Meghosszabbítaná az Ukrajnának biztosított kereskedelmi előnyöket az EU

Agro Napló
Az Európai Bizottság javaslatot tett az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és piacvédelmi intézkedések felfüggesztésének meghosszabbítására további egy évvel.

A brüsszeli testület hangsúlyozta: az EU ezzel is támogatja Ukrajna gazdaságát, és segít enyhíteni az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét, amelyet Oroszország „provokáció nélkül indított, és indokolatlan” katonai agressziója idézett elő.

Az aktualizált autonóm kereskedelmi kedvezményeket – azt is figyelembe véve, hogy 2022-ben jelentősen nőtt egyes ukrán mezőgazdasági termékek behozatala az EU-ba – gyorsított védelmi mechanizmus kíséri, amely szükség esetén védi az uniós ipart – értesült a közleményből az Agro Napló.

A javaslatot most a parlament és az Európai Unió Tanácsa is megvizsgálja, hogy zökkenőmentes legyen az átállás az autonóm kereskedelmi kedvezmények új rendszerére – tájékoztattak.

A bizottság emlékeztetett: az autonóm kereskedelmi kedvezmények 2022. június 4. óta vannak hatályban. Az egyoldalú és ideiglenes autonóm kereskedelmi kedvezmények kiszélesítik a vámliberalizáció hatókörét az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi térségben azáltal, hogy felfüggesztik az összes fennálló vámot és kontingenst, illetve a dömpingellenes vámokat és védelmi intézkedéseket az ukrán behozatalra vonatkozóan.

Az ukrán termékek exportját lehetővé tevő szolidaritási folyosók mellett az autonóm kereskedelmi kedvezményeknek köszönhető, hogy az Ukrajnából az EU-ba irányuló kereskedelmi forgalom tavaly stabil maradt a háború által okozott fennakadások ellenére, és dacára annak, hogy az ukrán kereskedelem volumene összességében erőteljesen csökkent – tették hozzá.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!