Vége felé jár az aratás: kevesebb, de jobb minőségű a búza

Agro Napló
Szinte befejeződött az őszi vetésű növények betakarítása az országban. Bár még pontos adatok nincsenek a terméseredményekről, becslések szerint elérheti az ötmillió tonnát a magtárakba került búza mennyisége – írja a Magyar Idők hétfői száma. A minőség is kiváló lett, az országos mennyiség felét malmokban dolgozhatják fel.

Fotó: Pethő Norbert

Egy időre fellélegezhetnek a gazdálkodók, a hétvégén ugyanis szinte az egész országban befejeződött az őszi vetésű növények betakarítása. Bár a várakozások gyenge-közepes termésről szóltak, végül nagyobb mennyiség kerülhet a magtárakba. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Magyar Időknek elmondta: bár az eredmények nem érik el a tavalyi rekordszintet, az idén jó-közepes termés került le a szántóföldekről. Bár az összesítés még folyik, pontos adatok pedig csak a szerdai bizottsági ülést követően lesznek ismertek, a becslések szerint a búza mennyisége elérheti az ötmillió tonnát az idén.

Vancsura József szerint a búza minősége jobb, mint az előző esztendőkben. A termelők betegségektől mentes, egészséges gabonát arattak az ország nagy részén. – Ott, ahol a csapadékviszonyok megfelelőek voltak, a termény hatvan százaléka is étkezési minőségű lehet. Azokban a térségekben viszont, ahol aszállyal, illetve a viharokkal is meg kellett küzdeniük a gazdáknak, nem ennyire jók az arányok. Országos szinten azonban így is ötven százalék felett lehet az étkezési búza aránya – emelte ki. A minősítések jelenleg is folyamatban vannak, hiszen a betakarított búza még a magtárban is érik.

Bár a betakarítást követően a piac is megmozdult, az árak még így is jóval az elfogadható szint alatt vannak. – Mindenki a jó minőséget keresi, ezért az lenne a jó, ha mindezt nagy mennyiségben tudnánk biztosítani. Ehhez azonban elengedhetetlen a termelés összefogása, az egységes vetésszerkezet. Integráció nélkül nem lesz versenyképes az ágazat – mutatott rá a szakember. Majd megjegyezte: hosszú távon nem tartható fenn, hogy a búzatermesztés veszteséges legyen. A legtöbb gazdálkodó ma más növényekkel is foglalkozik, a gabonából adódó veszteséget így például a repcéből származó haszonnal kompenzálják.

Ugyanakkor a termelőket összefogó szövetség elnöke szerint el kell érni, hogy a búzatermelés se legyen ráfizetéses. Átlagos termésnél a mai 42 ezer forintos tonnánkénti ár az önköltséget sem fedezi. Bár az elmúlt napokban egy-kétezer forintot már emelkedtek az árak, ez még mindig messze van a gabonatermesztők által elfogadhatónak tartott ötvenezer forintos ártól. Ez lenne ugyanis az a szint, amikor már nemcsak a költségeket fedezi a gabonáért kapott összeg, hanem a gazdálkodók megélhetését is biztosítja és a fejlesztésekre ad lehetőséget.

Vancsura József a tavaszi vetésű növényekről elmondta: bár a gazdák nagyon féltek attól, hogy a csapadékhiány nagy kárt tesz a szántókon, a napraforgó nagyon jól tűrte a száraz-ságot. A GOSZ szerint jónak ígérkezik a termés. – Ha a következő hetekben nem fordul elő valamilyen szélsőséges időjárási jelenség, akkor nagy probléma nem lesz a napraforgóval. A betakarítás pedig a megszokottnál korábban indulhat el – tette hozzá a szakember. Ennek lényegében örülnek a termelők, hiszen így az őszi vetéseknek korábban előkészíthetik a talajt.

A kukorica esetében nem ennyire pozitívak a várakozások. Sok helyen hiányzott az eső, ami elsősorban a növekedésben akadályozta a kukoricát. Ugyanakkor a termelők bíznak abban, hogy a múlt heti csapadékos időjárás még az utolsó percben megmentheti a kukoricaföldeket. Jó terméssel így sem számolnak az idén, közepes eredményekkel zárulhat ősszel a betakarítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!