Heti fókusz: Íme a legeslegújabb szójafajták!

Agro Napló
Már javában tart a szójafajta-választási szezon. Összeállításunkban a legújabb szójafajtákra fókuszálunk.

Íme a legeslegújabb szójafajták!

A hozzászólásokért kattintson!

Szabó Gergely
Agromag Kft.
Péterfy Csaba
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Popovics Tamás
Galldorf Zrt.
   
  Kőrösi Tibor
Karintia Kft.
Mózes Petra
RAGT Vetőmag Kft.
 

Szabó Gergely (Agromag Kft.) 

Vitathatatlan, hogy a szója nyereséges termesztése nagy szakértelmet kíván. Viszont megfelelő termőhely, fajta, technológia kiválasztásával, harmonikus tápanyagellátással és kielégítő növényvédelemmel a legjövedelmezőbb fehérjenövényünk lehet. Az egészséges vetésforgó fontos elemeként, igen kedvező esszenciális aminosav aránya, magas nyersfehérje tartalma (35-40%) miatt széles körű a kereset a GMO mentes fajták iránt.

Mivel a talajadottságokon nemigen tudunk változtatni, érdemes olyan fajtát választani, ami az adott körülmények között a legjobban érvényre tudja hozni a potenciális termőképességét. A szója alapvetően vízigényes növény, de egyes fajták a Kárpát-medencei aszályos időszakokat is jól át tudják vészelni.

Az egyik legfontosabb döntési tényező a fajták tenyészideje. Az igen korai, a korai, középkorai és a középérésű stressztűrő fajták közül érdemes választani. Az Agromag Kft. mindegyik éréscsoportból rendelkezik versenyképes fajtákkal, melyekből a legújabbakat mutatjuk be a következőkben.

Igen korai fajta ellenére (00) a Mercury kiemelkedő, 5 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkezik. Az alsó hüvelyek viszonylag magasan, 15–17 cm-en helyezkednek el, finom barna szőrrel borítottak. A szem színe világos, a köldök színe barna, ennek ellenére felhasználása étkezési célra is ajánlott, a magas fehérjetartalma miatt. 2017-ben és 2019-ben (1. ábra) is az Agromag Kft. által szervezett kisparcellás kísérleteket a saját éréscsoportjában megnyerte. A NÉBIH által végzett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletben Iregszemcsén és Bólyon is meghaladta az 5 t/ha-os átlagtermést (2. ábra). Vetési optimuma tág, akár június végén is vethető, öntözött körülmények között másodvetésre is alkalmas. Fehérjetartalma 41% felett várható, olajtartalma 17–19% közötti.

Javasolt tőszám: 520–580 ezer tő/ha (EMT: 170–185 g, vetőmag szükséglet: 95–110 kg/ha).

1. ábra (forrás: Agromag Kft., 2019) 2. ábra (forrás: NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete, korai éréscsoport 2019)

A középérésű csoportból (I-II) a legígéretesebb fajta a Sinfonia. Kiemelkedő termésátlaga mellé kiemelkedő fehérjetartalom társul. A NÉBIH minősítő fajtakísérleteiben 2016-ban 19,5%-ot vert a sztenderdekre, 2017-ben 12,9%-ot, így a 2. legnagyobb, 2019-ben 4,71 t/ha-os átlagtermésével meg a 3. legnagyobb termésátlagot produkáló szója volt. Az iregszemcsei kísérleti helyen (3. ábra) elképesztő 6,79 t/ha-os termésátlagot produkált. Szintén 2019-ben Dusnokon megmutatta, hogy megállja a helyét 75 centiméteres sortávolságon is, üzemi átlagban hektáronként 4,5 tonnát ért el. Hobolon 32 fajtából álló nagyparcellás kísérletben a legjobb terméseredményt érte el. (4. ábra)

Javasolt tőszáma: 480–530 ezer tő/ha (EMT: 175–185 g, vetőmag szükséglet: 95–105 kg/ha).

3. ábra (forrás: NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérlete, középérésű éréscsoport 2019.) 4. ábra (Forrás: Pap és Papp Kft., 2019)

A bemutatott két újdonságon túl kínálatunkban szerepel még a korai, jól bevált Seka és Ema, a középérésű, kiemelkedő termésű Terrapro és Trevigiana is.

Megfelelő tápanyagellátás esetén a szója a nitrogénigényét képes bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül a légkörből kielégíteni. Ennek a folyamatnak a megfelelő működéséhez az szükséges, hogy alkalmasak legyenek a környezeti feltételek (pl.: a szárazság és a savanyú talaj gátolja a megkötést), és hogy nagy számban elszaporodjanak a szója gyökérzetén a nitrogénmegkötő baktériumok. Mivel Magyarországon nem honosak a szójával szimbiózisban élő baktériumok, ezért szükséges a mag oltása.

Az új oltóanyagunkkal, Liquifix 120-szal kezeltük (5. ábra) a Sinfonia fajtát. Az országban 4 helyen végzett kísérlet eredményei mutatják, hogy alkalmazásával biztonságosabb és nagyobb terméseredmény érhető el. 2019-ben iregszemcsei kisparcellás kísérletben 4,35 t/ha-t, LiquiFix 120 magkezeléssel 4,78 t/ha-t termett. Bólyban 4,98, Dalmandon 4,99 t/ha-t termett kisparcellán, vetőmagüzemi oltással előkészített vetőmag felhasználásával.

5. ábra (Forrás: Agromag Kft., 2019)

Vegye fel a kapcsolatot területi képviselőinkkel, hogy a területi adottságainak legjobban megfelelő genetikai háttérrel rendelkező fajtákra ráleljen, adja hozzá szakértelme legjavát és biztos lehet a sikerben!

Sikeres szójatermesztést kíván az Agromag Kft.!

További információ:
www.agromag.hu

Péterfy Csaba (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A Kárpát-medencében történő nemesítés egyik előnye, hogy a folyamat során az itt előállított anyagok rendszeresen találkoznak extrém körülményekkel, így már a szelekció során kiválasztásra kerülnek a leginkább alkalmazkodóképes genotípusok. A Gabonakutató kínálata tenyészidőben, hasznosításban, érésidőben is eltérő szójákat tartalmaz, így a gazdák ki tudják választani a körülményekhez és adottságokhoz leginkább megfelelő fajtát.

SPIRIT

A szegedi Gabonakutató legújabb nemesítésű szójafajtája Spirit névre hallgat, amely 2019-ben kapott állami elismerést. Középérésű fajta, folytonnövő, jól bokrosodik, széles sortávú vetés esetén is nagy termést biztosít. Magköldökének színe fehér. Magasabb termetéről ismerhetjük meg a fajtasorban, amely magasabb terméssel is párosul.

A GK szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer a vetőmag előállításban. Folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és igény esetén gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére oltóanyagot viszünk fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot.

A Gabonakutató szójafajtáival magas terméshozamokkal, nyereségesen folytatható a szója termesztése – megfelelő tápanyagellátással gyengébb talajon is. Fontos információ, hogy a fajtáink közül rendelkezünk olyanokkal, melyek kifejezetten alkalmasak lehetnek azok számára is, akik zöldítésbe akarják beszámítani a szója termesztését, ezért választanak kultivátorozható sortávolságot! A Bahia, a Pannónia kincse fajták mellett új fajtánk, a Spirit is ide tartozik.

Területi képviselőink állnak rendelkezésére, legyen Ön is a partnerünk!

További információ:
www.gabonakutato.hu

Popovics Tamás (Galldorf Zrt.) 

2019-ben - hasonlóan a tavalyi esztendőhöz - Magyarországon kb. 60.000 hektáron termeltek a gazdák szóját. A legfontosabb tulajdonságok, amiket figyelembe kell venni a fajtaválasztás során, a tenyészidő, a termőképesség, a termésbiztonság, a minőség, a pergési hajlam, a betegség-ellenálló képesség és a szárszilárdság. Ezek mellett ismerni kell a tervezett termőterületet a termőföld típusa, tápanyag-ellátottsága, általános kultúrállapota és mikroklímája szempontjából is.

A Galldorf Zrt. - együttműködésben az Euralis Kft-vel és az Euralis Semences vállalattal - széles fajtakínálattal rendelkezik, így minden hazai, szójatermesztésre alkalmas talajtípusra és termesztési technológiára van megoldásunk. Partnerünk a Franciaországban bejegyzett Euralis Semences, az Európai Unió kukorica, repce, napraforgó és szója vetőmag piacának egyik jelentős, a vetőmagszakmában nagy tapasztalattal rendelkező cége. Nem véletlen, hogy az Euralis szójafajták piaci részesedése hazánkban közel 50%-os, hiszen az új fajtáink bevezetését gondos vizsgálatok, az egész világra kiterjedő kísérletek előzik meg, hogy a gazdákhoz csak a megbízható, jól teljesítő fajták kerüljenek. Az Euralis csoport különleges és kiterjedt infrastrukturális hálózatának köszönhetően az új generációs fajtákat világszerte teszteli.

A Galldorf Zrt. célja a teljesítmény és a hozam maximalizálása, stabil, minden éréscsoportot tartalmazó termékportfólió létrehozása az általunk kizárólagosan forgalmazott, exkluzív genetika alapján, amely innovatív értékmérő tulajdonságokat és magas hozzáadott értéket biztosít gazdálkodóinknak!

Egy adott szójafajta hazai piacon való megjelenése kizárólag több éves kísérletekben elért kiemelkedő teljesítményének bizonyítása után következhet be. Az új fajtákkal történő fejlesztési kísérleteink - a demo, kisparcellás, NÉBIH, majd a nagyüzemi kísérletek - az ország különböző tájegységein kerülnek beállításra. Ennek jelentősége, hogy nemcsak az adott térségre jellemző termeszthetőségi adottságokra, hanem az adott éréscsoportú szójafajta országos adaptálhatóságáról is információt kapunk.

Magyarország egész területe alkalmas a szójatermelésre, a tenyészidő helyes megválasztása így különösen fontos. Az ország északi, hidegebb, esetleg a tavasszal később művelhető termőterületeire az igen korai (000), és a korai (00-0) fajták választása javasolt, a déli területeken a középérésű (I.) fajták is nagy biztonsággal beérnek. A földrajzi körülmények figyelembevétele mellett érdemes gondolni a betakarítási kapacitásra. Nagy gazdaságokban a különböző tenyészidejű fajták választásával a munkacsúcsok megnyújthatók, így elkerülhető a túl késői betakarítás és a pergési veszteség.  A késői betakarítás esetén szárítási és átvételi problémákkal is szembesülhetünk. Gondolni kell az utóveteményre is. Emiatt őszi kalászos vetése esetében olyan fajtát célszerű választani, ami szeptember elején, legkésőbb közepén nagy biztonsággal beérik.

A Galldorf Zrt. 2020 évben bemutatásra kerülő új fajtái az északi területeken is nagy biztonsággal beérő ES Director és az ES Governor fajták.

Az ES Governor (igen korai, 000 éréscsoport) legfontosabb jellemzői:

  • Az ország összes szójatermesztő területén javasolt a vetése
  • Új generációs Euralis fajta, kiemelkedő termőképességgel
  • Alacsony növény, erős szárral, amely megdőlésre nem hajlamos
  • Nagyon jó Sclerotiniával szembeni ellenállóképesség
  • Rövid tenyészideje miatt korán lekerülő kalászos kultúra után termeszthető, de kelesztő öntözés szükséges lehet

Az ES Comandor-hoz hasonló tulajdonságokkal, jó termőképességgel rendelkezik, alacsonyszárú, jó stabilitású, fekete köldökű szója. Javasolt vetési norma 600.000 szem/ha, lehetőleg gabona sortávra, mivel nem hajlamos az elágazásra. Fajtasorban elvégzett kísérletben 4,24 tonna/ha termést adott, ezért az északi területeken vagy tapasztalattal rendelkező gazdák esetében korán lekerülő árpa után másodvetésben kifejezetten jó választás!

ES Governor

Az ES Director (korai, 00 éréscsoport) legfontosabb jellemzői:

  • Az ország összes szójatermesztő területén biztonságosan termeszthető
  • Legújabb generációs Euralis szója fajta, kimagasló fehérjeterméssel
  • Terméspotenciálja az érési csoportján belül kimagasló
  • Nagyon gyors és intenzív kezdeti fejlődés
  • Megdőlésre, pergésre nem hajlamos

Termesztése során a metribuzin hatóanyag tartalmú gyomirtó szerek használata nem javasolt!

ES Director

Az ES Director a 2018-as és a 2019-es szezonban is kiemelkedett az éréscsoportjából robosztus habitusával, erős szárával, egyenes növekedésével. Formára leginkább az éréscsoport legismertebb fajtájára, az ES Mentor fajtára hasonlít, de termését tekintve - 4,63 tonna/ha, Dél-Baranya, üzemi átlag (!) - már többet tud annál, közel 0,50 tonna/ha a hozamtöbblete.

Újdonság a szója oltásában: Rizoliq TOP S

Egy kiemelkedő, a szója termesztést befolyásoló újdonságra szeretnénk a felhívni a termelőink figyelmét: a Galldorf Zrt. / Euralis Kft. / Hechta Kft. 2019-ben kezdődött együttműködésének köszönhetően a szójafajtáink számára elérhetővé vált a világszerte már 12 millió hektáron sikerrel alkalmazott Rizoliq Top S oltóanyag. A talaj, majd később a vetőmag oltását tulajdonképpen a XIX. század végétől ismerjük. A Rhizobium japonicum kifejezetten a szójával képes szimbiózisban légköri nitrogént megkötni. Maga a nitrogén fixálás bonyolult biokémiai folyamatok sora, amelynek révén a gyökérgümőkben a levegő nitrogén molekuláit „megkötik”, pontosabban ammóniává redukálják, amely ebben a formában már a gazdanövény számára is használható nitrogénforrás. Az így megkötött légköri nitrogén mennyisége igen jelentős, legnagyobb része a szóját táplálja, egy része a talajban, az utónövényben hasznosul. Általános gyakorlati tapasztalat, hogy a szóját követő őszi kalászosok jól kihasználják a szója által „visszahagyott” nitrogént. Napjainkban – a folyamatosan emelkedő műtrágya árak mellett – különösen megfontolandó, hogy ne mondjunk le arról a nitrogénről, amelyet a természet tálcán kínál a gazdálkodónak. Ehhez „csupán” – mivel a Rhizobium japonicum nem honos a hazai talajokban – baktériummal kell kezelni a vetőmagot.

A világon csak néhány cég képes arra, hogy olyan Rhizóbium oltóanyag formulációt állítson elő, amely már a vetőmag gyártásakor rákerülhet a vetőmagra. Az ezekkel a készítményekkel kezelt vetőmagot zsákolni és hosszabb ideig tárolni is lehet a Rhizóbium baktériumok károsodása nélkül. A zsákolt vetőmag kezelése, rakodása könnyebb és az így kezelt vetőmagot már nem kell vetés előtt fáradságos munkával beoltani. A „házi” beoltás minősége mindig bizonytalan, a zsákolt, beoltott vetőmag minősége garantált.

A szójatermesztés egyik őshazája Argentína és itt alapították 1977-ben a Rizobacter (www.rizobacter.com) nevű céget, amely ma a szója oltóanyagok piacvezető cége a világon. Ez a cég ma 12 millió hektáron értékesít biológiai baktérium termékeket a világ több mint 30 országában.

A Rizobacter cég Rizoliq Top S terméke már a vetőmagok zsákolása előtt a magra vihető, köszönhetően annak, hogy a termék két részből áll. A termék egyik része maga a baktérium preparátum, a másik része pedig a baktériumokat védő különleges adalékanyag, amely hosszan életben tartja a baktériumokat a vetőmag felületén. A két anyagot a vetőmagüzemben együtt viszik fel a vetőmagok felületére. A Rizoliq Top S két rendkívül hatékony és rezisztens nitrogénkötő baktérium törzset tartalmaz a biológiai nitrogén megkötés maximalizálása érdekében.  Az oltóanyag magas, 1x1010 koncentrációban tartalmazza a baktériumokat.

A Rhizoliq Top S baktérium készítménnyel kezelt szója vetőmagok zsákos kiszerelésűek és Magyarországon csak az Euralis egyes, a Galldorf Zrt. kizárólagos forgalmazásában lévő szója vetőmagjai vásárolhatók így.

A cégünk kínálatában elérhető különböző éréscsoportú (000-00-0-I) Euralis szójafajták (ES Comandor, ES Governor, Es Director, ES Mentor, ES Tenor, ES Advisor, ES Mediator) kiválóan adaptálhatók az ország legkülönbözőbb területeire. A fajtakínálatunk megtekintéséhez látogassa meg a weboldalunkat és keresse területi képviselőinket, örömmel szolgáljuk ki Önt!

MEGNEVEZÉS

ES COMANDOR

ES GOVERNOR (ÚJ)

ES MENTOR

ES DIRECTOR (ÚJ)

ES ADVISOR

ES MEDIATOR

Érésidő/ csoport

000.

000.

00.

00.

00/0.

I.

Növekedési típus

féldeterminált

folytonnövő

féldeterminált

féldeterminált

folytonnövő

folytonnövő

Köldök szín

fehér

fekete

fehér

fehér

barna

fekete

Átlagos fehérjetartalom (%)

36,5

36

37,5

36

37,5

36

Az alsó hüvely talajtól mért átlagos távolsága (cm)

12

10

12

13

12

13

Terméspotenciál (t/ha)

4,5

4,6

4,9

5,2

5,5

5,5

Ajánlott sortávolság (cm)

18-30

18-30

18-50

18-50

25-60

25-75

Ajánlott tőszám (1.000 csíra/ha)

550-650

550-650

480-550

450-480

450-480

400-430

 

További információ:
www.galldorf.hu

Kőrösi Tibor (Karintia Kft.) 

Cégünk a Karintia Kft. elkötelezett híve a hazai sikeres szójatermelésnek, és a vetésterület növekedésnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy, anyavállaltunk a Mauthner cégcsoport tulajdonosi döntés alapján 2007-óta saját, Pannon régióra nemesített szója fajtákat hoz létre. Főként Ausztriában, de e mellett Dél-Amerikában és Közép-Amerikában történő nemesítői munka eredménye, hogy mára 12 bőtermő szója fajtával rendelkezünk a szuper korai éréscsoporttól kezdve a késői éréscsoportig.

A fajtakínálatunk zöme már saját nemesítésű. A széles kínálatnak köszönhetően az ország bármely pontjára tudunk fajtát és mellé szaktanácsot ajánlani a gazdák számára. Több mint 10 évnyi nemesítői munka első sikereit és így a helyes irányt szemlélteti a korai éréscsoportba tartozó új fajták közül az ANGELICA (00) és ATACAMA (00). Az elmúlt évek kísérleti eredményei, a külföldi tapasztalatok és az idei év első hazai eredményei is azt mutatják, hogy a Pannon régióra nemesített, kiváló genetikákról beszélhetünk. Nem csak terméseredményében múlták felül az éréscsoport többi szereplőjét, hanem stabil magas minőséget is tudtak produkálni. Az ANGELICA bőtermő szójafajtánkat erőteljes kezdeti fejlődés és ezáltal jó gyomelnyomó képesség jellemzi. Az ország egész területén biztonságosan termeszthető. A korai betakaríthatósága miatt nagy biztonsággal vethetünk utána őszi kalászost is. A baktériumos és gombabetegségekkel szemben mutatott jó ellenálló képességű ANGELICA érésideje az országosan ismert, hosszú évek óta stabilan teljesítő Sigalia és Sinara fajtánk között fél úton helyezkedik el. A 2019.-évben Agromash díjas, továbbá a hivatalos NEBIH fajtakísérletekben 2018-ban és 2019-ben is dobogós terméseredményt elérő ANGELICA fajtánkat azon szójatermesztők figyelmébe ajánljuk, akik a korai betakaríthatóság mellett a magas terméspotenciált célozzák meg. A legújabb nemesítésű ATACAMA szójafajtánk a 00-s éréscsoport legbőtermőbb szójafajtájaként került bejegyzésre az ausztriai fajtajegyzékben. A nevét nem véletlenül kapta egy sivatagról, ugyanis az ANGELICA-hoz hasonlóan kiváló szárazságtűréssel rendelkezik. Már az első kísérleti évben, 2018-ban a NÉBIH termésversenyében az első helyen végzett az ATACAMA, és közvetlenül a második helyen követte őt az ANGELICA fajtánk.

Dehogy ne csak a korai érércsoport új anyagjairól beszéljünk a szójatermesztés igazi őshazájába a déli régióba is megérkezett két új fajtánk az eddig jól ismert és bevált REGALE fajta mellé az AVATAR és a SANDOKAN. Az AVATAR (I) az egyik legbőtermőbb fajtánknál az ATLANTIC-nál 2 nappal korábbi akár 70 cm sortávra is vethető, jó ezermagtömeg és magas fehérjetartalom jellemzi. SANDOKAN-t igen magas terméspotenciál jellemzi, vetését mind 45 mind pedig 70 cm sortávra is ajánljuk. Érése igen egységes ezáltal a betakarításkori kockázat alacsony.

Nem állunk meg! Az elkövetkezendő években további új fajtákkal fogunk megjelenni a hazai piacon és mint az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező piaci szereplő, bízunk és hiszünk abban, hogy fajtáink hozzájárulnak a sikeres és eredményes szójatermesztéshez.

Kérdése van? Kollégáink elérhetőségét itt találja!

További információ:
www.karintia.hu

Mózes Petra (RAGT Vetőmag Kft.) 

Magyarországon hangsúlyos szerepben áll a szójatermesztés fellendítése. Komoly tudományos munka és jelentős állami támogatások ösztönzik a gazdákat, hogy a jelenleg kb: 60 ezer hektáron zajló termelést mind területnagyságban, mind pedig termésmennyiségben növelni tudják. A cél, hogy a pár éven belül közel 40%-al nagyobb fehérjeigény szója importból származó kielégítését felére tudjuk csökkenteni. Ez 100 ezer hektáron 300-350 ezer tonna szója előállításból valósulhat meg.

A hazánkban termeszthető szójafajtákkal 3-4 t/ha termésmennyiség érhető el. Érésidő alapján 5 csoportba sorolva: 000 szuperkorai (140 nap érésidő). A hosszabb tenyészidejű fajták jobb termőképességgel bírnak, mint a korai és igen koraiak, de vannak rendhagyó évek, amikor utóbbi éréscsoportokba tartozó szójákkal érhetünk el nagyobb eredményt.

A RAGT portfóliójából már jól ismertek a következő, jelenleg is forgalomban lévő fajták: RGT Sforza (00), RGT Stumpa (00), RGT Sigalia (00), RGT Suedina (00), RGT Speeda (0), RGT Steara (I.), RGT Safrana (I.), RGT Sphera (I.), RGT Shama (I.), RGT Sinema (I.)

Az idei évben három új fajtával vettünk részt egy nagy nemesítőház országos kísérletében. A kedvezőtlen, szélsőséges időjárási viszonyoktól függetlenül (kevés csapadék, szakaszos, heterogén kelés) a kísérletben szerepeltetett szóják átlag felett teljesítettek.

Az egyik közülük az RGT SPHINXA, ami 2019 ben lett Franciaországban regisztrálva. 000 éréscsoportba tartozó, igen korai fajta. Az ország északi, hidegebb területeire, tavasszal későn művelhető földekre, és másodvetésre is ajánljuk. Virága lila színű. Mag köldöke sárgás. Féldeterminált növekedési típusú. Alacsony növénymagasság jellemzi (200 g. Éréscsoportján belül kimagasló termőképességgel bír. Termőhelyi stabilitása kiváló. Kiváló a szárazságtűrése. Jó kezdeti fejlődés, korai virágzás jellemzi.  Különösebben betegségfogékonysága nincs. Magas fehérjetartalom jellemzi.

Az RGT SAKUSA szintén egy újdonság a 00 korai éréscsoportból. Az ország szinte egész területén termeszthető, stabil termésbiztonság mellett. Lila viragú fajta, magköldöke sötétbarna. Féldeterminált növekedésű szója. Alacsony, 70 cm alatti növénymagasság jellemző rá. Az alsó hüvelyek 12 cm magasan találhatóak. EMT átlagos: 180-200 g közötti. Fehérje és olajtartalma a Sigaliával analog. Korán és biztonságosan betakarítható.

Az RGT STRAVIATA az I. éréscsoportnak megfelelően, középérésű fajtaként magas hozammal bír. Érésideje miatt termesztése az ország középső/déli termőhelyein javasolt. Termőhelyi stabilitása kiváló. Jó szárazságtűrő. Virágának színe lila, magköldöke világos barna színű  Középmagas növekedésű fajta (70-80 cm), az első hüvelyek 12 cm magasan találhatóak, könnyen betakarítható. Jó állóképesség jellemzi, a megdőlésnek ellenáll. Olaj és fehérjetartalma egyaránt magas. Az idei kísérletben 4,83 t/ha terméssel az egyik helyszínen győztes lett.

További információért termékeinkről keressenek minket a www.ragt-vetomag.hu oldalon, vagy vegyék fel a kapcsolatot személyesen területileg illetékes kollégáinkkal!

-an összeállítás- 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!