2024. április 29. hétfő Péter

A gabona mellett egy sor termék ukrajnai importját tiltotta be Szlovákia

Agro Napló
Szlovákia kitiltotta az ukrán cukrot, vetőmagot, bort, gyümölcsöt, mézet és számos további terméket is.

Nem csupán az ukrán gabona, de több másik, Ukrajnából behozott termék importját is megtiltotta Szlovákia. Keddtől nem importál Ukrajnából

  • gabonaféléket,
  • cukrot,
  • szárított takarmányt,
  • vetőmagot,
  • komlót,
  • lent,
  • kendert,
  • gyümölcsöt és zöldséget (sem nyersen, sem feldolgozott formájukban),
  • bort,
  • növényi alapú etilalkoholt,
  • mézet és egyéb méhészeti termékeket.

Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a szlovák kormány teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja az ukrán mezőgazdasági termékek importját, ami pedig már Szlovákiában van, az mind biztonságos. A miniszter kijelentése a szennyezett termékekről azért fontos, mert április 12-én a gútai malomban olyan ukrán búzát találtak, amiben megnövekedett mennyiségű növényvédőszer-maradvány található. A malomnak a kormány rendelkezése szerint meg kell semmisítenie a szennyezett búzát – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Az Európai Bizottság korábban elfogadhatatlannak nevezte, hogy európai országok – köztük Magyarország és Lengyelország – importtilalmat vezetnek be az ukrán gabonára. A Bizottság arra hivatkozott, hogy a kereskedelmet érintő szabályozás az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik. Ezért fontos a gútai malomban talált szennyezett gabona is, hiszen az uniós szabályozás csak egy esetben tesz kivételt kereskedelmi kérdésekben és utalja tagállami hatáskörbe a döntést: ha az adott importált termék forgalmazása egészségügyi kockázatot jelent. Más kérdés, hogy az egészségügyi kockázat kérdése az utóbbi fél évben is felmerülhetett volna, ez azonban csak most történt meg.

Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke azt mondta: örül a kormány döntésének. „Gabonafélékből Szlovákia önellátó, mindenből van elég, ezt a döntést már korábban meg kellett volna hozni” – mondta Patasi. Az agrárkamara elnöke szerint az importtilalomnak nem lesz árfelhajtó hatása.

Korábban Lengyelország és Magyarország is jelezte, hogy egyszerűen túl sok az uniós piacra ömlő ukrán gabona, ami így lenyomja a hazai termelésben aratott gabonafélék árait, így jelentősen árt a gazdaságnak. Szombaton Nagy István agrár miniszter megtiltotta az Ukrajnából származó, vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék magyarországi importját. A korlátozás azonban ideiglenes, csak június 30-ig tart.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!