Akár csökkenhet is az élelmiszerek ára néhány hónapon belül?

Agro Napló
Juhász Csabát, a Capstone Invest Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét sokan kérdezték arról, hogy mit vár 2023-tól, mi történik majd az élelmiszerek árával. Így foglalta össze gondolatait Facebook-bejegyzésében.

2023 folyamán az Európai Unió túljutott az ukrajnai háború okozta sokkon, energia ellátását a kialakult magas piaci árak hatására, új beszerzési források kiépítésével megoldotta. Minden energia piaci ára, már a háború kitörése előtti árak alatt van, hiszen a magas árak hatására, takarékosságba kezdett a lakosság és az ipari felhasználók is. Ehhez kapcsolódott egy viszonylag enyhe tél.

A magas energia árak, valamint az ellátási láncokban kialakult problémák miatt kialakult infláció (különösen az élelmiszer infláció) alapja eltűnt, az Európia Unióban az infláció gyors csökkenést várom, különös tekintettel az élelmiszerek területén.

Az eddig lehullott csapadék, jobb gabonatermést prognosztizál mindamellett, hogy a magas árak, jelentős fogyasztáscsökkenést hoztak el, különös tekintettel a Kelet-Európai országokban.

A gabonák és az olajosmagvak árai is a háború előtti árak alatt vannak.

A kínálat bővülése, valamint a kereslet csökkenése az árak mérséklődését fogja elhozni.

Magyarországra tekintve a helyzet nem ennyire egyszerű, hiszen számos kormányzati beavatkozás hatása a normál piaci folyamatokat kiszámíthatatlanná teszi – írta Juhász Csaba.

Kivezetésre kerülnek-e az árstoppok vagy lesznek-e új termékek, amelyek bekerülnek az árkorlátozás alá? Lesznek-e különadók vagy a meglévők kivezetésre kerülnek? Megtesz mindent a kormány és a nemzeti bank annak érdekében, hogy a forintot stabilizálja?

Mikor kezdődik el a lakossági energia árának csökkentése ezáltal több jövedelmet hagyva egyéb termékek fogyasztására?

Feltételezve, hogy a forint árfolyamának változása egy szűk sávban marad, nem lesznek újabb árkorlátozások, valamint az árstoppok kivezetésre kerülnek. Juhász Csaba jelentős csökkenést vár az élelmiszer infláció tekintetében: nemcsak az infláció csökkenése, hanem az élelmiszerek árának csökkenése is bekövetkezhet néhány hónapon belül.

Hogyan fogjuk ezt először érzékelni a boltokban? Egyre több lesz az olyan akció, amely akár 25-50%-os árengedményt, vagy az „egyet fizet többet vihet” jeligével fogja becsalni a boltban a vásárlókat.

Ha már az akciók sem segítenek, akkor jön majd el a polci árak csökkentésének az ideje.

De ez nem lesz mindenkinek örömteli: azok az élelmiszertermelők, akik bevásároltak a drága alapanyagból vagy energiából, attól való félelmükben, hogy „nem lesz”, jelentős veszteségeket lesznek kénytelenek realizálni. A végtermékek árának csökkenésében az alapanyagok beszerzésének költségét nem lehet majd érvényesíteni.  Az import volumene és aránya a boltokban emelkedni fog – összegezte gondolatait a Capstone Invest Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

(Forrás: Facebook/Juhász Csaba)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos élelmezési válság fenyeget

Súlyos élelmezési válság fenyeget

Erős figyelmeztetést adott ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) egy lehetséges élelmezési vál...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!