MENÜ

Elengedhetetlen az innovatív és megújulni képes vállalkozások támogatása

Agro Napló 2021.11.29.

A hazai élelmiszeripar versenyképességének, exportképességének növelése érdekében elengedhetetlen az innovatív, a megújulni képes szereplők jelenléte és támogatása – e célokra nagy hangsúlyt fektet a szaktárca az ágazat fejlesztése során – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Békésszentandráson, november második felében, a Hungaro-Food 2009 Kft. székhelyén tett látogatáson.

 

Erdős Norbert kiemelte: az élelmiszeripar nemzetközi szinten egy kimagaslóan innovatív ágazat, az utóbbi években pedig azt lehet tapasztalni, hogy a hazai vállalkozások is folyamatosan felzárkóznak és részt vesznek ebben a folyamatban. Legyen szó termék-, csomagolási vagy technológiai innovációról.

Rámutatott, az utóbbi néhány évben az élelmiszergyártók palettáján a hagyományos termékek mellett a termékfejlesztéseknek köszönhetően – alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez - megjelentek például a vegán termékek is. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében idén másodszorra meghirdetett Élelmiszeripari Nagydíj pályázatai is sok esetben ilyen jellegű termékfejlesztést mutattak be - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Kiemelte: a Hungaro-Food 2009 Kft. a régióban megtermelt magas minőségű állati és növényi eredetű, elsődlegesen már feldolgozott alapanyagokból, magas hozzáadott értékkel, kiváló minőségű magyar élelmiszert állít elő. „A kormány által bővített élelmiszeripari pályázatoknak köszönhetően a cég a vegán élelmiszerek hazai piacán is komoly szereplővé vált”- tette hozzá.

 

hungaro-food_queen-of-peas-pizza_kép_11

 

Emlékeztetett: a korábbiakhoz képest hatalmas fejlesztés előtt áll a hazai élelmiszeripar a 2021-2027-es időszakban. Idén nyáron már megjelent egy 50 milliárd forintos keretösszegű felhívás kisebb, leginkább gépbeszerzések támogatása céljából és egy élelmiszeripari üzemek komplex korszerűsítésre irányuló felhívás is 200 milliárd forint keretösszeggel. Ez utóbbi jelentős túljegyzés miatt került felfüggesztésre, így egyértelműen látszik, az ipar fejlesztési hajlandósága kimagasló.

Erdős Norbert mindehhez hozzáfűzte még, hogy a jelenlegi felhívások tapasztalatai alapján a támogatási időszakban további pályázatok megjelentetését tervezi az agrártárca – tartalmazza a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatás.