Bízhatunk-e a borokban a népszerű hazai turista helyszíneken?

Agro Napló
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni „fröccsutcák” és a szépasszonyvölgyi „pince utcák” vizsgálatai is szerepeltek.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A balatoni „fröccsutcák” vizsgálata során 101 vendéglátóhelyet, valamint előállító üzemet, illetve azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték a szakemberek. Az eredmények közül Felkai Beáta kiemelte, a fröccs alapborok kivétel nélkül rendelkeztek a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) által kiadott azonosítóval, továbbá nyomonkövethetőségük is megfelelő volt. Emellett a forgalmazók a helyszínen a számlát és a borkísérő okmányokat is be tudták mutatni. A vizsgált fröccsöket a legtöbb esetben palackos kiszerelésű borokból készítették – emelte ki a helyettes államtitkár.

A fröccsök előállításához szükséges higiéniai feltételek valamennyi ellenőrzött balatoni létesítményben biztosítottak voltak, továbbá az általános higiéniás állapotokkal kapcsolatban is pozitív tapasztalatokat hoztak a vizsgálatok. A vendéglátóhelyeken történő mosogatás megfelelőnek bizonyult, az egységek takarítási utasítással rendelkeztek, valamint a dolgozók egészségügyi kiskönyveit is rendben találták a szakemberek. Mindössze néhány esetben volt szükség intézkedésre a pult mögötti helyiség általános higiéniai állapota miatt – értesült a közleményből az Agro Napló.

Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A fröccskészítéshez használt alapborok egyértelműen azonosíthatóak, a kimérésükre szolgáló 1 és 2dl-es edények pedig hitelesítettek voltak. Az ellenőrzések során 27 hatósági mintavételre került sor, emellett 275 hazai, valamint 266 külföldi terméknél helyszíni alkoholmérést és adminisztratív nyomonkövetési vizsgálatot végeztek a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatok során mindössze két termékkel akadt gond: egy bornál érzékszervi, egynél pedig analitikai hibát tártak fel. A helyszínen vizsgált termékek analitikai jellemzőiben, például azok alkoholtartalmában, egy esetben sem állapítottak meg szabálytalanságot az ellenőrök – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

Dr. Felkai Beáta Olga hozzátette, a turisztikailag kiemelt jelentőségű helyszínekre is különösen figyelnek a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat alkalmával, így a Nébih az egri Szépasszonyvölgy „pince utcáit” is ellenőrizte. Összesen 7 vendéglátót, valamint pincét vizsgált a hatóság, melyekben összesen 85 bortétel, továbbá 1 alkoholos ital és 3 pálinka nyomonkövethetőségét ellenőrizték. Mindösszesen egy forgalmazott termékkel kapcsolatban ‒ az eredetvédelmi előírások megsértése: jelölési nem megfelelőség miatt ‒ kellett a hatóságnak eljárást indítania. A felügyelők a vendéglátó egységek higiéniai állapotára is fókuszáltak. Egy helyszínen ideiglenesen felfüggesztették az üzem tevékenységét nyomonkövetési és higiéniai hiányosságok miatt. A többi egység ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult – foglalta össze a helyettes államtitkár. 

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!