2024. február 22. csütörtök Gerzson

Ukrajna visszavonta panaszát a gabonatilalom ügyében

Agro Napló
Inkább kompromisszumos megoldást keresnek.

Ukrajna szünetelteti a Magyarországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával szembeni panaszát, amelyet az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) – közölte Tarasz Kacska gazdaságiminiszter-helyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője, hozzátéve, hogy inkább gyakorlati, kompromisszumos megoldást keresnek a probléma megoldására.

„Ez általában az EU és Ukrajna közötti kereskedelem működésének kérdése. Úgy látjuk, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importjának problémája a következő hetekben-hónapokban megszűnik. Sok újdonság lesz azzal kapcsolatban, hogyan változik az engedélyezési rendszer, és egyebek. Ez nagyon aktív munka lesz. Amíg gyakorlati megoldást keresünk, a WTO-ban folytatott vitáink szünetelnek” – idézte Kacskát az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Kacska hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem vitát, hanem konzultációkat folytat. „Nem állunk vitában, nem formáltunk munkatestületet a vita rendezésére, a konzultációs szakaszban vagyunk. Ezt az ügyet elküldtük a WTO-nak, és hatvan nap áll rendelkezésre konzultációkra” – magyarázta. Kiemelte: fontos, hogy az ukrán fél konstruktív megoldást találjon az EU egészében – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

„Annak ellenére, hogy a panaszaink konkrét tagországokra, köztük Lengyelországra vonatkoznak, ez rendszerszintű kérdés az EU-val való kapcsolatainkban. Célunk hangsúlyozni, hogy az EU és Ukrajna azonos megközelítést alkalmaz a kereskedelmi megállapodások tekintetében. Tudjuk, hogyan lehet átfogóan megoldani ezt a problémát, hogy megmutassuk az egységet köztünk és Lengyelország között, köztünk és az EU között, valamint Lengyelország és az EU között” – szögezte le.

Elmondása szerint Kijev már szabályozta azoknak az áruknak a vámkezelését, amelyek öt, vele szomszédos országon haladnak át. „Úgy látjuk, hogy egyetlen ország sem tiltja ezt a tranzitot. Ez nagy közös eredmény. Egyetlen kényes pontunk maradt: az a kérdés, mikor nyílhatnak meg a szomszédos országok piacai az ukrán áruk előtt. Ez minimális probléma, mert nem adunk el ott sok gabonaterméket, de ez általában az Ukrajna és az EU közötti kereskedelem működésének kérdése” – fejtette ki a miniszterhelyettes.

Kacska meggyőződését fejezte ki, hogy a piac idén ősszel megnyugszik. „Mindannyian visszatérünk a normális kereskedelmi forgalomhoz, ami lehetővé teszi számunkra, hogy visszaálljon egy olyan helyzet, amely kényelmes a szomszédos EU-államok helyi gazdálkodói és az ukrán gazdálkodók számára" – vélekedett, megjegyezve, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek „oroszlánrésze" a romániai fekete-tengeri kikötőkön, a balti-tengeri kikötőkön, vasúton és közúton halad át.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Esővel indul az ősz

Esővel indul az ősz

A hétvégi záporos, zivataros időjárás a keleti országrészben még hétfőn is folytatódott, de számottevő csapadék kevés helyen hullott. Szerdán este vis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!