mezőgazdaság jövőjéről és Ukrajna helyéről ebben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?