Heti fókusz: Nincs legjobb, ellenben van sok kitűnő fajta szójában. Mi alapján válasszak?

Agro Napló
Partnercégeink szakemberei mondják el javaslataikat, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület a fajtaválasztást segítő programjaira hívja fel a figyelmet. A válaszokért kattintson!

Nincs legjobb, ellenben van sok kitűnő fajta szójában. Mi alapján válasszak?

 
Facskó László
Agromag Kft.
 Bene Zoltán
Karintia Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Bányai Tibor
Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Facskó László (Agromag Kft.) 

Az olaj- és fehérjenövények jelentősége az elmúlt három évben folyamatosan nőtt, ez a kimagasló, sosem látott terményáraknak és az időjárási körülményekhez viszonyított stabil hozamuknak köszönhető, ami nagy lökést adott a vetésterületek növekedésének. A szójabab vetésterülete, 8,6%-kal emelkedett a 2021-es szinthez képest, 2022-ben közel 69 ezer hektáron termesztették a magyar gazdák.

A gazdaságos szójatermesztés megfelelő szaktudást és alapos előkészületeket igényel. Mindenképp az igényeinknek és adottságainknak megfelelő fajta, valamint céljainkhoz igazodó technológia kiválasztása az elsődleges. Kardinális, hogy a kiválasztott fajta vetőmagját megbízható forrásból, fémzároltan szerezzük be, csak így garantált a magas biológiai értékű szaporítóanyag.

A piacon elérhető szójafajták száma évről-évre növekszik, 2010 óta közel duplázódott a szaporításban lévő fajták száma.

1. ábra: Szója fajták szaporításban Magyarországon 2010-2021 (forrás: NÉBIH)

A bőség zavarában a sok kitűnő fajta közül nehéz a számunkra legmegfelelőbbet megtalálni, ezt segítve szeretnénk termelőink visszajelzése, valamint saját és független kísérletek alapján 2 fajtát figyelmükbe ajánlani, melyek stabil alapjai lehetnek a jövedelmező termesztésnek.

Az Agromag Kft. szója portfóliója az elmúlt években jelentős változáson ment át, a hagyományos szójafajtákat modern, a mai igényeknek megfelelő fajtákra cseréltük.

Sinfonia – középérésű szójafajta

Kedvező agronómiai tulajdonságokkal rendelkező modern fajta. Saját és független kísérletek alapján termőképessége a középérésűek között felveszi a versenyt a piacvezető fajtákkal. Átlag feletti terméspotenciálja nagyfokú évjáratstabilitással párosul, ennek köszönhetően a NÉBIH által lebonyolított fajtaregisztrációs kísérletekben standard fajta 2021 óta. Megnyerő küllemű szója, folyton növő szárán a levelek a vegetációs időszak során haragoszöld színűek, betegségek nem támadják. Nagyobb térállás esetén szárelágazások képzésére hajlamos. Magja nagy, lapított gömb formájú, köldöke fekete színű.

Annika – középérésű szójafajta

Kiemelkedő, 5 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkező fajta. Sinfoniához hasonló habitusú, azonban 2-3 nappal korábban betakarítható. Szára középmagas, dőlésre nem hajlamos, az alsó hüvelyek 18-22 cm magasságban helyezkednek el, így könnyen, veszteség nélkül takarítható be. Megfelelő körülmények között 14-16 hüvelyemeletet képez. Termése nagy szemű (EMT: 160-180 g), fekete köldökszínnel rendelkezik, pergésre nem hajlamos. Magasfokú stressztűrő és alkalmazkodóképessége miatt évjáratbiztonsága figyelemre méltó.

Javasolt az oltott vetőmag használata, még abban az esetben is, ha az adott területen korábban folyt szójatermesztés, így garantálható a megfelelő mennyiségű életképes gümőképző Rhizobium a gyökérzónában. Az Agromag Kft. által kínált szójavetőmag tételek natúr és oltott formában elérhetőek. Az előre oltott tételeket LiquiFix 120 oltóanyaggal kezeljük, mely igazoltan garantálja a megfelelő mennyiségű eletképes Rhizobium csíraszámot a vetőmag felszínén az oltást követő 90. napig.

A szójatermesztés kedvező hatással lesz a táblán következő kultúra jövedelmezőségére is, mivel a szója legtöbb kultúrának kiváló előveteménye, a gümők által megkötött nitrogén kedvező hatással van a talaj tápanyagegyensúlyára.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, lépjen kapcsolatba a helyileg illetékes területi képviselőnkkel, valamint látogasson el www.agromag.hu honlapunkra, ahol elsőkézből értesülhet az akciókról, újdonságokról.

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

KULCSKÉRDÉSSÉ VÁLT AZ ALKALMAZKODÁS

Genetikai háttér, vetőmag minősége és az ehhez kapcsolódó szolgáltatási kör mértéke. Ez az a 3 fő pillér, ami a szójatermesztők eredményességét alapjaiban befolyásolják.

Különösen fontossá válnak ezek a „pillérek” napjainkra.

Alkalmazkodás a magas költségekhez…

Az inputanyag árak emelkedésével egyre takarékosabban vagyunk kénytelenek gazdálkodni. A takarékosság a szója esetében többek között a hozzáadott N nélküli gazdálkodást jelenti. Ahhoz, hogy a szója növényünk önellátó lehessen nitrogénből, mindenekelőtt magas minőségben előállított vetőmagra van szükség.

A hazai hagyományos szójatermesztési gyakorlat a N kezdeti pótlását elengedhetetlennek tartja. Ezzel szemben a Karintia Kft. Pannon régióra nemesített genetikáit a szomszédos Ausztriában N pótlása nélkül eredményesen termesztik, akár igen magas (5 t feletti) üzemi eredményekkel is.

Hogy lehetséges ez?

A technológiai fegyelem mellett, a prémium minőségben előállított vetőmaggal. A Karintia Kft. modern vetőmag gépsorokkal, innovatív vetőmag tárolási és mozgatási eszközökkel, magas minőségű oltástechnológiával, továbbá szigorú minőségvizsgálatokkal éri el a lehető legmagasabb vetőmag minőséget.

Alkalmazkodás a szélsőséges időjárási körülményekhez…

A szója az előző évi rendkívül aszályos évben is bizonyítani tudta a létjogosultságát a hazai agráriumban. Az 5 év átlagához képest elért 24%-os országos termésátlag csökkenésével 2022-ben is meg tudta őrizni jövedelemtermelő képességét, alternatívát mutatva a kukorica termesztőknek is. Nemesítőházunk a szója genetikáinkat számos kísérletben, akár szélsőséges körülmények között is teszteli. Ez segít minket abban, hogy a szelekció eredményeképp vetőmag kínálatunkban már csak a magasan teljesíteni tudó genetikák szerepeljenek.

Meggyőződésünk, hogy a Pannon régióra nemesített szójagenetikáink, hozzá tudnak járulni az Ön sikereihez is.

Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadójának véleménye a klímaváltozásról

Ahol a magas vetőmag minőséghez magas genetikai tudás párosul…

Cégcsoportunk innovatív és intenzív szójanemesítési programjának köszönhetően az elmúlt években számos szójafajta kerülhetett piacra, melyek közül 11 fajta, Magyarországon is egyre nagyobb területen kerül köztermesztésbe.

A Karintia Kft teljes hazai érésidejű igényeket (000 – I) lefedő szójagenetikái között megtalálhatóak AGROmashEXPO díjazott genetikák, sőt éréscsoport is. A nemesítőink magas minőségű munkáját igazolják a 2022-évi eredmények. Az üzemi körülmények között versenyző kultúrák közül ugyanis 2022-ben a szójafajták is megmérettethették magukat Vas megyében. Büszkék vagyunk arra, hogy a NAK termésverseny mind 3 helyezését a Karintia Kft. Pannon régióra nemesített 00-s korai éréscsoportú, bőtermő, szójafajtával érték el.

Ahonnan a genetikáink származnak…

BIO-ban is…

2023-tól várhatóan hazánkban is jelentősen fognak növekedni az ökológiai gazdálkodásba bevont területek. Szójagenetikáink közül több fajtát tudásuk alapján ÖKOLÓGIAI termesztésbe is ajánljuk. Ennek a kiváló tápanyaghasznosító képesség mellett többek között a magas beltartalmi paraméterek és a betegségellenálló képesség is a feltételei. Ausztriában, ahol a BIO terület aránya EU szinten a legmagasabb, fajtáink üzemi körülmények között is bizonyítják tudásukat.

TELJES KÖRŰ KISZOLGÁLÁS…

Mi nem csupán értékesítjük a vetőmagot és biztosítjuk a szükséges műtrágyát továbbá növényvédőszert. Termény üzletágunk folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy az Ön termése a lehető legkedvezőbb feltételekkel kerülhessen piacra. Fontosnak tartjuk, hogy Ön is naprakész információkkal rendelkezzen, hiszen a terménypiacon egyre jelentősebb árkülönbségeket tapasztalhatunk.

Bízunk abban, hogy a nemesítőink kiváló munkájának köszönhetően a Pannon Régióra nemesített genetikáinkkal, magas minőségben előállított vetőmagjainkkal és teljeskörű szolgáltatásunkkal Önt is az elégedett gazdálkodók körében köszönthetjük.

Az Ön érdeklődést is felkeltette a szója termesztése iránt érzett szenvedélyünk?

Szaktanácsadóink az ország bármely pontján állnak az Ön rendelkezésére.

Fajtakínálatunkat és kollégáink elérhetőségét a honlapunkon találja: karintia.hu

Vetőmag üzletágunkat közvetlenül az alábbi telefonszámon éri el: 06 94 572 054.

Szeretne tájékozódni a szója nemzetközi és hazai piacáról? Terményüzletágunk segítségével Ön is naprakész információk birtokában hozhatja meg döntését. Tel: 06 94 572 051

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Az egész országban megtalálhatóak azok az ökológiai feltételek, amelyek között kellő szaktudás birtokában érdemes szóját vetni. A maghüvelyesek termesztésével a piacos árualap előállításán túl a fenntartható gazdálkodás alappilléreit és az egészséges vetésforgót is képesek vagyunk biztosítani.

Célunk, hogy a szója esetében is gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított, a hazai körülményekhez és termesztési elvárásokhoz jól adaptálódó választékra építsük portfóliónkat. Törekszünk arra, hogy nagy termésstabilitású, különböző érésidejű, a vetésforgókba regionális szinten is jól beilleszthető, biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajtákat kínáljunk.

A fajtaválasztás kulcskérdés, amelynek során a termesztőnek figyelnie kell a fajtaadottságok (például tenyészidő, érésidő) és a termőhely összhangjának megteremtésére. Hiszen a jó táblaválasztás és a régió adottságaihoz illeszkedő érésidejű fajta együttes alkalmazása már fél siker. Ennek érdekében portfóliónkkal széles érésidő-szortimentet ölelünk fel. Újdonságunk az idei szezonban a SURAJA, és már meggyőző üzemi tapasztalatokkal rendelkezünk a tavaly bevezetett POCAHONTAS és PAULA fajtáinkról.

A POCAHONTAS igen korai, a hagyományos termesztéstechnológiákba jól illeszkedő, korán betakarítható, fő- és akár másodvetésre is alkalmas, nagy hozamú fajta. A 105-110 napos tenyészidő országszerte – a középső és északi régiókban is – lehetővé teszi, hogy a szója valódi és értékes előveteménye legyen a kalászosoknak.

A kompakt felépítésű PAULA kiemelkedően jól kompenzálja a szélsőséges termőhelyi adottságokat és az ebből eredő tőszámhiányos állapotot. Ezt a fajtát tehát a legváltozatosabb termesztési körülmények között hasznosíthatjuk. A korai érésidő első felébe tartozó, 120-125 napos tenyészidejű PAULA-ra az ország egész területén magabiztosan alapozhatunk. Ez a strapabíró fajta kiváló termékenyülési viszonyokkal és kiemelkedő évjárat-stabilitással jellemezhető.

A SURAJA új fajtánk hozam és hozambiztonság szempontjából egyaránt az eddigieknél is magasabbra teszi a lécet. Agronómiai adottságai kedvezőek, jól kezelhető, egészséges és kiváló állóképességű növényállományt fejleszt. A SURAJA a hazai fajtaregisztrációs vizsgálatokban megmutatta, hogy a korai éréscsoport legnagyobb termőképességű és nagyon jó minőséget produkáló új fajtája. Sőt, a hosszan jelentkező szárazságban az üzemi termesztés és a tesztek során is csúcshozamokat mutatott. A SURAJA 125-130 napos tenyészidejű, biztonsággal beérik, így az ország valamennyi termelési régiójában kiemelkedő jövedelmezőséget biztosít.

A portfólió meghatározó fajtája a középkorai ANANDA, amely koraisága ellenére a középérésűek kimagasló termőképességével rendelkezik. Versenyképes termésszintjét évek óta a legnagyobb hozamot biztosító, hagyományosan szójatermesztésre alkalmas régiókban töretlenül bizonyítja. Az ANANDA kiváló állóképességű, így veszteségektől mentesen betakarítható. Kiemelkedő hozambiztonságú fajta, melynek kompenzációs képessége legendás.

Tendenciatörő szójafajtánk a CORALINE, amelyben az igen korai-korai érésidő meglepően nagy és stabil termőképességgel párosul. Az érésidőből fakadó agronómiai előnyöknek köszönhetően kiváló előveteménye a szeptemberi vetésű őszi gabonáknak.

A koraiak közül az egyik legkorábban betakarítható, 110-115 napos tenyészidejű, ennek megfelelően az egész ország területén termeszthető szójánk a YAKARI. Állományai kifejezetten egészségesek, a fajta nagy termőképességű, meglepően magas fehérjetartalmú és igen jó ProFat-mutatójú árumagot biztosít. A YAKARI-t elsősorban jó talajokra, intenzív technológiához ajánljuk.

Válasszon szóját és ezzel együtt a gyakorlatban jól hasznosítható fajtaadottságokkal rendelkező megoldást a SAATEN-UNION ajánlatából az eredményes és jövedelmező termesztés érdekében. Mindezt a gombaölő szerrel csávázott és oltóanyaggal kezelt, hazánkban előállított és feldolgozott, minőségi vetőmag is garantálja.

A tavaszi fajtakatalógus letölthető a képre kattintva

További információ:
www.saaten-union.hu

Bányai Tibor (Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület) 

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület segíti a termelőket a fajtaválasztásban, a szójatermesztés tudnivalóinak elsajátításában. Programjaink közül kiemelném a tavaszi munkák előtt, több helyszínen megtartott, elméleti és gyakorlati szakemberek által vezetett oktatásainkat, ahol a termelőink a legmodernebb információkat kapják kézhez, miközben lehetőségük nyílik elismert termelőktől kérdezni, tanulni és egymással beszélgetni.

Felhívjuk a figyelmüket a 2023. február 21-én Zalaegerszegen és március 1-jén Miskolcon tart szakmai oktató napokra szójatermesztés tárgykörében!

2023. február 21. – ZALAEGERSZEG: 8900 Zalaegerszeg, Platán sor 2-4. Platán Center Iroda és Üzletház 2. em.
GPS koordináták: 46.8382292,16.8356937

2023. március 1. – MISKOLC: 3515 Miskolc, Szentpáli u. 1. IV. em. dr. Szentpáli István terem
GPS koordináták: 48.1031413, 20.7889262

Program:

9:30-10:00 Regisztráció
10:00-10:30 Amit az új támogatási rendszerről (2023-2029) tudni érdemes!
Felkért előadó: Madarász István
10:35-11:05 A szója vízigénye, viselkedése aszályban, öntözésével kapcsolatos tapasztalatok
Felkért előadó: Garamszegi Tibor
11:05-11:15 Kávészünet
11:15-11:45 Az eredményes szójatermesztést befolyásoló növénykórtani tényezők
Felkért előadó: Dr. Varga Zsolt
11:50-12:20 Magyar Szója Roadshow elmúlt 3 évi eredményeinek összehasonlítása
Felkért előadó: Virágné Pintér Gabriella
12:25-12:55 Hibák és lehetőségek a szója tápanyag ellátásában
Felkért előadó: Garamszegi Tibor

Részvételi feltételek:

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes, nem egyesületi tagok részére 10.000 Ft/fő, amely a helyszínen fizetendő és egyben tartalmazza 2 évre az egyesületi tagságot. Részvételi szándékát a zalaegerszegi oktatásra 2023. február 16-ig, a miskolci oktatásra pedig február 24- ig az info@magyarszoja.hu e-mail címen jelezheti a név és a helyszín megadásával.

Információk, részletes tájékoztatás:

Takács Erika –Telefonszám: 70/603-5331 – E-mail: info@magyarszoja.hu

Fontos megemlítenem az ország 5-6 helyszínén elvetett, majd a tenyészidőszak végén, aratás előtt megtartott fajtabemutató kísérleteinket, ahol minden partnerünk megtalálhatja a legmodernebb, hazai köztermesztésben elérhető GMO-mentes szójagenetikákat. Az idei évben Bak, Hédervár, Onga, Újmohács és Kondoros településeken kerülnek megrendezésre a bemutatók. A rendezvényeinken az érdeklődők azokat a fajtákat láthatják, amelyek leginkább az adott régióba valók, a fajtaösszehasonlítások révén a gazdálkodók kiválaszthatják a számukra megfelelőt. Nagyon fontos, hogy az adott talajtípusnak, környezeti feltételeknek, gépi adottságoknak megfelelő fajta kerüljön elvetésre, továbbá fontos szempont a gazdaság földrajzi elhelyezkedése, hiszen nem mindegy, hogy egy fajta az ország északi vagy déli területein teljesít jobban. Mindemellett az öntözés lehetősége is befolyásolja a fajtaválasztást. A bemutatókon információt kaphatnak a gazdák a fajtaválasztáson túl a termesztéstechnológiáról, a gépesítésről és az értékesítési lehetőségekről is.
Tagjaink heti rendszereséggel kapják meg a fehérjenövényeket érintő aktuális információkat, mindemellett megválaszoljuk kérdéseiket.
Év végi rendezvényeink során értékeljük az eltelt év során összegyűlt információkat és közösen meghatározzuk a jövő évi kísérletek és bemutatók tartalmát és irányát.

www.magyarszoja.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!