Heti fókusz: Ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb szójákat

Agro Napló
A Karintia és a Saaten-Union szakemberei mutatják be a szójaportfóliójuk legújabb üdvöskéit.

Ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb szójákat

A hozzászólásokért kattintson!

Bene Zoltán
Karintia Kft.

Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

A Mauthner cégcsoportunk innovatív szójanemesítési programjának köszönhetően a Karintia újabb 4 bőtermő, fajtával bővítette kínálatát. Az ABACA, SANDOKAN, AVENIDA és az AGENDA genetikákkal a Karintia 14 fajtájával az ország egyik legnagyobb szója fajtakínálatával büszkélkedhet.

A szuperkorai ABACA (000) a hihetetlenül rövid tenyészidő ellenére az idei 4 tonnát megközelítő kísérleti eredményeivel és az ezt meghaladó üzemi átlagokkal fővetésben is bizonyította létjogosultságát. 2020-ban az ország több pontján, esők nehezítették a betakarítást. Jelentős előnyt jelentett ismét a gazdáknak a korai betakaríthatóság. Az extrém intenzív kezdeti fejlődéssel rendelkező szuperkorai fajtánk használatát másodvetésre is ajánljuk. Az átlag feletti olaj és fehérjetartalommal rendelkező ABACA vetésével jó eséllyel megkaphatjuk a PROFAT felárat, ami az idei évben meghaladta a 25.000 forintot! hektáronként. (PROFAT = nyersfehérje tartalom + olajtartalom össz értéke)

Másodszor is a csúcson…

Az innovatív szójanemesítési programunk elismeréseként a 2019. évi különdíj után, 2020-ban is kitüntető elismerésben részesültek szója genetikáink. Az ABACA 000, VIOLA 000 és SULTANA 000 szuperkorai, másodvetésre is alkalmas fajáink kiemelkedő teljesítményét AGROmashEXPO termékversenye 2020-ban különdíjjal ismerte el.

A cégcsoportunk álltal a Pannon régióra nemesített AVENIDA (00 - 0) és AGENDA (00 - 0) az idei évtől a már a hazai gazdák részére is elérhetőek lesznek. A legnagyobb területen értékesített, 5 tonna feletti termésátlagokkal büszkélkedő, ugyancsak AGROmashEXPO termékverseny különdíjas ANGELICA (00) és ATACAMA (00) fajtáinknál néhány nappal hosszabb tenyészidejű középkorai fajtáink nagy biztonsággal a kukorica előtt kerülhetnek le a földről. A nagy állóképességgel és erős oldalelágazással rendelkező AVENIDA és AGENDA fajtáinkat akár 75 cm-s sortáv vetésére is ajánljuk. A kiemelkedő betegségellenálló képességgel és magas PROFAT tartalommal rendelkező saját nemesítésű fajtáink vetését az egész ország területére ajánljuk.

MI A TERMÉNY ÉRTÉKESÍTÉSÉBEN IS SEGÍTÜNK ÖNNEK

Országos szójaintegrátorként a Karintia amellett, hogy évről évre egyre nagyobb volumenben értékesíti magas minőségben előállított szója vetőmagjait, rendkívül nagy hangsúlyt fektet a teljes körű kiszolgálásra. A szójabab termesztéséhez szükséges vetőmag, növényvédőszer és műtrágya értékesítése mellett az ország bármely pontján adunk Önnek ajánlatot a megtermett szójababra is.

Az integráció szerepe egyre inkább felértékelődik a szója esetében. Az kerül ugyanis előnybe, aki a modern genetikák mellett naprakész információkkal tud segítséget nyújtani a gazdának a gyors szállítással párosuló, korrekt áron történő felvásárlásban is.

A legújabb 2020. évi és a korábbi terméseredményekről, fajtaleírásokról részletesen a www.karintia.hu honlapunkon olvashat.

Keressen bennünket, szívesen adunk Önnek is ajánlatot.

Vetőmag üzletágunk elérhetősége: 06 94 572 054

Termény üzletágunk elérhetősége: 06 94 572 051

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A szójaárumag jól eladható termék, és meghatározó a regionális növényifehérje-ellátásban. A hazánkban megtermelt GMO-mentes alapanyagot döntően a takarmány-előállítás során az állattenyésztésben, valamint az élelmiszeriparban hasznosítjuk.

A szója szerepét az elmúlt években Európa-szerte – így hazánkban is – újraértékeltük. Ennek hatására is átmenetileg növekedett a termelési kedv, és napjainkban egyre változatosabb körülmények közé kerül, így a fajtaválasztás még nagyobb felelősséggel jár. Mindeközben jelentősen kiszélesedett az elérhető fajtaválaszték is. Azonban az alapos fajta- és termőhelyismeret és a szakszerűen kivitelezett termesztéstechnológia csak együttesen képes biztosítani, hogy a gazdaságokban a szója hosszú távon is sikeresen és haszonnal legyen termeszthető.

A már ismert és közkedvelt fajtáink sorába – az igen rövid tenyészidejű, mégis kiválóan termő CORALINE, a korai, magas fehérjetartalmú YAKARI, valamint a korai és középérés határán elhelyezkedő, akár 4-4,5 tonnát teremni képes ANANDA mellé – legújabb szójánk, az ARABELLA különleges tulajdonságainak köszönhetően méltán került be.

Portfóliónk legfrissebb tagja korai érésidejű (125-130 napos tenyészidejű), és döntően az ország középső és déli megyéiben biztosíthat kiemelkedő jövedelmezőséget. Az ARABELLA árumagja rendszerint átlagon felüli ezerszemtömegű, jó ProFat-mutatókkal rendelkező, kiemelkedően piacos tétel. A fajta zöld száron érik, hiszen míg a sötétbarnára színeződő hüvelyekben már betakarításra alkalmas szemek vannak, a növényeken még mindig jelen van a teljes lombozat 5-10 százaléka, ami a gyomelnyomó képességet fokozza. A tenyészidőszak végén így nem jellemző a betakarítást olykor megnehezítő másodlagos felgyomosodás, továbbá maximálisan biztosított a szemek jó beltartalmi értéke és kitelése. A növények kompenzációs képessége jó, ezért tőszámreakció-vizsgálataink alapján négyzetméterenként 55–60 növény termesztését javasoljuk dupla gabona-, 45 cm-es és 75 cm-es sortávon.

Ahogy eddigi fajtáinkkal, úgy köztermesztésbe kerülése előtt az ARABELLA-val is hazai termesztési körülmények között végeztünk kísérleteket, amelyekre alapozva a legoptimálisabb technológiai, például a vetési paraméterekre vonatkozó javaslatokkal tudjuk segíteni partnereinket.

A megfelelő fajta választása meghatározó jelentőségű a termelés szempontjából, és minden esetben bizalmi kérdés! Hazai GMO-mentes vetőmag előállításából származó, korszerű szójafajtáink biztonságos és jövedelmező megoldást jelenthetnek gazdasága számára. Ne feledje, a versenyképes szójatermesztés közös célunk.

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!