2024. április 28. vasárnap Valéria
Súlyos kijelentést tett Ukrajna az uniós gabonaszállítások kapcsán

Súlyos kijelentést tett Ukrajna az uniós gabonaszállítások kapcsán

agrarszektor.hu
Ukrajna hajlandó elfogadni az Európai Unióval folytatott kereskedelem korlátozását a Lengyelországgal fennálló elkeseredett politikai vita enyhítése érdekében. A háborúban álló ország ugyanakkor sürgeti is az uniós blokkot, hogy tiltsa be az orosz gabona importját.

Az ukrán kereskedelmi miniszter, Tarasz Kacska elmondta, hogy Kijev támogatja az ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó új korlátozásokat, bár az EU-nak is be kell tiltania az orosz mezőgazdasági exportot, amely még mindig Fehéroroszországon és a Baltikumon keresztül jut el a blokkba. Mint fogalmazott, "talán ebben a mostani átmeneti időszakban az Ukrajna és az EU közötti kereskedelmi forgalomnak egy ilyen irányított megközelítésére van most szükségünk". Az ukrán tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy a búza esetében nem Ukrajna okoz gondot a lengyel gazdáknak, hanem Oroszország - írta meg a Financial Times.

Miután Oroszország 2022-ben megszállta Ukrajnát, az EU feloldotta az ukrán importra kivetett vámokat, de Lengyelországban és a többi szomszédos országban hamarosan elárasztotta a piacokat az ukrán áru. Ennek következtében a gazdák kisebb-nagyobb intenzitással már jó ideje tiltakoznak az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége ellen, de az igazi nagy megmozdulások tavaly decemberben, a német gazdák tüntetésével kezdődtek el. Azóta az uniós mezőgazdasági termelők jóformán minden országban tüntettek már, főként a jövedelmező termelés ellehetetlenülése, az egyre szigorodó uniós előírások és az Európai Unióba vámmentesen beáramló ukrán áru jelentette tisztességtelen verseny miatt.

Az orosz importtilalom lehet a megoldás?

Az előző kormány idején Varsó az uniós kereskedelmi szabályokat megsértve egyoldalú tilalmat vezetett be, és az elmúlt hetek folyamatos tiltakozásai nyomást gyakoroltak Donald Tusk lengyel miniszterelnökre, hogy kérjen felmentést Brüsszeltől, és folytassa a korlátozásokat. Donald Tusk hétfői litvániai látogatása során úgy fogalmazott, hogy

olyan megoldást kell találnunk, amely hatékonyan védi a lengyel és az európai piacokat az egyenlőtlen versennyel szemben.

A lengyel kormányfő egyetértett az ukrán miniszterrel abban, hogy meg kell tiltani az Oroszországból és Fehéroroszországból származó mezőgazdasági importot, és ezt az intézkedést Litvánia is támogatná - mondta Ingrida Šimonytė, a litván miniszterelnök. Donald Tusk szerint az egész blokk szintjén bevezetett korlátozások hatékonyabbak lennének, miután Lettország nemrég országos importtilalmat rendelt el az orosz importra.

Tarasz Kacska azzal vádolta Moszkvát, hogy felbujtotta a lengyel tiltakozásokat, és ezt a vádat Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa is megfogalmazta. Az ukrán kereskedelmi miniszter azt állította, hogy Moszkva áll "minden bizonnyal" a lengyel gazdák múlt havi támadása mögött, amelyet egy ukrán gabonát szállító vonat ellen követtek el, amelyet sikerült felborítaniuk és kiönteniük a rakományt. Az oroszok "részt vesznek olyan vandalizmus vagy szabotázs ügyekben, amelyek általában véve ellenségesnek tekinthetők Ukrajnával szemben" - mondta.

Ukrajna hajlandó engedni a kereskedelmi korlátozások ügyében

Tarasz Kacska elmondta, hogy Kijev támogatja a Brüsszel által javasolt új intézkedéseket, amelyek értelmében júniustól korlátozzák a tojás, a baromfi és a cukor behozatalát, és lehetővé teszik, hogy az egyes országok lezárják piacaikat az ukrán gabona előtt, kivéve a más országokba történő továbbszállítás esetén. Az ukrán tárcavezető azt is elismerte, hogy Ukrajna cukortermelése 2022 és tavaly között 7 ezer tonnáról 500 ezer tonnára emelkedett. Ezzel kapcsolatban az ukrán miniszter úgy fogalmazott, hogy

az, hogy ez milyen gyorsan történt, mindenkit megijeszthetett.

Kijev nemrégiben beleegyezett abba is, hogy a feszültségek csökkentése érdekében a kukoricaexportot a Fekete-tengeren keresztül Olaszországba és Spanyolországba irányítja, ahelyett, hogy a szomszédos országokon keresztül vezetne. Tarasz Kacska közölte, hogy

önként leállítottuk a kukorica exportjának engedélyezését mind az öt szomszédos tagállamba. Ennek ellenére újabb rekordot, 15 millió tonna kukoricát exportáltunk a 2023-as naptári évben. Tehát nagy a kereslet más államokban. Ukrajna kitöltötte az uniós termelésben keletkezett hiányosságokat.

Denis Shmyhal ukrán miniszterelnök hétfőn külön "értelmetlennek" nevezte a lengyel határblokádot, még akkor is, ha az nem akadályozta meg a humanitárius segélyek és fegyverek bejutását Ukrajnába. Szerinte ugyanis ezzel Lengyelország többet veszít, mint Ukrajna. Ukrán és lengyel tisztviselők jövő hétfőn ismét találkoznak, hogy a hónap végéig rendezzék vitájukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!