Több kelet-európai ország is tiltakozik az ukrán gabonaimport miatt

Agro Napló
Az Európai Unió keleti országai arra kérik az EU-t, hogy lépjen fel az ukrán gabonatúlkínálat enyhítése érdekében.

A keleti uniós országok segítséget kérnek az uniótól az ukrán gabona dominanciája miatt.

Lengyelország és hat másik kelet-európai ország a mezőgazdasági miniszterek hétfői ülésén sürgette, hogy az unió fizessen kártérítést a mezőgazdasági termelőknek. Azt is kérték, hogy zárják le a tranzitútvonalakat, hogy az ukrán gabona és más termékek szállításai ne okozzanak Európában fennakadásokat – írja a Bloomberg.

Az EU tavaly ideiglenesen felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett vámokat és kvótákat, hogy segítse az orosz invázió és az ország kikötőinek blokádja miatt elakadt gabonaexportokat.

„Tájékoztattam a minisztereket azokról a problémákról, amelyekkel a szomszédos országok mezőgazdasági termelői szembesülnek az ukrán gabona behozatala miatt, amelyet Nyugat-Európába és Afrikába kellett volna szállítani”

– mondta Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter Brüsszelben.

A lengyel miniszter hozzátette: az ukrán gabona egy része a szomszédos országokban marad, ami a helyi gazdáknak okoz gondot, akik nem tudják eladni saját gabonájukat – értesült a Napi.hu cikkéből az Agro Napló.

Az Ukrajnából Lengyelországba irányuló kukoricaimport tavaly január és november között 1,6 millió tonnára emelkedett, ami több mint 25 ezer százalékos növekedést jelent a 2021-es év hasonló időszakához képest – derül ki abból a dokumentumból, amelyet az országok a brüsszeli miniszteri találkozón megosztottak a többi állammal.

Magyarországra ennyivel nőtt az ukrán gabonabehozatal

A Magyarországra irányuló behozatal 5 ezer tonnáról több mint 900 ezer tonnára ugrott, míg a Bulgáriába irányuló behozatal 361 tonnáról 16 742 tonnára nőtt.

A termékek behozatala egyetlen országból a nemzeti betakarítások idején minden érintett tagállamban piaci zavarokat okozott. Az importált gabona egy része a hazai takarmányfeldolgozókhoz kerül, ami a hazai gabona iránti kereslet csökkenését eredményezi.

„Készek vagyunk tovább segíteni Ukrajnának, nem visszakozunk, de az egész EU-t be akarjuk vonni a probléma kezelésébe”

– mondta Henryk Kowalczyk.

(Forrás: Napi.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!