2024. április 27. szombat Zita

Heti fókusz: Ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb napraforgókat

Agro Napló
A legújabb napraforgóhibrideket a nemesítő cégek szakemberei ismertetik.

Ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb napraforgókat

A válaszokért kattintson! 

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Sólyom János
Corteva Agriscience
Szakál Márk
Gabonakutató Nonprofit Kft.
   
  Marsai Viktor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Szeleczki Attila
Syngenta Kft.
 

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

A mindig újdonságokat is kínáló értékesítési stratégiánk változatlan. A CAUSSADE 2020- 2021 napraforgó termékpalettáját idén is új genetikák, hibridek színesítik, szem előtt tartva, hogy minden gyomirtási típushoz a hazai termesztési körülmények adta lehetőségekhez igazodó hibridek kerüljenek be kínálatunkba. E koncepció mentén a nemzetközi és hazai teszt éveket követően kerültek bevezetésre a CL technológiájú CLERIA CL, az erősebb gyomfertőzöttségű területekre is ajánlott FERIA CLP, a magas olajsavas szegmensbe tartozó KALEDONIA CL HO  és két Express® toleráns hibrid a CANARIA SU és a CSF 18903 SU (NUOMEA SU).

CLERIA CL (ORO)

Középkorai érésű csíkos magvú, a teljes vegetációs időben egészséges hibrid. Középmagas, félig bókoló tányérállású homogén állománya már a csírázástól követően erőteljesen fejlődik. Környezeti alkalmazkodóképessége kiváló, nagy leveleinek köszönhetően párolgást csökkentő talajtakarás és a gyomokat árnyékoló tulajdonság jellemzi. Olajtartalma, olajhozama „testvéréhez” a FUSHIA CL hibridünkhöz hasonlóan nagyon kedvező. Miben más? A CLERIA CL szádor rezisztens (ORO) hibrid, így kifejezetten ajánlható az egyre terjedő és a termés drasztikus csökkenését okozó kártevővel fertőzött területeken.

FERIA CLP (ORO)

A szintén szádor (A-E rasszok) rezisztensek körébe tartozó hibridünk az „erőteljesebb” gyomirtási technológiát is toleráló genetikai háttérrel bír. Technológiai rugalmasságát, környezeti alkalmazkodó képességét Európa szerte bizonyította. RM9 rezisztencia szintje, Sclerotini és Verticilium toleranciája is hozzájárul az eltérő évjáratokban is magas termésszintek eléréséhez. Átlagos gyomfertőzöttségű és gyomnyomás szempontjából nehezített körülmények közé is ajánljuk.

KALEDONIA CL HO (ORO) 

A HO piac erősödését jelző hosszútávú prognózisok alapján a KALEDONIA CL HO , mint korábban a KLARIKA CL HO termelői előtt is kedvező távlatok nyílnak. Erőteljes betegség tolerancia, stabil olajtartalom és 99-100%-os termékenyülési mutató alapozza meg magas terméspotenciálját. Átlagos, közepes termesztési adottságok mellett is megőrzi termésszintjét. A felvásárló piaci elvárásokat maximálisan kiszolgáló olaj és olajsav tartalma a termesztéskor, betakarításkor és tárolás során biztosított izoláció betartásával jövedelmező árbevételt jelent.

CANARIA SU (ORO)

Korai- középkorai, szádorrezisztens, akár 50% feletti olajtartalmú, RM5 rezisztenciájú, 147 -150 cm, homogén és egyenletes a betakarításig stabil állományú. A fő napraforgó betegségekkel szemben jó tolerancia szintű Express ® toleráns napraforgó. Klimatikus alkalmazkodóképessége, szárazságtűrése kiváló. A CANARIA SU a parlagfűvel, selyemmályvával, szerbtövis és más, a napraforgóban nehezen írtható kétszikűekkel fertőzött területek hibridje. Terméseredményei igazolják, hogy modern, technológiai hibridként beltartalmi és mennyiségi mutatói alapján is a minőségi olajos termesztés alapja.

CSF 18903 SU  (NUOMEA SU)

Hibridünk szulfonilurea rezisztens, kései virágzású és középkései érésű, a vegetáció végén jó vízleadással. Kezdeti fejlődése jó, vigorát vegetációban is megtartja. A tányér- és szár fertőző Sclerotinia a Diaporte fertőzéssel szemben kiváló ellenállósággal és emellett RM4 rezisztenciával rendelkezik. Magas, bókoló virágzatú állománya száraz, csapadékhiányos körülmények között és gyengébb talajadottságok esetén is tartja megfelelő olajtartalomhoz kapcsolódó magas terméspotenciálját.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

A napraforgópiacon elért eredményünk tekintetében mérföldkő volt 2020. A Pioneer® magyarországi történetének legmagasabb szintű értékesítését tudtuk megvalósítani. Az 2019. évihez képest rendkívül kiemelkedő mértékben, kb. 30%-kal tudtuk növelni az értékesítésünket, tettük mindezt úgy, hogy a napraforgó magyarországi vetésterülete lényegében alig változott.

A 2020-beli rekord értékesítésünk nem sikerülhetett volna egy megbízható és elismert hibridválaszték nélkül. A herbicidtolerancia lassan már alapkövetelménynek számít az értékesítésre kerülő hibridek esetében. A napraforgó nemesítés terén cégünk neve szinte összefonódott az Express®* toleráns hibridekkel – nem véletlenül. A növényvédelmi technológia és a hibridtulajdonságok együtt a sikeres termelés alapját jelentik. Emellett a minél magasabb szintű kórtani ellenállás is fontos szempont, a Pioneer® napraforgók esetében a Protector® Peronoszpóra és a Protector® Szádor minősítések jelzik a biztonságos termesztés alapját. A megnyugtató és biztos bázist jelentő ismert hibridek (P63LE113, P64LE25, P64HE133) mellé kínáltunk olyan új lehetőségeket (P64LE136, P64HE144), amelyek egyes értékmérő tulajdonságokban előrelépést jelentettek.

Ezt a sikeres hibridkört erősítjük tovább két újabb hibriddel 2021-ben. Mégpedig a Clearfield® Plus** gyomirtási rendszerben alkalmazható P64LP170-nel – ami a fentebb említett P64LE25 konverziója – és a P64LP180-nal, amely az egyik legfigyelemreméltóbb termőképességű hibrid a lesz a kínálatunkban.

P64LP170

Az Express® toleráns napraforgók között a P64LE25 már ikonikusnak számít, sikeréhez hozzájárult a termésstabilitás, a betegségellenállóság és a kiszámíthatóság egyaránt. Ezen a vonalon tovább haladva 2021-ben a Clearfield® Plus gyomirtási szegmensben méltó társként ajánljuk a szintén linolsavas, új P64LP170-es hibridet, mely a Pioneer® hibridjeinek legújabb generációját képviseli.

Hibridtulajdonságok

  • Lecsüngő tányérállású, linolsavas napraforgó hibrid Clearfield® Plus gyomirtási technológiához.
  • Alapváltozata a méltán közismert P64LE25, tenyészidőben azzal megegyezik.
  • Betegségellenállósága nagyon jó a Phomopsis, a Bract necrosis, mind pedig a Szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben.
  • Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik, ennek köszönhetően az ország teljes területén biztonsággal termelhető.
  • Erős szárral rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos.
  • Fejlesztési kísérleteinkben először 2019-ben szerepelt, nagyon figyelemreméltó terméssel. 2020-ban megismételte ezt a teljesítményét.

P64LP180

A fejlesztési adataink alapján a P64LP180 komoly előrelépést mutat az összes eddigi herbicidtoleráns hibridünkhöz viszonyítva. Nagyon jó betegségellenállósága és agronómiai tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy az ország bármely részén termeljék. Komoly versenytársi pozíciót fog elfoglalni saját szegmensében! Ajánlom kipróbálásra minden Clearfield® Plus technológiát használó gazdálkodónak!

Hibridtulajdonságok

  • Korai tenyészidejű linolsavas napraforgó hibrid Clearfield® Plus gyomirtási technológiához.
  • Nagyon kedvező növénymagasság jellemzi, a P63LE113 hibridünkével nagyjából megegyezik.
  • Kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás, ugyanis mind Phomopsis, mind pedig a Szklerotínia szártő- és tányérfertőzésével szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik, Bract necrosis ellen kiemelkedően tolerál!
  • Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítése miatt az ország teljes területén biztonsággal termelhető.
  • Erős szárral rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos.
  • Fejlesztési kísérleteinkben 2019 és 2020-ban egyaránt az egyik legmagasabb termést adta a jelenleg Magyarországon árult Pioneer® hibridek között.

A Corteva napraforgó ajánlatunk nemcsak kiváló Pioneer® hibridekből és a hozzájuk tartozó növényvédelmi megoldásokból, hanem magas szintű vetőmag csávázásból is áll. 2021-ban a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve
** A Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye

További információ:
www.corteva.hu

Szakál Márk (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A GK Milia CL a Gabonakutató legújabb Clearfield® gyomirtás technológiával kezelhető napraforgó hibridje. A GK Milia CL egy korai olajnapraforgó, melynek genetikai terméspotenciálja meghaladja az 5 t/ha-t. Elismerésekor a NÉBIH teljesítménykísérletei alapján a vizsgált napraforgó hibridek közül a legnagyobb olajtermést érte el, olajtartalma magas (48%), amely a jobb talajadottságú területeken elérheti az 50-52%-ot. Biztonságosan termeszthető Magyarország összes termelési régiójában, a gyors fejlődési erélyének és jó szárazságtűrő képességének köszönhetően. A GK Milia CL egy lecsüngő tányérállású, alacsony magasságú hibrid, mely adottságai kedveznek az egyszerűbb betakarításnak.

A 2019-es NÉBIH kisparcellás kísérleti eredmények is azt igazolják, hogy a GK Milia CL kiváló terméseredményre képes az ország bármely területén.

Nébih napraforgó kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleti eredmények, V/1. IMI korai kezelt csoport, 2019

A GK Milia CL 2020-ban egy napraforgó hibrid összehasonlító kísérletben lett tesztelve Dalmandon, ahol kiváló eredményt ért el.

GK MILIA CL FŐBB JELLEMZŐK

Terméspotenciálja

kiváló

Olajtartalma

48%

Gyomirtási rendszere

Clearfield®

Érésideje

korai

Ajánlott tőszám

50.000 – 55.000 tő/ha

Peronoszpóra ellenállósága

rezisztens a Magyarországon 2010-ig hivatalosan elismert patotípusok mindegyikével (100, 700, 730, 710, 330) szemben

Magassága

alacsony

Tányérállása

lecsüngő

A GK Milia CL egy kiváló termőképességű, magas olajtartalmú hibrid, a hazai napraforgó nemesítés egyik legújabb gyermeke, amely jól megállja a helyét az ország bármely területén és a szárazabb körülményeket is jól viseli. A Clearfield® gyomirtástechnológiának köszönhetően az állomány könnyen tisztán tartható, és a korai érésidőnek megfelelően hamar betakarítható a termés.

A GK Milia CL előszezoni akció keretében rendkívül kedvezményes áron vásárolható, további információért látogasson el weboldalunkra, vagy keresse területi képviselőinket!

Marsai Viktor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A termesztés célja sokféle lehet, de napraforgóink magas termésátlagára mindig számíthat.

A SAATEN-UNION már évek óta stabil piaci pozícióval rendelkezik idehaza, mivel folyamatosan új, korszerű napraforgóhibridekkel járul hozzá a magyar termelők által elért, figyelemre méltó termésmennyiségekhez. Az eddig megismert betakarítási eredmények alapján hibridjeink megbízható teljesítményüknek köszönhetően az idei évben is jó jövedelmezőséget biztosítottak partnereink számára, a változatos időjárási körülmények ellenére is. Kiemelkedő termésstabilitású portfóliótagjainknak a rendkívül száraz tavasz sem okozott gondot, mint ahogy a későbbi csapadékos időszakot is jól átvészelték, hagyományosan jó betegség-ellenállóságuknak és szárszilárdságuknak köszönhetően. Fokozottan koncentrálunk arra, hogy üzemi tapasztalatokon alapuló, termék- és hibridspecifikus technológiai javaslattal, a helyes vetőmagnorma-, tőszámhasználatban és a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítsük a termelőket céljaik elérésében.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk a DUET CL (HO) hibridet, amely korai érésű, jó kórokozókkal szembeni ellenálló képességgel rendelkezik, és kiemelkedő a toleranciája az alternáriával, machrophominával és peronoszpórával szemben. Jó stressztűrő képességű, stabil genotípus, amely mérsékelten sűríthető, közepes növénymagasságot hozó, gyengén bókoló és jól kezelhető állományt fejleszt. 

Az ALEXA SU és a DAVERO SU cégünk szulfonil-urea-rezisztens kínálatának következő generációja. Az ALEXA SU középkorai linolsavas hibrid, kompakt, alacsony habitussal, amihez bókoló tányérállás társul. Az alacsony, homogén növényállománynak köszönhetően a kisebb gépparkkal rendelkező gazdaságok is jól tudják kezelni. Szádorrezisztenciája (A–E) mellett jó lisztharmat-, fóma- és szklerotínia-ellenállósággal rendelkezik.

A DAVERO SU középérésű linolsavas hibrid, amely középmagas, bókoló tányérállású, kifejezetten homogén állományt nevel. Intenzív gazdálkodási körülmények közé ajánljuk, ahol kompenzációs képességének köszönhetően sűrítése nem szükséges, érdemes 52–55 000 tő/ha-os sűrűséggel vetni. Az ALEXA SU-hoz hasonlóan szádorrezisztencia és jó betegség-ellenállóság jellemzi a hibridet. 

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagja a CARRERA CLP. Hazai környezetben remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik. A CARRERA CLP középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik, és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5 szádorrezisztenciája is védi (A–E), aminek köszönhetően a CLP-szegmensben 2016-ban és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben.

 

A már szinte hagyományosnak mondható, rendkívüli szárszilárdsággal rendelkező Clearfield-napraforgóhibrid, a PARAISO 102 CL mellé érkezett 2019-ben a DRIVER CL, mely az idei évben ­bizonyította létjogosultságát a hazai napraforgó-termesztésben. A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Kifejezetten egészséges típus, amelynek használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között.

Korai érésű napraforgóhibridjeink esetében, mint a DUET CL (HO) és az ALEXA SU, fontos kiemelni, hogy 2020-tól, tehát 2021-ben is, a dikvát hatóanyagot állományszárításra már csak eseti engedéllyel szabad felhasználni. Ezek a hibridek viszont korai érésidejüknek köszönhetően kiváló megoldást nyújtanak erre a problémára, hiszen biztonsággal takaríthatjuk be őket deszikkálás nélkül is. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy gyakran találkoztunk olyan helyzettel, amikor a napraforgótábláink őszi felgyomosodása miatt kényszerűségből is az állományszárítás volt a végső megoldás. A 2020-as évtől ennek elkerülése érdekében még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gazdáknak a gyomirtószer-tulajdonosok technológiai ajánlásainak betartására, területeik kultúrállapotának javítására.

A folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. napraforgó-portfóliója a legtöbb termelői igényre megoldást tud nyújtani.

További információ:
www.saaten-union.hu

Szeleczki Attila (Syngenta Kft.)

A Syngenta Kft. a már eddig is jól ismert és a termelőknek magas profitot biztosító hibrid palettáját folyamatosan bővíti. A nemesítők folyamatosan újabb és újabb hibrideket adnak át tesztelésre, így évről évre van lehetőség egy még jobb hibrid kiválasztására. Erre nagy szükség van, mert a környezeti kihívások egyre nagyobbak, növekednek a költségek és gyorsan változnak a piaci körülmények. A gyomok elleni védekezés is feladja a leckét.

A cikkünkben bemutatott két új hibrid kísérletekben már évek óta bizonyít, de üzemi termesztésben idén debütáltak. A termésstabilitás és a rendkívül magas terméspotenciál génjeikbe kódolt, de mi a Syngentánál már azt is megmondjuk, hogyan lehet azt érvényre juttatni.

SY Onestar

A SY Onestar a Clearfield® Plus szegmens legújabb tagja, korai érésidejének köszönhetően akár a deszikkálás nélküli betakakarítást is lehetővé teheti. Alacsony vagy közép-magas növekedésű, amely megkönnyíti a földi gépes növényvédelmet. Kiváló betegség ellenállóságának köszönhetően, biztonságosabb a növényvédelme a Sclerotinia, Verticillium és a rozsda fertőzések ellen.

Kiemelkedő terméspotenciálját az IKR kísérleti hálózatában 32 hibrides mezőnyben megszerezett első helyezése kiválóan igazolja. (1. ábra)

1. ábra: 2020-as IKR kísérletek rangsorában az SY Onestar az élen.

Kiváló terméspotenciálja, magas olajtartalma elérhetővé teszi a szerződéses ár feletti olajprémiumot.

Jól reagál az intenzív termesztéstechnológiára, de gyengébb adottságú helyeken sem okoz csalódást. A Magyarországon ismert peronoszpóra rasszokkal szemben toleráns és a napraforgó szádor A-E rasszáig ellenálló. Gyakorlatilag mindenütt biztonsággal termeszthető.

SY Onestar hibridünket azon napraforgó termesztőknek ajánljuk, akik nem elégednek meg az átlagos termés mennyiséggel, hanem emelni szeretnék termésátlagukat a Clearfield® Plus szegmensben.

SUMAN HTS

A Syngenta az Express® toleráns hibridsorát is bővítette a Suman HTS linolsavas hibriddel. Elmondhatjuk róla, hogy a Sumiko olajtartalmával és a klasszikus NK Kondi termésszintjével rendelkezik. A 2019-es évben az IKR kísérleti hálózatában, 38 hibrid közül a 2. helyen végzett. Ezt az eredményt csupán az SY Bacardi CLP hibridünk tudta felülmúlni. Ez azt is jelenti, hogy a Suman hibridünk érte el a legmagasabb termést az Express® toleráns hibridek között (2. ábra).

2. ábra: 2019-es IKR kísérletek eredményei, 38 hibrides mezőnyben

Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik.

A NÉBIH kísérleteiben, első évében (2018) 2,9%-al múlta felül a saját éréscsoportjának átlag termését. A 2019. évi NÉBIH eredmények szerint is, terméspotenciálját tekintve, a már piacon lévő Express® toleráns hibridek közül, a legmagasabb termőképességű (3. ábra).

A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, így Magyarországon mindenütt termeszthető. Genetikailag ellenálló az eddig ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

*Suman HTS (NX82219) 3. ábra: NÉBIH kísérletek 2019, SU középérésű kezelt csoport

Ezer kaszat tömege magas (76,5 g, NÉBIH 2018). Viszonylag magas (185 cm, NÉBIH 2018), ezért túlsűrítése, az ideálisnál magasabb vetőmagnormával történő vetése, nem javasolt. A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, mely a magyarországi körülmények között az ország teljes területén védettséget biztosít a parazitával szemben. Teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik, ami specifikus genetikai ellenállóságot biztosít az eddig világszinten ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

A hibrid kiemelkedő terméspotenciálja okán intenzív körülmények között rekordtermésre képes. Sumiko olajtartalom Kondi genetikán. Biztonsággal termelhető Magyarország összes napraforgó termesztési régiójában, kimondottan javasolt azokon a területeken, ahol az újonnan meglelt (2017) és leírt 724-es peronoszpóra patotípus jelen van és károsít.

Összefoglalva a fentieket elmondhatjuk, hogy a két hibrid közül kompromisszumok nélkül választhat gyomproblémája szerint. Válassza a SY Onestar-t , ha gyomviszonyai megoldására a Clearfield® Plus technológia alkalmas, míg a Suman-t, ha Express® technológia adja a jobb megoldást.
A magas termés és olajtartalom mindkét esetben biztosított.

A Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye, az Express® az FMC-Agro bejegyzett védjegye.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!