2024. május 25. szombat Orbán

Megszületett a megállapodás az Oroszországgal szembeni újabb intézkedésekről

Agro Napló
Újabb korlátozó intézkedéseket fogadott el a Tanács. Az intézkedéscsomag elemei közül az agrárgazdaság szereplőit több is érintheti.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a Tanács – az Ukrajna és népe elleni brutális orosz agresszióra válaszul – 2022. április 8-án elfogadta a Putyin rezsimjével szembeni korlátozó intézkedések ötödik csomagját.

Az 5. csomag hat eleme közül (szénre vonatkozó tilalom, pénzügyi intézkedések, fuvarozás, célzott kiviteli tilalom, behozatali tilalom kiterjesztése, kizárás a közbeszerzési szerződésekből) az agrárgazdaság szereplőit több elem is érintheti.

Teljeskörű tilalom lép életbe az EU-ban működő orosz és belarusz teherfuvarozókra vonatkozóan, viszont a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, a humanitárius segítségnyújtásra és az energiára vonatkozóan lesznek bizonyos mentességek. Az orosz lobogó alatt közlekedő hajók nem hajózhatnak be uniós kikötőkbe, de mentesség alkalmazható többek között egészségügyi, élelmezési, energetikai és humanitárius célokból – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

További – 5,5 milliárd euró értékű – behozatali tilalom lép életbe többek között a cementre, a gumitermékekre, a fára, a szeszes italokra (például a vodkára), a magas minőségű tengeri eredetű élelmiszerekre (köztük a kaviárra), ásványi vagy vegyi trágyázó szerekre, üvegpalackokra, valamint az intézkedések kijátszásának megelőzése érdekében a Belaruszból származó hamuzsír-behozatalra. Ezek az intézkedések elősegítik majd az Oroszország és Belarusz közötti kiskapuk megszüntetését is.

Az érintett termékek részletes felsorolását a Tanács (EU) 2022/576 rendelete tartalmazza.

További részletes információk az Európai Bizottság felületén érhetők el.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?