2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Újabb csapás érte a sertéságazatot: nagyon nehéz helyzetbe kerültek a termelők

Újabb csapás érte a sertéságazatot: nagyon nehéz helyzetbe kerültek a termelők

agrarszektor.hu
Jó évet zárt 2020-ban a húsipar és a sertéságazat. A 2014 ás 2016 közötti zuhanás után 2019-ben elérte a korábbi árszintet, tavaly pedig 14 százalékos növekedést produkált egy év alatt. Januárban azonban újra esnek az árak, a sertéscomb kilója például a tavalyi 1530 forintról 1000 körülre.

2020-ban az egekbe szökött a sertéshús ára, a távol-keleti piacokon ugyanis hatalmas károkat okozott a sertéspestis, ezért soha nem látott mértékben áramlott oda a sertéshús elsősorban Németországból - mondta el az InfoRádiónak Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

A Németországból kiáramló sertéshús mögött piaci vákuum alakult ki, ez felemelte az európai árakat, és a Covid okozta felhalmozásra reagálva soha nem látott megrendelések érkeztek, nem volt normális a belső piac sem

 - részletezte Horváth István.

Az őszi második hullámmal járó lezárások, bezárások, a turizmus leállása azonban visszavetette a piacot. Ezt tetézte, hogy Németország vaddisznóállományában is felütötte a fejét a sertéspestis, ezért a távol-keleti országok leállították a német importot.

Nagyon nagy mennyiségű sertéshús bent maradt Európában, és ez elkezdte keresni a piacot, ennek a hatása jelenik most meg éppen. 2020 első negyedévéhez képest 2021-ben a harmadára esett vissza a malac ára, a hízóknak az ára 40-50 százalékos visszaesésben van, és a sertéshús ára is mintegy 40 százalékos visszaesésben van

 - folytatta Horváth István, aki szerint a 2020-as év "már csak emlék". Jelenleg nagyon nehéz helyzetben van az ágazat, várják a nyitást.

Abban reménykedünk, hogy a vakcinának köszönhetően is beáll egyfajta fogyasztói biztonság, a gazdaság minden területen el tud indulni, és egy kiegyensúlyozott közétkeztetés kiegyensúlyozott turizmus kihat az árakra.  

De stabilizálhatja a piacot az is, hogy Németországban tavasszal a kocalétszám jelentős csökkentését tervezik, ami az élőhús és a hús árának 20 százalékos emelkedését eredményezheti. Közben azonban itthon is fokozott óvintézkedéseket követel az állattartóktól a sertéspestis jelenléte. Az országos főállatorvos bejelentette: az afrikai sertéspestis terjedésének lassítása érdekében gyéríteni kell a magyarországi vaddisznóállományt, hogy hosszú távon mentesüljön az ország a betegségtől, és elkerülje a gazdasági károkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?