2024. április 25. csütörtök Márk

Lesz paradicsom a brit boltokban?

Agro Napló
A kedvezőtlen időjárás veszélyezteti az észak-afrikai és dél-európai importot.

Támogatást kérnek a brit kormánytól az Egyesült Királyság agrárszakemberei, a megemelkedett rezsiárak ugyanis ellehetetlenítik számos zöldség, többek között a paradicsom, a paprika és az uborka termesztését. Ezeket a növényeket ugyanis egész évben üvegházakban tartják, ezek felfűtése pedig egyrészt felhajtja a termékek árát, másrészt sok esetben a termesztők eleve ki sem tudják fizetni számláikat.

A másik megoldás, hogy importból töltik fel a zöldséges polcokat, a királyság legnagyobb beszállítóinak számító Spanyolországban és Marokkóban azonban a vártnál gyengébb a terméshozam az erős esőzések és a hideg időjárás miatt – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

„A világ népességének folyamatos növekedése és a klímaváltozás hatására átalakuló éghajlati viszonyok miatt számunkra azt jelenti, lehetőségünk van és kötelességünk is a legjobban kihasználni óceáni éghajlatunkat” – mondta Minette Batters szakszervezeti vezető. Hozzátette, a globális folyamatok elleni harcnak fontos eleme a kibocsátás csökkentése is, ehhez is hozzájárulna, ha az élelmiszereket minél nagyobb arányban helyben termelnék és állítanák elő. Hangsúlyozta, azonnali és konkrét lépést várnak a döntéshozók részéről, ugyanis az élelmiszerellátás biztonsága nem garantált, és nem is szabad annak venni.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!