2024. április 23. kedd Béla

Végre áramlik a napraforgómag Ukrajnából!

Agro Napló
Megindult a napraforgómag szárazföldi szállítása Ukrajnából, így jelentősen csökkent a világpiaci ára április-májusban.

A napraforgómag világpiaci ára – az argentínai termény kivételével – csökkent április 19. és május 16. között, mivel Ukrajnából megindult a termények szárazföldi szállítása, így áprilisban és májusban a keleteurópai tagországokon keresztül megélénkült a napraforgómag kereskedelme – derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A franciaországi Saint-Nazaire-ban és Bordeaux-ban egyaránt 834 dollár/tonnáért (-30 dollár) kötöttek szerződéseket az azonnali és a júniusi, 875 dollár/tonnáért (-11 dollár) a szeptemberi és a decemberi szállítású olajmagra a jelzett időszakban. Bulgáriában 16 dollárral 935 dollár/tonnára (FOB) csökkent a napraforgómag azonnali exportára. Hollandiában az olajmag azonnali kikötői ára (CIF) 18 az EU élénk exportkereslete miatt – 43 dollárral 968 dollár/tonnára (FOB Buenos Aires) emelkedett az azonnali szállítású termény ára – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 359,8 ezer forintért, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 303,6 ezer forint/tonnáért (+93 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők június első hetében. Az ipari napraforgómag (összesen) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 97 százalékkal, átlagosan 320,4 ezer forint/tonnára emelkedett. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag októberi kurzusa 270 ezer forint volt június 3. és 10. között.

(Forrás: Agrárszektor.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Olajembargó: emelkedik az olajár!

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!