A cukorágazat nehézségeiről is tárgyalt az uniós agrárminiszterek tanácsa

Agro Napló
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre nyolc tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a  magyar delegáció vezetője  emlékeztetett, hogy a cukorkvóták tavalyi őszi kivezetése után túltermelés következett be Európában, amelynek eredményeképp 3,5 millió tonna felesleg keletkezett és az árak jelentősen csökkentek. Az Európai Bizottság által közzétett hivatalos adatok szerint a fehércukor belső piaci ára 14%-kal marad el a referenciaár küszöbtől, míg az azonnal piaci árak még ennél is alacsonyabbak. A kialakult helyzet tartóssá válása visszafordíthatatlan hatással lenne azon országok cukorágazatára, ahol a termelés jövedelmezősége alacsonyabb – mondta Feldman Zsolt.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország számára kulcsfontosságú az uniós cukorpiac kiegyensúlyozott működése és ezen keresztül a magyar cukorrépatermesztés jövedelmezőségének fenntartása, ezért hazánk is csatlakozott a stabilizáló intézkedések bevezetésére irányuló kezdeményezéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

Szőlőfeldolgozó épül Ordacsehiben

A Balaton Agrár Zrt. szőlőfeldolgozó üzemet épít Ordacsehiben, a cég a márciusban kezdődő, mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz 464 millió forint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!