Fontos információk jelentek meg a kötelező akciózásról: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos információk jelentek meg a kötelező akciózásról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Újabb részletszabályok jelentek meg a boltok kötelező akciózásáról. A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet szerint a kormány ezzel a lépéssel a háborús élelmiszerár-inflációt próbálja meg leszorítani.

Rendeletet adott ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a boltok kötelező akciózásával kapcsolatban. Rogán Antal minisztériuma "a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről" szóló kormányrendelet végrehajtásával kapcsolatban állapított meg új részletszabályokat - írta meg a Világgazdaság. A mostani végrehajtási rendelet kulcsfontosságú, ugyanis minden érintett kereskedő e szerint köteles eljárni.

A jogszabályból kiderült, hogy az érintett kereskedők: aki a hipermarket, nagyméretű szupermarket, szupermarket, diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltet, vagy a bruttó 200 négyzetmétert nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltet. Ezeknek a kereskedőknek a vásárlók tájékoztatása érdekében használniuk kell a kötelező akciózásra vonatkozó formai követelményeket, arculati elemeket és a szöveget tartalmazó tájékoztatót:

Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

Még azoknak a kereskedőknek is, akikre nem áll ez a meghatározás, a formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztató szintén jól látható helyen kell közzé tenniük, csak máshogyan. Ugyanis ezeket

  • az első esetben (bruttó 200 négyzetméternél nagyobb üzlet) a vásárlók által használható összes bejáratnál, az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább A3-as méretben kell elhelyezni jól látható információs táblán,
  • a második esetben (bruttó 200 négyzetméternél kisebb üzlet) az vásárlók által használható bejáratánál (tehát már nem feltétlenül az összesnél), az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább A4-es (ez jóval kisebb mint az A3-as) méretben kell elhelyezni jól látható információs táblán;
  • míg a harmadik esetben (azokra az üzletekre, amelyre egyik fenti kitétel sem áll) az üzlet vásárlók által használható bejáratánál vagy egyéb helyen (tehát nem kötelező a bejáratnál), az üzletben szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretű, de legalább A4-es méretben kell elhelyezni jól látható információs táblán.

Mindhárom kategóriára igaz, hogy nem csak a fizikai üzletekben, hanem az adott bolt online felületén közölni kell a kötelező akciózásról szóló hirdetményt. Ez alól az a kereskedő sem mentesül, aki kizárólag csomagküldő kereskedelmet folytat. Nekik, valamint azoknak a kereskedőknek, akik rendelkeznek internetes honlappal, a honlapjának nyitó felületén jól látható méretben kell közzétenni a tájékoztatót.

A miniszteri rendelet a kihirdetését követő napon, tehát május 20-án lép hatályba. Mivel a kötelező akciózás június 1-től indul, a kereskedőknek tíz nap áll a rendelkezésükre, hogy gondoskodjanak az előírt tájékoztatás megjelenítéséről a boltjaikban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?