Lesújtó hír: nem lesz elég a hazai kukorica

Agro Napló
Történelmi távlatban is példa nélküli az, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket.

Írta meg a portfolio.hu több, az ágazatra rálátó forrásra hivatkozva. Bár a betakarítás még hátravan, a becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról, miközben Magyarország hagyományosan nagy kukoricatermelőnek és exportőrnek számít – értesült az Agro Napló.

A nevüket nem vállaló piaci szereplők a portálnak elmondták, az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60–90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Erre még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság. A fő ok a kirívó aszály, amely miatt már nyáron több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, vagyis a teljesen tönkrement növényeket jó esetben is csak tömegtakarmányként tudták hasznosítani a gazdák. A keleti országrészen kifejezetten katasztrofális, de a Dunántúl nagy részén is nagyon gyenge termés várható.

A betakarítás előtt pontos számokat még nem lehet mondani, de a becslések nem sok jót ígérnek, mivel a legoptimistább jóslatok is csak 3,6 millió tonnás termésre számítanak, a borúlátóbbak csupán 2,8 millió tonnára, miközben átlagosan 6–9 millió tonna között szokott alakulni az össztermés kukoricából. Ebből következően akár a kétmillió tonnát is meghaladhatja majd az idei kukoricahiány, amit a portfolio.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint Ukrajnából érkező importtal lehet majd kiváltani.

(Forrás: 24.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

Végre jöhet a csapadék!

Végre jöhet a csapadék!

A szombaton érkező hullámzó frontrendszer végre változást hozhat az időjárásban. Ehhez kötődően a hétvégén csak néhol, a jövő hét első felében viszont...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!