Túl sokat tesznek zsebre: támadási hullám indul az üzletláncok ellen?

agrarszektor.hu
Letörné az élelmiszerkereskedők termelőkkel szembeni egyeduralmát a francia kormány. Törvényi szabályozással megszüntetnék például az "egyet fizet, egyet ingyen kap" akciókat és köteleznék az üzlethálózatokat arra, hogy a beszerzési áraknál legalább 10 százalékkal drágábban adják az élelmiszereket. Emellett az élelmiszerpiaci üzletkötésekhez olyan árindexet vezetnének be, amely kötelezően tartalmazná a gazdálkodók költségeit és elvárt jövedelmét. Minderre a francia kormány szerint azért van szükség, mert a kedvezőtlen árviszonyok miatt lassan már a gazdák megélhetése is veszélybe kerül.

A feje tetejére állítaná az élelmiszerboltok eddigi működési elvét a francia kormány, amely szerint a jövőben a mezőgazdasági termelőket kell helyzetbe hozni az élelmiszerek kereskedelmi árképzésénél. Új törvényi szabályozással szeretnék elérni, hogy egyensúly keletkezzen a gazdák, a kiskereskedők és a fogyasztók igényei között - írja a euronews.com.

A vásárlók becsábítása és az áruházláncok közötti árverseny miatt az üzletek jellemzően alacsonyan tartják a termékek árát. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy emiatt a francia termelők lassan már a saját mindennapi szükségleteiket sem tudják fedezni az élelmiszerboltoknak eladott termékeik árából - deklarálják francia kormányzati körök.

Az egyik legfontosabb cél a kormány szerint az, hogy vissza lehessen állítani a "fair" (méltányos) árazást, amelyet a szupermarketek között folyó árverseny tett tönkre. A főbb szabályozási elképzelések a következőkben foglalhatók össze:

• Betiltanák az "egyet fizet, egyet ingyen kap" akciókat, bár a "kettőt fizet, egyet ingyen kap" akciókat meghagynák.

• 25 százalékban maximalizálnák az üzletek árkedvezményeit.

• Köteleznék az áruházláncokat, hogy legalább 10 százalékkal drágábban adják el az élelmiszereket, mint amennyiért beszerezték azokat. A jelenlegi szabályozás csak azt tiltja, hogy a termékeket veszteségesen, vagyis olcsóbban értékesítsék, mint amennyiért megvették.


• Termékekre lebontött árindexet készítenének, amely tartalmazná a termelők előállítási költségeit és minimális nyereségét. Ez jelentené az alapárat, amelynél kevesebbet nem fizethetnének a felvásárlók/kereskedők a termelőknek. Ez teljesen felforgatná az eddigi gyakorlatot, mivel eddig a vevők - az árhuzláncok - állípították meg, mennyit hajlandók fizetni eegy-egy termékért.

• Az éttermeket arra köteleznék, hogy ételeiket legalább 20 százalékban organikus alapanyagokból készítsék, 2022-re pedig legalább ötven százalékban jobb minőségű - így drágább - alapanyagokból dolgozzanak a mostaninál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?