MENÜ

A klímaváltozás nagy vesztese lehet a magyar mezőgazdaság

2017.10.27.

A magyar mezőgazdaságra több szempontból is jelentős hatása lesz az éghajlatváltozásnak – hívta fel a figyelmet a G7 portál. Aszályosabb időben a termesztett növények termésátlaga jelentősen csökkenhet.

 

Míg jelenleg az esővíz többnyire biztosítja a termeléshez szükséges csapadékot, ez a század végére teljesen megváltozhat. Ősszel és télen több csapadékra számíthatunk, a nyári mennyiség viszont akár több mint 20 százalékkal visszaeshet a század végére a 1971-2000 közötti értékhez képest (ugyanakkor ellentétes irányú változás sem zárható ki) - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataira hivatkozva a G7. A nyarak tehát valószínűleg szárazabbak lesznek, és egyre nagyobb területeket sújt aszály.

Az öntözésnek emiatt kulcsszerepe lesz. Magyarországon jelenleg a termőterületek mindössze 1 százalékát öntözzük, miközben az EU-ban ez az arány 9 százalék.

Szalai Sándor, a Szent István Egyetem docense szerint a klímaváltozás általános jellemzője, hogy a csapadék intenzitása mindenhol növekszik, még ott is, ahol a mennyisége csökken. "Mivel a mennyiség nálunk csökkenni fog, viszont egyre intenzívebb lesz, a hozzáférhető csapadékmennyiség duplán romlik. Így különösen fontos lesz, hogy a lehullott csapadékkal hogyan gazdálkodunk" - mondta a szakember.

A hőmérséklet-növekedés és az intenzívebb csapadék mellett a harmadik legnagyobb kihívás a szélsőségesség lesz, leginkább az egyre gyakoribb aszályok és árvizek. Számolni kell az éghajlatváltozás hatására megjelenő és gyorsan terjedő kártevők, kórokozók és gyomok elterjedésével is - olvasható a portál cikkében.

Magyarország területének 60 százaléka művelhető föld. Ennek a felén termesztenek gabonát (búzát, kukoricát és árpát), 20 százalékán pedig ipari növényeket (napraforgót, repcét). Két legfontosabb mezőgazdasági terményünk, a búza és a kukorica is a kiszolgáltatottabbak közé tartozik az éghajlatváltozás szempontjából. Termésátlaguk 30 százalékkal csökkenhet a század végére több tanulmány szerint.

Kukoricát - tavaly hazánk a világ nyolcadik legnagyobb kukoricaexportőre volt - a kutatások szerint a század végére kizárólag öntözéssel lehet majd termeszteni. A zöldborsó szintén nagy vesztese az éghajlatváltozásnak, amelynek szintén 30 százalékkal csökkenhet a hozama. További részletek a G7.hu-n olvashatók.