Napról napra nő a hazai zöldségek aránya a piacokon

Agro Napló
Magyarországon 2500-2600 hektáron folyik üvegházakban, fóliákban zöldséghajtatás, innen évente mintegy 420-440 ezer tonna zöldséget takarítanak be a termelők – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Ledó Ferenc elmondta, a piacokon és az áruházláncokban már megjelentek a magyar primőr zöldségek, főleg a termálvízzel fűtött üvegházakból, fóliasátrakból érkezik nagyobb mennyiségben például a paprika, paradicsom és az uborka.

Hozzátette, a hidegfóliákból is elkezdték a hidegtűrő növények szedését, például a salátaféléket, a hónapos retket, a kínai kelt, és a zöldhagymát.

Az elnök szerint az üvegházi és fóliás termelésnek köszönhetően a legtöbb hajtatott termékből a magyarországi termelők április közepétől november végéig folyamatos látják el a piacokat. Megjegyezte: a magyar primőráru a kisebb szállítási távolság miatt frissebb, ezért jobb minőségű, mint az import. Ezt általában az árban is tudják érvényesíteni a termelők, főként a piacokon, az áruházláncokban azonban kevésbé - tette hozzá.

A magyar zöldségek aránya a fontosabb termékek, például a paprika, paradicsom esetében húsvét után már eléri a 60-70 százalékot a primőrök között, május elejére pedig a 80-90 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!