Heti fókusz: A fajtaválasztás a durumbúza esetében létkérdés

Agro Napló
A fogyasztási szokások megváltozása okán a durumbúza iránti világpiaci kereslet igencsak megnövekedett, ami alkalmat teremt a gazdáknak a kalászos vetésszerkezetük átgondolására. Mely fajták garantálják az elvárt mennyiséget és a piacképes minőséget? Fajtatulajdonosok és egy vetőmag-előállító cég képviselője mondják el véleményüket. A válaszokért kattintson!

A fajtaválasztás a durumbúza esetében létkérdés

A hozzászólásokért kattintson!

Bene Zoltán
Karintia Kft.
Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
Steinmacher László
Misa-Farm Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Bene Zoltán (Karintia Kft.) 

BOMBA FORMÁBAN A DURUM PIAC

A 100.000 Ft/t feletti terményárak tovább növelik az érdeklődést a durumbúza termesztése iránt. A lágybúza árát akár 50%-al! meghaladó durum felvásárlási árak jelentősen megemelhetik a hazai durumbúza vetésterületet.

A Karintia Kft. a FLORADUR tavaszi durumbúzát követően az AURADUR őszi durumbúza fajtával tette le névjegyét a hazai durum piacon. A durumbúza termés minősége létfontosságú az értékesíthetőség szempontjából. A legmagasabb minőségi követelményeket is teljesíteni képes AURADUR fajtánkat a termény üzletágunk mind az ausztriai mind pedig az olaszországi piacra is jelentős érdeklődés mellett értékesíti.

SAMBADUR = MÉRFÖLDKŐ A TERMÉSPOTENCIÁLBAN

A Mauthner cégcsoportunk érdekeltségi körébe tartozó nemesítőházunk kiváló munkájának köszönhetően egy újabb, kiváló, PANNON RÉGIÓRA nemesített fajtával bővültünk. A SAMBADUR őszi durumbúza fajtánk igazán BŐ TERMÉSSEL kecsegtet.

Az akár 7-8 tonna feletti üzemi eredmény és a 100.000 Ft/t feletti felvásárlási ár hihetetlen magasságokba tolta az idei évben a durumbúza jövedelmezőségét.

A PANNON RÉGIÓRA NEMESÍTETT SAMBADUR fajtánkat az AGES (~ausztriai NEBIH) független, állami fajtaleírásai alapján TERMŐKÉPESSÉG kategóriában A LEGMAGASABB szintre sorolta. A SAMBADUR a nevezett állami tesztelésben mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is diadalmaskodott.

KÉSZEN ÁLLUNK a kihívásokra…

Már nem lehet kérdés számunkra, hogy amit az elmúlt időszakban hazánkban és világszerte tapasztalható, az már a klímaváltozás. Németh Lajos meteorológussal, cégünk klímatanácsadójával rendezvényeinken és egyéb fórumokon is igyekszünk erre felhívni a gazdálkodók figyelmét. A klímaváltozásra adott genetikai szintű hatékony válasz 1995 óta központi kérdés a cégcsoportunkhoz tartozó nemesítőháznál. Ausztria 1995-ös EU csatlakozása óta ugyanis a termelők kevesebb tápanyag felhasználás és takarékosabb növényvédőszer kijuttatás esetén plusz támogatásban részesülhetnek. A klímaváltozás mellett az ebből fakadó, több mint 25 éve jelenlévő termelői elvárás is sikeresebbnél sikeresebb fajták nemesítését eredményezte.

 

KORAISÁG = NAGYOBB BIZTONSÁG…

Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények véleményünk szerint felértékelik a koraibb kalászhányású és koraibb érésű kalászos fajták használatát. Az idei év is azt igazolta, hogy a rövidebb tenyészidő csökkentheti az időjárás okozta kitettséget. A stabilan teljesítő SAMBADUR fajtánk középkorai kalászhányása és középkorai érése mellett, kimagasló terméseredményre képes.

N-HASZNOSÍTÁS TERÉN IS A DOBOGÓ LEGFELSŐ FOKÁN…

Az egyre szélsőségesebb csapadékeloszlás bizonytalanná teszi a kijuttatott tápanyag hasznosulását. Tovább fokozza a tétet, hogy a rendkívül magas N-műtrágya árak takarékosságra ösztönzik a gazdákat. A durum búza termesztése során a minőség tekintetében nem célszerű kompromisszumot kötni. A durum előállítása során kiemelt fontossággal bír a minőséget befolyásoló N-hasznosulás. A SAMBADUR fajtánk a fentebb említett legújabb állami kísérletek alapján a N-hasznosítóképesség terén is aranyérmes lett.

MIVEL NYÚJT TÖBBET ÖNNEK A „PLUSZ” KEZELÉSÜNK?

A kalászos fajtáinkon alkalmazott „PLUSZ” kezelés hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményez. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében a csávázás során, a mag felületére a gombaölőszeren túl magtrágya bevonatot viszünk fel. A számos mikroelemből álló bevonat segíti a csíranövényt a rendkívül kockázatos kezdeti fejlődésében.

ORSZÁGOS INTEGRÁCIÓ…

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és hozzá az egyéb inputanyagokat, hanem termesztéstechnológiai információkkal is segítjük Önt. Termény-üzletágunk pedig szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre, kegyen Ön az ország bármely pontján.

MODERN, ISO 9001 MINŐSÍTÉSÚ VETŐMAG és TERMÉNY LABORATÓRIUM…

Kíváncsi a vetésre félretett, visszafogott magok tisztaságára és csírázó képességére? Esetleg szeretné bevizsgáltatni a termést? Tapasztalt kollégáink, új, modern laboratóriumunkban, gyors és pontos vizsgálatokkal állnak az Ön rendelkezésére. Laboratóriumunkat közvetlenül a 06 94 572 059 és a 06 30 134 5676 telefonszámokon érheti el.

Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni a SAMBADUR fajtánkról, vagy a Karintia kft 14 kalászos fajtából álló kínálatáról, keresse területi képviselőinket, akik szívesen felkeresik Önt akár személyesen is.  Elérhetőségeiket ide kattintva, a www.karintia.hu honlapunkon találja. Vetőmag üzletágunkat telefonon a 06 94 572 054 és a 06 94 572 057 telefonszámokon érheti el.

Cégünk a Széchenyi Egyetem Mezőgazdasági-és Élelmiszertudományi Kara által adományozott Mintagazdaság cím büszke tulajdonosa.

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics) 

A durumbúza világszerte a száraztésztagyártás elsődleges alapanyaga, az évente megtermett 30–40 millió tonna termés 94–98%-ából olasz típusú tésztatermék készül. A durumbúzának több kedvező tulajdonsága is előnyt jelent a feldolgozási folyamat során. Nagy sárga pigmenttartalma tojás hozzáadása nélkül is esztétikus, hosszan eltartható termék előállítását teszi lehetővé. Fehérje- és nedvessikér-tartalma is nagy, de emellett még a sikérszerkezete is különleges. Az erős sikérváz a feldolgozás, majd a főzés során képes visszatartani a keményítő molekulákat, aminek következtében a tészta felülete nem nyálkásodik, nem ragad, alakját stabilan megőrzi.

Magyarországon a durumbúza termőterülete a KSH adatai szerint az elmúlt 10 évben 12 ezer ha (2011.) és 27 ezer hektár (2020.) között változott, noha a fogyasztás és a malomipari feldolgozó kapacitás bővülése a termőterület növekedését indokolná.

A durumbúza termőképességét nehéz összehasonlítani az őszi búzáéval, hiszen a faj termesztésére főként magas színvonalon gazdálkodó növénytermesztő cégek szakosodtak, amelyek szigorúan betartják a javasolt termesztéstechnológiát. A KSH adatait tekintjük a durumbúza termésátlaga 4,08 (2011) és 4,41 t/ha (2020), közötti tartományban változott. A durum búza technológiai minőségét nem lehet egyetlen számadattal jellemezni, a kifejezés a tulajdonságok széles skáláját takarja, melyek részben a malomipar, részben pedig a tésztaipar és a fogyasztók igényét tükrözi. A durum búzával szemben támasztott két legfontosabb követelmény leegyszerűsítve:

  • nagy mennyiségű szemolina (nagyszemcsés durum darafrakció) előállítására legyen alkalmas;
  • az őrleményéből elállított tésztának meg kell felelnie a fogyasztók, a végfelhasználók elvárásainak.
  • A Marton Genetics portfóliójában két őszi durumbúza található. Az Mv Pennedur és az Mv Pelsodur.

    Az Mv Pennedur intenzív típusú, a hazai klimatikus viszonyok között biztonságosan termeszthető, bőtermő fajta. Az állami fajtakísérletben termése 3%-kal haladta meg a kontroll fajták átlagát, három év átlaga alapján a kisparcellás kísérletben az Mv Pennedur 6,27 t/ha-os termésátlagot ért el. A kiváló termőképesség a fajtában kiegyensúlyozottan jó technológiai minőséggel párosul. Az Mv Pennedur adatai elérték, vagy meghaladták a kontroll fajták átlagos értékeit, szemolina kihozatala 2,1%-kal, üvegessége 4,7%-kal sárga pigment tartalma pedig 6,3%-kal volt nagyobb. A fajta legnagyobb értéke az évjárattól függetlenül rendkívül stabil siker erőssége, amit a sikér index mérésével határoztunk meg. Az Mv Pennedur sikér indexe 75 és 98 között változott.

    Az Mv Pelsodur bőtermő, kiváló tésztaipari minőségű, kiváló stressztűrő képességű, korai érésű őszi durumbúzánk. Az Mv Pelsodur termőképessége kiváló, kedvező évjáratban termése elérheti a 8 tonnát hektáronként. Állami fajtakísérletben a standard fajták átlagához viszonyítva 10%-kal többet termett. Malomipari minőségét stabilan megőrzi, sikérerőssége és sárgapigment-tartalma egyaránt kiváló. Mélyebb fekvésű területen, csapadékos évjáratban, tápanyagban gazdag talajokon megdőlésre hajlamos lehet. Hidegtűrése kiemelkedően jó az őszi durumbúzák között.

    Vetőmag értékesítéssel kapcsolatban keressék kollégáinkat a megszokott elérhetőségeken vagy a www.martongenetics.com oldalon.

    Steinmacher László (Misa-Farm Kft.)

    A fajtaválasztás a durumbúza esetében létkérdés.

    Létkérdés, mert: a fajta – az alkalmazott termesztés technológiával együttesen – az alapja a jó minőségű durumbúza terménynek. A fajta hordozza azokat az értékmérő tulajdonságokat, amelyek alapvetően befolyásolják a termés minőségét és ezáltal az elérhető árat, a gazdálkodás jövedelmezőségét.

    Nézzük meg terménypiaci oldalról, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel rendelkeznie kell egy jó fajtának, mert ezek a tulajdonságok határozzák meg a durum termény minőségét, értkesíthetőségét:

    • Fehérje tartalom; a durum termény esetében nincs takarmány kategória, nincs piaca a gyenge minőségű, alacsony (11-12%) fehérje tartalmú tételeknek. Csak magas (14% <) fehérje tartalomra képes fajtának van helye a piacon. A 12-14%-os fehérje tartalmú tételek általában nehezen, csak keresleti piac esetén és akkor is  nyomott áron értékesíthetők.
    • Sikértartalom; piacfüggő beltartalmi paraméter, az olaszok, akik durumban a legnagyobb felvásárlók nem mérik, a hazai, vagy szomszédos országok felvásárlói kiköthetnek min. 28-30%-os sikértartalmat. A igazán jó minőségű durum termény sikértalma – szoros összefüggésben a fehérjével –, 30-34%-os.
    • Hektoliter súly; a megfelelő időben betakarított és a szemkitelítődés alatt jelentős csapadékot nem kapott durum termény HL-súlya nagyon magas, jellemzően 83-84 kg/hl.
    • Esésszám;  az esésszám szintén összefüggésben van a tenyészidőszak végén kapott csapadék mennyiségével, ha megázott, akkor megemelkedik (350≤). A magas minőségű durum termény esésszáma 280-300 sec.
    • Sárga (b minolta) index; speciális beltartalmi paraméter, amely a durumbúza szem sárga színét mutatja. A terményből nem mérik, a fajta genetikalilag hordozza, ideáis értéke 22-26.
    • Üvegesség; speciális, az egyik legfontosabb durum beltartalmi paraméter, ideális értéke 80-98%. Szoros összefüggésben van a tenyészidőszak végén leesett csapadékkal, amely rontja értékét. Jelentősebb, 20-30 mm, vagy többszöri kisebb eső teljesen lerontja az üvegességet és a szem lisztessé, a takarmánybúzához hasonlóvá válik, míg a magas üvegességű (min. 90) durumbúza szinte átlátszó.

    A MISA-FARM Kft. által szaporított durumbúza fajták az elmúlt években már bizonyítottak! Fajtáinkat szigorúan a gyakorlat, terménypiaci kedvező tapasztalataink alapján válogattuk össze, nemesítőtől függetlenül. A vetőmagot a legszigorúbb körülmények között szaporítjuk és fémzároljuk, biztosítva ezzel a lehető legjobb kiindulási alapot a jó minőségű termés eléréséhez. Az általunk ajánlott fajták beltartalmi tulajdonságai megfelelnek a felsorolt beltartalmi követelményeknek, a belföldi és a külföldi feldolgozóipar legmagasabb minőségi elvárásainak.

    Fajta ajánlatunk 2021 őszi vetéshez: LUNADUR, GK JULIDUR, WINTERGOLD.

    LUNADUR

    Kiváló télállóságú, magas termőképességű őszi durumbúza fajta Ausztriából.

    Jellemzői:

    • Korai/közép-korai érés
    • Alacsony szár, jó állóképesség
    • Betegség ellenálló képessége fuzáriummal szemben erős, szeptóriákkal szemben jó.

    GK JULIDUR

    2015-ben minősített kiváló termőképességű középérésű durumbúza fajta hazai nemesítésből.

    Jellemzői:

    • Korai-középkorai típusú (a jól ismert Betadurnál 2-3 nappal később érik)
    • Télállósága, szárazságtűrése, állóképessége jó
    • Kórtanilag megbízható, levél- és sárgarozsda ellenálló képessége kiváló.

    WINTERGOLD

    Az elmúlt évek egyik sikerfajtája, német nemesítésből.

    Jellemzői:

    • középkorai típusú
    • minőségstabilitása kiváló
    • levélbetegségekkel szemben kiugróan stabil ellenálló képességgel rendelkezik.

    A durumbúza termelésében a fémzárolt és csávázott vetőmag használata alapvető kritérium, ezáltal biztosítva a fajták genetikai potenciáljának kiaknázását úgy a termőképesség, mint a termény minősége szempontjából. Csak a fémzárolt vetőmag garantálja a keverékesség mentes, 100 %-ban homogén durum állományt. A durum terményben a vetőmaggal belekeverdett malmi búza, árpa, vagy egyéb más kalászos faj a megtermelt termény minőségét csökkenti, magas minőségű durumként történő átvételét megakadályozhatja!

    Bízom benne, hogy ajánlatunk megfelel elképzelésének és számíthatunk megrendelésére!

    Steinmacher László
    Ügyvezető igazgató
    Misa-Farm Kft.

    Vetőmag megrendelés: Lestyan Kitti, 20/239-5059
    Vetőmagüzem: 5551 Csabacsűd-Nagyráta 0244/15. 

    A fajtaleírások elkészítésében köszönjük a Saatbau Linz, a Gabonakutató és a Saaten Union segítségét!

    Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

    A durumbúza (kemény szemű, üveges szemű vagy ún. makarónibúza) termesztése az elmúlt évtizedben Európa-szerte és hazánkban is újra reneszánszát élte. Kontinensünkön a hagyományosan durumtermesztő és -fogyasztó – döntően a mediterrán régióba tartozó – országok mellett napjainkban számos kelet-közép-európai országban (Magyarország, Szlovákia, Románia) dinamikusan nőtt a vetésterület, köszönhetően az árualap helyben történő felhasználásának, valamint az exportképesség javulásának. A fogyasztási szokások átalakulása a durumbúza iránt is világméretű érdeklődést eredményez a piacokon.

    A durumbúza megítélésében és hasznosságában meghatározó szempont, hogy ennek a kemény szemű gabonának kiváló a minősége a termesztett őszi búzákéhoz képest (T. aestivum L.), eltérő a fehérjeszerkezete (gluténszegény, bár nem gluténmentes), őrleménye pedig tojás és egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül is jó főzési értékű, sárga színű, ízletes tésztát ad. A durumbúza kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően jó alapanyaga az egészséges táplálkozásnak (cukorbetegek is fogyaszthatják, magas a rosttartalma, lassan felszívódó cukrok és számos kedvező hatású karotinoid vegyület van benne). A piaca pedig szinte korlátlan méretű, hiszen a feldolgozók egyre nagyobb mennyiségben igénylik. Ennek következtében stabilan magasan tartja az árát, és minden évjáratban érvényesül a hagyományos őszi búza felvásárlási áraihoz képest mérhető minimum 25-30%-os árelőny. Több év tapasztalata alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a durumbúza a gazdaságokban reális alternatívát jelent, mivel a kalászosok vetésterületének szerkezetében változást jelentő és nem utolsósorban jövedelmező kultúra. Érthető, hogy a hazai termelők a kalászos-vetésszerkezet egyre meghatározóbb hányadán gondolkoznak a termesztésében.

    A durumbúza esetében is kiemelkedően fontos a megfelelő, az agronómiai, piaci és feldolgozói igényeket hosszú távon biztonságosan és stabilan kiszolgáló fajta, a fajtahasználattal kapcsolatos megalapozott és felelősségteljes döntés. Meghatározó lehet az is, hogy a legfontosabb felhasználók melyik fajtát mely tulajdonságaik alapján, miért és hogyan hasznosítják.

    A SAATEN-UNION Hungária Kft. immár 10. éve van jelen a hazai és európai köztermesztésben WINTERGOLD őszi durumbúzájával, amely a magyarországi vetőmag-szaporító és árumag-előállító területen tapasztalt dinamikus felfutást követően napjainkban piacvezetővé vált. Cégünk büszke a termelők, a piac és a feldolgozók elégedettséget tükröző visszajelzéseire, a fajta iránti igényükre.

    Forrás: VSZT hivatalos vetőmag-szaporítási statisztika (2021.06.16.)

    A WINTERGOLD a köztermesztésben igazolt stabil termőképessége mellett igazán nagy erénye és előnye a versenytárs fajtákhoz képest a kiemelkedően jó és stabil minősége (sárga pigment aránya, üvegessége, szemolinaaránya, HL-súlya). Sőt, a WINTERGOLD a gyakorlatban számos évjáratban bizonyította, hogy csapadékos betakarítási körülmények esetén is tartja a minőségét. A WINTERGOLD hazánk őszi klimatikus viszonyai között a durumbúzák egyik legstabilabb agronómiai adottságú, köztudottan magas (már-már javító) minőséget mutató és a piacon jól értékesíthető képviselője. Azaz a fajta minőségstabilitása kiváló, így termése az évjáratok többségében biztonságosan értékesíthető a tésztaipar számára.

    Az agronómiai előnyöket tovább sorolva a számtalan hazai gyakorlati tapasztalat és a NÉBIH kórtani vizsgálatai alapján bizonyított, hogy a WINTERGOLD a betegségeknek jól ellenálló vagy azokat jól toleráló őszi durumbúza. A téli vagy kora tavaszi fagyokat is jól viseli, de a regenerációs képessége – a fajra jellemző módon – mérsékeltebb és vontatottabb lehet a hagyományos őszi búzákéhoz képest. A durumok kapcsán egyet viszont sose feledjünk: a gyomirtó szereket gyökérváltott, regenerálódott állományokban használjuk, a tankkombinációk kerülésével és a talaj-pH figyelembevételével (meszes-lúgos talajokon kíméletes szerhasználat), a fitotoxicitási hatások elkerülése érdekében.

    A fajtaválasztás és fajtatípus-választás fontos gyakorlati kérdése még: őszi vagy tavaszi durumbúzát vessek? Tapasztalatunk szerint az őszi durumfajták termesztésével a termésbiztonság fokozódik, és nagyobb mennyiségű és jó technológiai minőségű malomipari alapanyag állítható elő. A tavaszi durumfajták termőképessége és termésstabilitása ugyan rendre elmarad az ősziekétől, viszont kiemelkedően jó tésztaipari minőségük miatt hazai termesztésük a vetésfelület kisebb hányadán mégis indokolt lehet.

    A durumbúza, azon belül a WINTERGOLD őszi durumfajtánk termesztése kellő szakértelmet, a hagyományos búzákhoz képest valamivel körültekintőbb technológiát igényel. Erre alapozva mindazoknak a termelőknek javasoljuk a vetését, akik úgy szeretnék differenciálni kalászos-vetésszerkezetüket, hogy a hazai agroökológiai környezetben jól és biztonsággal megtermelhető, speciális, keresleti piaci igényeket kielégítő, jövedelmezően termeszthető, komoly árelőnnyel értékesíthető kultúrát tudjanak bevonni gazdálkodásukba.

     

    Kérjük, tekintse át javaslatainkat, ismerkedjen meg a biztonságos és fenntartható termelés szempontjából megbízható WINTERGOLD valódi őszi durumbúzafajtánkkal. Hogy a döntés még megalapozottabb, a termelési kockázat még kisebb legyen, javasoljuk, hogy forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi SAATEN-UNION területi képviselőhöz.

    További információ:
    www.saaten-union.hu

      -an összeállítás-
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!