Heti fókusz: Szójafajták „dicsérete” a nagyüzemi és kisparcellás kísérleti eredmények tükrében

Agro Napló
A termőhelyhez igazított fajtaválasztás a sikeres szójatermesztés egyik kulcseleme. A kisparcellás és nagyüzemi kísérleti eredmények segítenek a tájékozódásban. Egy termelői hozzászólás is színesíti összeállításunkat.

Szójafajták „dicsérete” a kísérleti eredmények tükrében

A hozzászólásokért kattintson!

Popovics Tamás
Galldorf Zrt.

Karintia Kft.

Dr. Tóth Árpád
KITE Zrt.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Popovics Tamás (Galldorf Zrt.)

A szója telephelyi ára 2020-as őszi szezonban – köszönhetően a külső piacokon bekövetkező időjárási, szállítási problémáknak, a befektetési alapok spekulatív tőkéjének – elképesztő, 155–165.000 Ft/tonna szintre ugrott. A cikk írásának idejére gyakorlatilag nem maradt az országban jelentősnek mondható készlet. Ez a tendencia (kimagasló kereslet, stabilan magas ár, stb.) továbbra is megmarad, ezért 2021-ben is érdemes lesz szóját vetni!

Kérdés: melyik területünkre milyen fajtát válasszunk?

Termelőinket minden esetben arra biztatjuk, hogy olyan fajtát válasszanak, amelyik az általuk művelt területen egy normális időjárású évet alapul véve biztonságosan betakarítható. De mi az, hogy normális időjárás? A tavalyi év minden volt, csak normális nem: Baranya megye déli részén 2020. május-augusztus időszakban mért 70 mm csapadék katasztrofális eredményeket hozott, de a kora őszi csapadék (néhol 100–150–170 mm esett két hét alatt) szintén többet ártott, mint segített. A korán lekerülő fajtákat választó termelők némi előnyt élveztek a később beérő fajtát választó gazdákkal szemben, de kijelenthetjük, hogy a 2020-as év nem volt kiemelkedő a szója számára.

Hazánk egész területe alkalmas a szójatermelésre, a tenyészidő helyes megválasztása így különösen fontos. Megfelelő termőhely, fajta, technológia kiválasztásával, harmonikus tápanyagellátással és hatékony növényvédelemmel az egyik legjövedelmezőbb növényünk lehet a szója. Az ország északi, hidegebb, esetleg a tavasszal később művelhető termőterületeire az igen korai (000), és a korai (00-0) fajták választása javasolt, a déli területeken a középérésű (I.) fajták nagy biztonsággal beérnek.

Igen korai éréscsoportja ellenére az ES Comandor (000) fajtánk kiemelkedő, 4-5 tonna/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkezik. 2020-ban a Baranya megyei Hobolon nagyüzemi körülmények között 3,70 tonna/ha termést produkált, de korábban mustár és korán lekerülő árpa után másodvetésben hektáronként 2,80–3,20 tonna termést adott. Vetési optimuma tág, nagyon jó kezdeti fejlődésű, kalászos után is biztonsággal vethető, bár egy kelesztő öntözés adott esetben segíti a biztos indulást.

A következő, korai éréscsoportba tartozó stabil, megbízható fajtánk továbbra is az ES Mentor (00), amely északi megyéinkben már évek óta megbízhatóan szerepel. Nem volt ez másként tavaly sem, amikor Putnokon 3,75 tonnával bizonyított. Nem véletlen, hogy a NÉBIH fajtakísérleteiben továbbra is (00) éréscsoport standard, és még mindig az egyik legnépszerűbb szójafajta egész Európában.

Ebbe az éréscsoportba tartozik még az ES Director (00) is, amely az ország összes szójatermesztő területén biztonságosan termeszthető, az egyik legújabb generációs Euralis szójafajta. Kimagasló fehérjetartalma az érési csoportján belül az átlagot lényegesen meghaladó terméssel párosul, 2020-ban Putnokon 3,85 tonna/ha, Hobolon 3,78 tonna/ha, míg Kémesen 3,30 tonna/ha eredménnyel igazolta a jó fajtaválasztást.

Az igen korai és a korai éréscsoport közötti átmenetet képviseli az ES Advisor (00/0), amely Szigetváron 4,00 tonna/ha, Beremenden 3,80 tonna/ha, míg Hobolon 3,70 tonna/ha termést biztosított termelőinknek. Kiemelkedő termőképessége, átlag feletti 38–42%-os fehérjetartalma, erős, megdőlésre nem hajlamos szára miatt hamar megkedvelték a hazai termelők.

Kínálatunk egyik legtöbbet eladott fajtája a középérésű (1) csoport legerősebb tagja, az ES Mediator. A legnagyobb termőképességű, új generációs Euralis szójafajta, amely intenzív körülménye között kimagasló eredményekre képes. A főleg déli megyéinkbe javasolt fajtánk Dusnokon 4,20 tonna/ha, Hódmezővásárhelyen 4,20 tonna/ha, míg Hobolon 4,00 tonna/ha eredményt tudott felmutatni.

Újdonság a szója oltásában: Rizoliq TOP S – csak a Galldorf Zrt. vetőmag kínálatában

A Galldorf Zrt. / Euralis Kft. / Hechta Kft. 2019-ben kezdődött együttműködésének köszönhetően kizárólag a mi szójafajtáink számára vált elérhetővé vált a világszerte már 12 millió hektáron sikerrel alkalmazott Rizoliq Top S oltóanyag. A vetőmagjainkat Rizoliq Top S oltóanyaggal kezelve hozzuk forgalomba, biztosítva a magas gümőszámot és ezáltal a hozamot is.

Sikeres és eredményes szójatermesztést kíván a Galldorf Zrt.!

További információ:
www.galldorf.hu

Karintia Kft. 

Viszonylag ritka, hogy 150.000–200.000 Ft/ha jövedelemre nemet mondunk. De akkor miért nem emelkedik a szója vetésterülete???

Ismét eredményes éven vannak túl a szójatermesztők. A 2020. évi betakarítású szójabab számokban: 2,7 tonnás országos termésátlag, 115.000 Ft/t egységárról induló és 150.000 Ft/t fölé emelkedő értékesítési árak és várhatóan 70.000 Ft/ha összeget is meghaladó termeléshez kötött támogatás. Mindehhez kalkulációink szerint 240.000 Ft/ha költség párosul.

Egy kis matek és máris a vonal alatt 200.000 Ft/ha összeget megközelítő tiszta hasznot látunk. A szójatermesztők köszönik szépen jól vannak, a szója vetésterülete ennek ellenére évek óta egyhelyben 55.000 – 60.000 ha körüli vetésterületen toporog.

Mivel lehet kedvet csinálni a gazdáknak a szójatermesztéshez? Íme egy meggyőző vélemény egy termelőtől, aki belevágott és nem bánta meg.

Széplaki Tamás egy több ezer hektáros Győr-Moson-Sopron megyei gazdaság tulajdonos-ügyvezetője így vélekedik az eredményes szójatermesztés feltételeiről.

Hol és milyen körülmények közt gazdálkodnak?

Cégünk szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik már 27. éve Északnyugat-Magyarországon. Földjeink túlnyomó részt Győr-Moson Sopron megyében találhatóak, adottságainkat tekintve arid körülmények közt, talajaink minősége nagy szórást mutat. A 2020-as évben az aszály rendkívüli mértékben érintett minket. A vetésforgónk hagyományos gabona alapú, annyi különbséggel, hogy olajtököt több száz hektáron termesztünk.

Mi volt az az ok, amiért belevágtak a szója termesztésébe?

Kerestünk egy ígéretes növényt, amit könnyen be lehetett illeszteni a vetésforgóba. A munkaszervezés és gépkapcsolatok jobb kihasználása és természetesen a jövedelmezőség ugyancsak fontos kritériumok voltak. 7-8 évvel ezelőtt találtunk rá a szójára. A kezdés nem igényelt plusz beruházást és már az első évben rentábilis volt, azóta is kivétel nélkül eredményesen termesztjük. A megváltozott támogatási környezet óta pedig már több száz hektáron vetjük. A szélsőséges termőhelyi adottságaink ellenére évről évre 2,8 és 3,5 tonna közötti termésátlagra számíthatunk. A szóját követő gabonában jelentkező utóvetemény hatás nagyon kedvező, tapasztalatom szerint 10-15%-kal növeli annak termésátlagát.

Mi jelenti a legjelentősebb kihívást a hazai szójatermesztésben?

A legnagyobb kihívást számunkra a növényvédelem jelenti, amit személyesen irányítok. A szóját részben meghagytuk a zöldítésben is, emiatt két eltérő technológiát alkalmazunk.

  • A hagyományos technológiában, kemikáliák használata mellett, kellő odafigyeléssel viszonylag egyszerű gyommentesen tartanunk a táblákat.
  • A greeningben szereplő szója esetében a vegyszer használata csupán a megengedett vetés előtti herbicid használatra korlátozódik. A zöldítésben résztvevő szóját kapás sortávra vetjük és két alkalommal sarabolással tartjuk tisztán. Termés tekintetében ez a technológia semmivel sem marad el a hagyományosétól.

Milyen szempontokat érdemes itt figyelembe venni a fajtaválasztáskor?

A fajtaválasztás rendkívül nagy körültekintést igényel. A Nébih szójakísérletek terméseredményeit érdemes nyomon követni, mert ott 7-8 eltérő termőhelyi adottság közt tesztelik a fajtákat. Ott lettem figyelmes a Karintiás fajtákra. Véleményem szerint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság a termésstabilitás és a terméspotenciál. Évről évre 2-3 fajtával foglalkozok. Az általam vetett Karintiás SIGALIA és az új ANGELICA is 00-s éréscsoportba tartoznak, ami számomra azért fontos, mert a betakarításuk jellemzően nem ér össze a kukoricáéval. A 00-s éréscsoportba tartozó ATACAMA fajta is felkeltette az érdeklődésemet. Még nem próbáltam, de a magas termés mellett a termésstabilitása különösen a száraz időjárási körülmények közt is megmutatkozik. A Karintia szakembereinek állítását a 2020-as Nébih terméseredmények is visszaigazolják. Számos paraméter mellett természetesen figyelembe veszem a beltartalmat, a könnyű betakaríthatóságot és a pergési hajlamot is. A termésstabilitásuk és a terméspotenciáljuk mellett a magas vetőmagminőség miatt is kedvelem a Karintiás szójafajtákat. Szója esetében ezt semmiképp sem szabad alulbecsülni. A minőségi vetőmagot számomra a magas tisztaságú és csíraszázalékú, továbbá kifogástalan oltású mag jelenti. A kellő számú gümő képződésével alapozzuk meg az eredményes szójatermesztést.

SZENVEDÉLYÜNK A SZÓJA

A Karintia Kft. több mint 10 éve, mióta az első szójafajtáival megjelent a hazai piacon, letette a voksot a hazai szója vetésterület emelkedése mellett. A szójatermesztők körében sikeres, 2012-óta minden évben megrendezett KARINTIA SZÓJA ROADSHOW szakmai rendezvénysorozatunkkal segítjük a gazdákat az eredményes szójatermesztésben. Terménykereskedelmi üzletágunk pedig nem csupán naprakész piaci információkat biztosít, hanem álltaluk betekintést nyerhetünk a hazai piacot is befolyásoló világpiaci tendenciákba is. 2012-ben az első szója roadshow-n csupán 4 szójafajtával álltunk a termelők rendelkezésére. A Karintia a cégcsoportunkhoz tartozó nemesítőház kiváló munkájának eredményeképp mára az ország egyik legnagyobb szójafajta-kínálatával büszkélkedhet.

NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ  2X

 A szójaprogramunk eredményességét mutatja, hogy 2019-ben és 2020-ban az AGROmashEXPO-n immáron 4 kiváló szójafajtánk szerzett NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJAT, illetve PRÉMIUM OKLEVELET. Büszkék vagyunk arra, hogy a rangos zsűri a 000-s éréscsoportba tartozó, másodvetésre is alkalmas fajtáinkat is elismerésben részesítette.

A KÍSÉRLETI EREDMÉNYEKRŐL…

Cégünk számos kísérletet állít be az ország legkülönbözőbb pontjain annak érdekében, hogy az Ön termőhelyére legalkalmasabb fajtát ajánlhassa. A tesztelési eredmények közül a kiemelkedő presztízsű, független Nébih kísérletek kiemelt szereppel bírnak, hiszen a fajtákat 8 eltérő klimatikus adottságú helyszínen vizsgálják. Az évjárat hatások és az eltérő kísérleti helyszínek a terméspotenciál mellett, a fajta stabilitásáról is értékes információkat nyújtanak.

Az Angelica fajtánk az elmúlt 3 vizsgált évben a Nébih kísérletekben KIZÁRÓLAG DOBOGÓS EREDMÉNYT ÉRT EL. A 2020. évi magtermés eredménye 116% (!) volt, ami azt jelenti, hogy a standardfajta átlagot 16%-KAL (!) ELŐZTE MEG. Ez termésben kifejezve ~ 430 kg/ha terméstöbblet. Forintosítva ez a mai áron 60.000–70.000 Ft/ha többletbevétel! Számos fényesen csillogó kísérleti eredményről számolhatnánk be, de a puding próbája mégis csak az evés.

Próbálja ki Ön is a Karintia bőtermő szója genetikáit! Az ország egyik legnagyobb, Pannon régióra nemesített fajtakínálatával állunk az Ön rendelkezésére. A szuperkorai (000) éréscsoporttól egészen a közép-középkései (I-II) éréscsoportig több mint 10 szójafajta közül választhat.

A szója termesztéséhez szükséges vetőmag, növényvédőszer és műtrágya kínálatunk mellett szívesen adunk önnek is ajánlatot a szójabab megvásárlására. területi kollégáink az ország bármely pontján állnak szíves rendelkezésére.

TELJES KÖRŰ KISZOLGÁLÁSSAL A SIKERES SZÓJATERMESZTÉSÉRT

VETŐMAG ÉS MŰTRÁGYA-, NÖVÉNYVÉDŐSZER-, TERMÉNY ÜZLETÁGUNK,
TERÜLETI KOLLÉGÁINK ELÉRHETŐSÉGEIÉRT KÉRJÜK LÁTOGASSON EL HONLAPUNKRA, AHOL
FAJTÁINKRÓL RÉSZLETES INFORMÁCIÓVAL, TOVÁBBÁ AKTUÁLIS PIACI HÍREKKEL IS SZOLGÁLUNK

WWW.KARINTIA.HU

Központi iroda    I    06 94 572 050

Dr. Tóth Árpád (KITE Zrt.)  

A KITE Zrt. szójafajta-portfóliójának jól ismert és egyben elismert tagjai 2020-ban is szerepeltek a NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleteiben. Az eredményeket látva, erre szokták mondani, hogy a számok önmagukért beszélnek. A vizsgálati eredményeken túl a 2021. év új fajtáját, az ES Professort is szeretnénk bemutatni.

A 2020-ban még háromtagú szójaportfóliónk mindegyik fajtáját elindítottuk a NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérleteiben. Az ES Navigatort (000) az igen korai, az RGT Speeda-t (0) a korai, míg az ES Palladort (I) a középérésű csoportban. A kísérletek négy ismétlésben, nyolc helyszínen (Szombathely, Táplánszentkereszt, Iregszemcse, Eszterágpuszta, Bóly, Jászboldogháza, Hédervár, Abaújszántó) zajlottak.

Az eredmények minden helyszínen történő ismertetésére itt nincs mód, így az alábbi összefoglaló ábrán szeretnénk szemléltetni fajtáink teljesítményét a megképzett átlageredményekhez viszonyítva.

A szuper korai ES Navigator (000) a termőhelyek átlagában véve 4,23 tonna/ha-os termést ért el az igen korai éréscsoportban, mely a standard fajták (ES Mentor, Boglár) termésátlagához viszonyítva 105,8%-os teljesítmény. A vizsgálati helyszínek közül minden fajta esetében kiemelkednek a bólyi vizsgálati eredmények, ahol az ES Navigatort 6,36 tonna/ha-os terméssel takarították be, de a második legmagasabb termése is (4,62 tonna/ha, Iregszemcse) is lenyűgöző egy szuper korai fajtától.

A korai éréscsoportba tartozó RGT Speeda (0) 4,51 tonna/ha-os termést hozott, mely a standard fajták (ES Tribor, Ananda, DH4173) termésátlagához viszonyítva 102,3%-os érték. A vizsgálati helyszínek közül az RGT Speeda szintén Bólyban produkálta a legmagasabb termést, 6,61 tonna/ha-os értékkel, míg igen figyelemre méltó, második legmagasabb eredménye (4,97 tonna/ha) Eszterágpusztán született.

A KITE szójaportfóliójának zászlóshajója a középérésű ES Pallador (I) 4,84 tonna/ha-os termésével immár sorozatban hatodik éve került éréscsoportja legelső helyére. Az ES Pallador a középérésű csoport egyik standard fajtájává vált a Pannónia kincse mellett. Mivel a standard fajták termésátlagát (4,23 tonna/ha) így ezen fajta eredménye is adja, az egyéni teljesítményét közvetlenül ezen eredményhez nem tudjuk hasonlítani. Jól látható viszont, hogy az ES Pallador az éréscsoportban vizsgált 17 fajta termésátlagából képzett csoportátlaghoz (4,11 tonna/ha) viszonyítva is rendkívüli terméselőnnyel rendelkezik. A helyszínenkénti eredményeket vizsgálva megállapítható, hogy az ES Pallador a legmagasabb termésátlagát Bólyban érte el, 7,67 tonna/ha-os eredménnyel, míg a második legmagasabb termését (5,64 tonna/ha) Eszterágpusztán adta.

Az eredmények ismertetése után a 2021. év új szójafajtájára hívjuk fel a figyelmet, hiszen a KITE szója-portfóliója az ES Professor (00) nevű, igen korai érésű új fajtával bővült. Az ES Professor a kimagasló terméspotenciál és a magas fehérjetartalom tökéletes kombinációja. Féldeterminált növekedésű fajta, éréscsoportjában kiemelkedő, 5,5–6,0 tonna/ha-os terméspotenciállal. A korai szójafajták ezermagtömegét jóval meghaladó értékei (218–228 g) miatt élelmiszeripari felhasználásra is javasolható. Az ES Professor további erősségei a gyors kezdeti fejlődése és rendkívül jó állóképessége. Termésének fehérjetartalma 43%, míg olajtartalma 20–21% körül alakul.

Az ES Professor szinte csokrosan hozza hüvelyeit

Minden szójafajtánkhoz részletes ismertetőt, további terméseredményeket és termesztéstechnológiai ajánlást is találnak Komplex ajánlat 2021. című kiadványunkban.

Keressék bizalommal kitűnő, bizonyított szójafajtáink legkorszerűbb szójaoltási rendszerrel ellátott szója vetőmagját a KITE-nél, felhasználóbarát 125 ezer, illetve 2,8 millió mag/zsákos kiszerelésben.

Eredményes szójatermesztést kívánunk!

További információ:
www.kite.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A szójaárumag jól eladható termék, és meghatározó a regionális növényifehérje-ellátásban. A hazánkban megtermelt GMO-mentes alapanyagot döntően a takarmány-előállítás során az állattenyésztésben, valamint az élelmiszeriparban hasznosítjuk.

A szója szerepét az elmúlt években Európa-szerte – így hazánkban is – újraértékeltük. Ennek hatására is átmenetileg növekedett a termelési kedv, és napjainkban egyre változatosabb körülmények közé kerül, így a fajtaválasztás még nagyobb felelősséggel jár. Mindeközben jelentősen kiszélesedett az elérhető fajtaválaszték is. Azonban az alapos fajta- és termőhelyismeret és a szakszerűen kivitelezett termesztéstechnológia csak együttesen képes biztosítani, hogy a gazdaságokban a szója hosszú távon is sikeresen és haszonnal legyen termeszthető. A SAATEN-UNION ennek érdekében hazai és nemzetközi kisparcellás technológiai és üzemi tapasztalatokra alapozva mutatja be fajtáit.

A CORALINE hazánkban 3,0-3,5 t/ha-os nagyüzemi termésátlagok mellett immár negyedik éve bizonyítja kimagasló évjárat-stabilitását. Nagy termőképességű, úgynevezett tendenciatörő fajta. Az igen korai és a korai érésidő határán helyezkedik el – 105-110 napos tenyészidejű –, elsősorban fővetésben, de öntözés esetén akár másodvetésben is az ország egész területén sikerrel termeszthető. A CORALINE korai fejődése látványosan gyors, ami biztosítja, hogy a nehezebben melegedő agyagtalajokon és a laza szerkezetű talajokon is termeszthető legyen. Féldeterminált fajtatípus, nagyon jó korai gyomelnyomó képességgel. Kiemelkedő termőképessége elsősorban dupla gabonasortávon és négyzetméterenként 60–65 csíraképes magot vetve mutatkozik meg. Azoknak a termelőknek is a figyelmébe ajánljuk a CORALINE-t, akiknek fontos szempont, hogy a szója betakarítását követően a korán kikerülő őszi kalászos, hibridkalászos vetése zökkenőmentes legyen. Ők azok, akiknek fontos, hogy a szója a vetésszerkezetbe beilleszthető legyen, ugyanakkor a terméspotenciált tekintve nem hajlandóak kompromisszumot kötni.

A tavaly debütált YAKARI a korai érésidejűek közül a legkorábban betakarítható (115-120 napos tenyészidejű), harmonikus éréssel jellemezhető, generatív fajtatípusba tartozik. Az árumag kifejezetten magas beltartalmi értékkel, átlag feletti fehérjetartalommal rendelkezik. A YAKARI-t elsősorban a szójatermesztés szempontjából intenzív adottságú (talaj, technológia, regionális elhelyezkedés) gazdaságoknak ajánljuk. Legjobban dupla gabona-, továbbá 45 cm széles sortávon terem, négyzetméterenként 55–60 növény javasolt.

Az ARABELLA portfóliónk legfrissebb tagja, korai érésidejű (125-130 napos tenyészidejű), és döntően az ország középső és déli megyéiben biztosíthat kiemelkedő jövedelmezőséget. Az ARABELLA árumagja rendszerint átlagon felüli ezerszemtömegű, jó ProFat-mutatókkal rendelkező, kiemelkedően piacos tétel. A fajta zöld száron érik, hiszen míg a sötétbarnára színeződő hüvelyekben már betakarításra alkalmas szemek vannak, a növényeken még mindig jelen van a teljes lombozat 5-10 százaléka, ami a gyomelnyomó képességet fokozza. A tenyészidőszak végén így nem jellemző a betakarítást olykor megnehezítő másodlagos felgyomosodás, továbbá maximálisan biztosított a szemek jó beltartalmi értéke és kitelése. A növények kompenzációs képessége jó, ezért négyzetméterenként 55–60 növény termesztését javasoljuk dupla gabona-, 45 cm-es és 75 cm-es sortávon.

Az ANANDA fajtánkat nagyon jó agronómiai tapasztalatok birtokában már három éve ajánljuk azoknak, akik a szójatermesztésre kiemelkedően alkalmas – jellemzően az ország déli megyéiben elterülő – területeken gazdálkodnak. Az ANANDA a korai és a középérés határán helyezkedik el, 135-140 napos tenyészidővel. A fajtát a középérésűek nagy termőképessége, ugyanakkor a koraiak gyors és harmonikus érése jellemzi. Ez a nagyon nagy termést adó fajta széles körű gyakorlati tapasztalataink szerint valamennyi gazdálkodó elvárását kielégíti. A fajta akár hektáronként 4,0-4,5 tonnánál is többet terem. Igazi kompenzációs fajtatípus, négyzetméterenként 50–55 növény termesztésével 75 cm-es sortávú technológiát is alkalmazhatunk. A közepesen magas növények állóképessége kiváló, a hüvelyek termésstabilitása nagyon jó, mert belőlük a szemek akár megkésett betakarítás esetén sem peregnek. A hazánkban elérhető szójafajta-szortiment egyik legígéretesebb és legstabilabb termőképességű fajtája.

A megfelelő fajta választása meghatározó jelentőségű a termelés szempontjából, és minden esetben bizalmi kérdés! Hazai GMO-mentes vetőmag előállításából származó, korszerű szójafajtáink biztonságos és jövedelmező megoldást jelenthetnek gazdasága számára. Ne feledje, a versenyképes szójatermesztés közös célunk.

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!