MENÜ

Mitől olyan olcsó az olasz paradicsomkonzerv?

Agro Napló 2023.09.26.

Olaszország déli részén az agrárbizniszt a maffia különböző csoportjai irányítják, ahol a munkavállalók jelentős része rémes körülmények között dolgozik, hogy hasznot hajtson a bűnözőcsoportoknak.

 

Olaszország Európa legnagyobb paradicsomtermelője, és a világon is csak az Egyesült Államok és Kína előzi meg. 5,5 millió tonna az éves paradicsomtermés, és ez 4,9 milliárd dollárt hoz – többnyire a maffiának. Miért? Egyrészt a földek jelentős része közvetlenül is a keresztapák tulajdonában van, de nagyon sok gazdát a maffia megfélemlít, így azok is azt teszik, amit a bűnözők akarnak – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Annál is inkább, mert a maffia kezében van a paradicsom felvásárlása és szállítása, ezért a gazdák nemigen ellenkezhetnek a keresztapákkal. Akiknek nagyon is fontos agrárbiznisz, ez hozza a bevételek körülbelül 10 százalékát. 2019-ben ez 24,5 milliárd eurót jelentett – közölte a maffia gazdasági tevékenységét figyelő központ.

Hogy csináljak a nagy pénzt? A rabszolgamunkából. Az Olaszországba érkező bevándorlók jelentik a munkaerőt, mely szinte ingyen dolgozik a mezőkön és a raktárakban.

A caporale-rendszer

A maffia káplárai irányítják a bevándorló-munkaerőt, amely azt hiszi, hogy munkaszerződés alapján dolgozik, és így jogosult lesz itáliai tartózkodásra. Csakhogy a munkaszerződések hamisak, ezt persze a munkavállalók nem tudják, hiszen olaszul senki sem beszél közülük. A munkaidő hihetetlenül hosszú: napi 12 óra a hét minden napján.

Elvben minimálbért kapnak, de ebből sokat levonnak „ellátás” címen. Teljesítménybér van, vagyis a begyűjtött paradicsom mennyisége alapján fizet a káplár, ha fizet.

Elvben 300 kiló paradicsom leszedése után 5 euró 50 cent jár. 30 eurónál többet nemigen lehet keresni egy nap, de ebből mindjárt levonnak 3 eurót azért, mert a szálláshelyről a mezőre szállítják a munkaerőt. Ha valaki beteg, akkor 20 euróért viszik kórházba, de az ottani ellátást a munkavállalónak saját zsebéből kell kifizetnie.

Az ENSZ becslése szerint ebben a caporale-rendszerben 400-450 ezer ember dolgozott Olaszország déli régióiban. Közülük több mint 1500-an meghaltak a rémes munkakörülmények miatt. Az egész káplár rendszert betiltották 2016-ban, de ez Olaszország déli részén a hatóságokon kívül senkit sem érdekel. A szupermarketekben így lesz viszonylag olcsó a paradicsom, mert a termelési költség alatt kínálják a maffiacégek a konzervparadicsomot.

Minthogy folyamatosan érkeznek bevándorlók a Földközi-tengeren keresztül, ezért a munkaerő utánpótlása nem jelent gondot. A törvény ugyan kimondja, hogy egy ilyen káplárt nyolcéves börtönbüntetésre lehet ítélni, de a mai napig még egyetlen ilyen ítélet sem született Olaszországban – értesült lapunk.

Giorgia Meloni miniszterelnök nemrég Lampedusa szigetén járt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnökének társaságában, és mindketten úgy nyilatkoztak, hogy határozottan fel kell lépni az illegális bevándorlás ellen. Csakhogy közben folyamatosan érkeznek a bevándorlók a Földközi tengeren, és Itáliában nem számíthatnak semmiféle állami támogatásra, ezért a maffia könnyedén kihasználhatja kiszolgáltatott helyzetüket – állapítja meg tényfeltáró riportjában a londoni Guardian.

 

(Forrás: HVG)