Már elérhetők az új zöldítési előírások!

Agro Napló
A következők szerint lehet 2022-ben teljesíteni a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelményt 15 és 10 hektáros szántó felett.

Az „Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről” szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (továbbiakban: Zöldítési rendelet) módosítása értelmében az alábbiak szerint lehet 2022 évben teljesíteni a Zöldítésben előírt ökológiai fókuszterületi (EFA) követelményt 15 ha szántó felett. A módosítás érinti a Zöldítésben 10 ha szántó felett elvárt diverzifikációs szabályokat is – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

A 2022 évre vonatkozó szabályozás szerint lehetőség van arra, hogy az egységes kérelemben parlagon hagyott területként kerüljenek bejelentésre azon területek, ahol legeltetésre, termelési célból végzett betakarításra vagy művelésre kerül sor. Ezen területeket a diverzifikáció szerint külön kultúrának (pihentetett terület), illetve ökológiai jelentőségű parlagon hagyott területnek (EFA) kell tekinteni. Az így bejelentett területeken növényvédő szer használata engedélyezett.

Fentiek szerint tehát bármely termesztett kultúrával elvetett terület jelölhető EFA parlagként, s ekkor a diverzifikációban is ekként – nem a ténylegesen fellelhető növényként – kerül figyelembevételre.

A módosítás szerint az állandó kultúra fogalma a következő: az állandó gyepterülettől eltérő, a vetésforgón kívül termesztett növénykultúra, amely öt vagy öt évnél több ideig foglalja el a földterületet, és ismétlődően termést hoz, ideértve a faiskolát, a rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvényt, a fás szárú egyéb ültetvényeket, a spárgát, a Miscanthus nemzetségbe tartozó energianádfajokat, az olasznád- és a szilfiumfajokat mint lágyszárú energianövényeket, valamint a levendula, orvosi zsálya, ligeti zsálya, kerti ruta, mezei cickafark, fehér üröm, kasvirág, évelő édeskömény, kerti kakukkfű, lósóska, szurokfű, orbáncfű, tárkony lágyszárú fajokat.

A NAK korábbi cikke a témához kapcsolódóan ide kattintva elérhető el.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!