2024. június 25. kedd Vilmos
Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Manapság egyre fontosabb kérdéssé válik a fogyasztók körében, hogy milyen termékek kerülnek az asztalokra. Az étkezés a hétköznapjaink szerves része, így talán nem is meglepő, hogy a magyarokat is jobban érdekli, hogy mit esznek. A bioélelmiszerek iránti kereslet is évről évre nő, ráadásul többen kezdenek el nyitni a fenntarthatóság felé is - ez a két dolog pedig kéz a kézben jár egymással. Kérdés, hogy az elmúlt idők nehézségei és a kedvezőtlen gazdasági helyzet milyen hatással van erre az ágazatra. Lapunk ennek és sok minden másnak járt most utána.

Dr. Drexler Dóra, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a magyar emberek az elmúlt évek tendenciái alapján egyre nyitottabbak a biotermékekre. Ezt jól alátámasztja a BGE Fenntartható Vendéglátás Kutatócsoporttal 2022 év elején végzett közös 555 fős felmérésük is, melyben a válaszadók közel harmada hetente, míg közel kétharmada havonta legalább egy alkalommal vásárolt bioterméket. A 2020-2021-es években (mely a COVID-időszakot is magába foglalta) a válaszadók több mint 50%-ának növekedett a biotermék vásárlása. A legkedveltebb élelmiszerek közé pedig a zöldségek és gyümölcsök tartoznak, ezek vásárlási gyakorisága a legnagyobb. A sort a tojás, gabona, liszt, tej és tejtermékek követik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biotermékek a legtöbb esetben többe kerültek hagyományos társaiknál. Kérdés, hogy az élelmiszer-drágulás és az infláció árnyékában mennyire keresik őket a vevők, illetve, hogy lehet-e érezni esetleg visszaesést? Dr. Drexler Dóra ezzel kapcsolatban elmondta, hogy tavaly az év második felében is készült egy hasonló felmérésük, mely részletes kiértékelése még zajlik ugyan, ugyanakkor előzetesen látható, hogy tapasztalható némi visszaesés. Egyúttal kiderült az is, hogy van egy réteg - a válaszadók mintegy 14%-a, akik nem értékelték drágának a bioélelmiszereket. 

Jobban fel vannak vértezve a biogazdák 

A biotermelőket is ugyanúgy érintették az említett nehézségek, mint minden gazdálkodót. Annyiból talán jobban fel vannak vértezve a krízisek ellen, hogy eleve kevesebb külső inputanyagot használnak, és törekednek a gazdaságon belüli anyag- és energiakörforgásra. A biogazdálkodók számára a talaj minősége központi kérdés, így annak vízmegtartó képessége is valamivel kedvezőbb

- fogalmazott az ÖMKi ügyvezetője.

Hozzátette, hogy ugyanakkor a piaci anomáliák, főként a Németországban tapasztalható hirtelen kereslet-visszaesés fokozottan érinti őket. Ahogyan az is, hogy 2022-ben 13%-kal nőtt Ukrajna biotermék exportja az EU felé.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy manapság nagyon trendi lett az, ha valami bio. Ugyanakkor rengeteg olyan termék, élelmiszer van az üzletekben, mely nem felel meg a bio minősítésnek. Fontos kiemelni, ökotermék kizárólag mezőgazdaságból és akvakultúrából származó termék lehet, melyet jogszabályok is előírnak. Ilyen lehet például vetőmag és egyéb növényi szaporító anyag, takarmány, bor, élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termék, vetőmag és egyéb növényi szaporítóanyag, feldolgozott, élelmiszernek szánt mezőgazdasági termék vagy más, mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó bizonyos egyéb termékek. Tehát, ha valaki egy bio fűnyírót szeretne ránk sózni, legyen erős a gyanú, hogy meg akarnak vezetni minket. Lapunk korábban az alábbi cikkünkben írt erről részletesebben:

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagyon fontos, hogy biotermékek vásárlásakor meggyőződjünk róla, hogy a csomagoláson ott van az EU Bio logója, a zöld alapon fehér csillagokból álló levél, vagy ennek fekete-fehér változata. A logó alatt pedig meg kell jelenjen az ellenőrző szervezet kódszáma (Magyarországon HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02), hiszen a bio minőséget a termeléstől a feldolgozáson át, egészen a kereskedelemig egy átfogó ellenőrzési és tanúsítási rendszer garantálja

- hangsúlyozta Dr. Drexler Dóra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?