A füstölt húspiacon zavartalan az ellátás, de emelkedhetnek az árak

Agro Napló
Zavartalan ellátásra számíthatnak a vásárlók a húsvéti füstölt húskészítmények piacán hazánkban. Az ágazati vállalatok kínálata széles, de a termékekhez a múlt évihez képest magasabb áron juthatnak majd hozzá a vevők – tájékoztatott a közelgő ünnep előtt a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke.

Éder Tamás az MTI-nek mondta: a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, ami az idén is várhatóan hasonló mennyiség lesz. Kiemelte, hogy a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődött a felkészülés az ünnepre, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt termékek, amelyeket már hetek óta gyártanak.

A Hússzövetség elnöke kiemelte: az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik. Ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet növekszik majd.

Így megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására. A fogyasztók már felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.

Éder Tamás emlékeztetett: az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis (ASP) világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények ára csak 20 százalék körüli mértékben emelkedett. Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség - fűzte hozzá a Hússzövetség elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető: ha nincs méh, akkor nincs élelmiszer, nincs gyümölcs sem – mondta az agrárminiszter az euró...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!