Bemutatták a Magyar élelmiszerkönyv honlapját

Agro Napló
Az Agrárminisztérium pénteken mutatta be a honlapot, amely segítséget nyújt a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek megismeréséhez és eligazít a különféle termékjelölések között.
Fotó: Agrárminisztérium

Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a bemutatón elmondta: azért hozták létre a honlapot, mert a fogyasztók ugyan egyre tudatosabbá váltak, ám ehhez megfelelő információkra van szükségük.

A Magyar élelmiszerkönyv egy jogszabálygyűjtemény, amely iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak az elvárt, megbízható minőségű termékekről, azok összetevőinek jellemzőiről, a tisztességes gyártási gyakorlatukról és az ellenőrzésük során alkalmazandó vizsgálati módszerekről. A gyűjteményhez kapcsolódó honlap pedig elsősorban a fogyasztóknak szól, információkat nyújt a könyvről, a hozzá kapcsolódó szervezetekről, tudományos bizottságokról, továbbá híreket, érdekességeket tartalmaz – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a honlap létrejöttét megelőzte a magyar lakosság körében több mint 500 ember megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás (életkorra, nemre és lakóhelyre bontva), amelyben a válaszadók 13 százaléka tudta, hogy mi az élelmiszerkönyv, egyharmaduk hallott már róla, de nem tudta mi ez, 50 százalékuk pedig nem is hallott róla.

A honlapról szólva kiemelte, hogy a Mit eszünk? „fülre” kattintva a fogyasztók termékcsoportokra bontva kaphatnak olyan hasznos információkat az élelmiszerekről, amelyek nagy segítséget jelenthetnek egy bevásárlás során a termékek közötti válogatásban. Választ kaphatnak olyan gyakori kérdésekre, mint például, hogy mi a különbség a rozskenyér és a rozsos kenyér között, mit nevezünk gyümölcsszörpnek, vagy mit jelent az UHT tej megnevezés.

Az élelmiszerek megfelelő minőségének biztosítása és a fogyasztók teljes körű, tisztességes tájékoztatása mellett fontos cél a jó minőségű élelmiszerek térhódításának elősegítése, valamint a gyenge, rossz minőségű élelmiszerek piacának visszaszorítása - mondta a helyettes államtitkár.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!