A Syngenta Kft. repcehibridjei a termelői igényekre szabva

Agro Napló
A Syngenta Kft. nagyobb hangsúlyt fektet a repcenemesítésre és -szelekcióra Kelet-Közép-Európában, így Magyarországon is. Ennek a törekvésnek a következménye, hogy a korai stádiumban lévő repcehibridek tesztelése 2019 őszétől elkezdődött hazánkban is és a vizsgált hibridek száma megsokszorozódott a korábbihoz képest. Ezért a jövőben nemcsak a külföldi nemesítési programokból kerülnek ki a magyarországi portfólió hibridjei, hanem közvetlen a hazai szelekció eredményeként is.

Ez teszi lehetővé, hogy a hazai termelői igényeket sokkal rugalmasabban és gyorsabban ki tudjuk szolgálni. Gyorsabb és pontosabb választ tudunk adni a folyton változó technológiai feltételekhez és az éghajlati változásokra is.

A sikeres repcetermesztésnek rendkívül sok eleme van. A hektikus időjárási körülmények miatt nagyon fontos a jól megválasztott agrotechnika, mely segít a vízmegőrzésben, a talaj jó kultúrállapotának fenntartásában. A repce az egyik leginkább tápanyagigényes növényünk, így a megfelelő talajművelés mellett a tápanyag-utánpótlás kulcsfontosságú. Pozitívan reagál a kiadott extra tápanyagokra. A makroelemeken [Ca] kívül a mezo- [S] és mikroelemek [Mg, B] pótlása is fontos. Természetesen a gyomirtás, a rovarvédelem és a gombás megbetegedések elleni védekezés is elengedhetetlen a nagy termés elérése érdekében. Mindezek mellett az adott termőhelyen a legjobban termeszthető hibrid kiválasztása is fontos, amiben szeretnénk segíteni az alábbi összefoglaló táblázattal:

 

SY IOWA

A középkorai csoport új hibridje, kimagasló termésmennyiség, -olajtartalom, Sclerotinia-val szembeni kiváló ellenállóság jellemzi. Az RLM7 génnek köszönhetően kiemelkedő rezisztencia a fómás szár- és levélfoltossággal szemben. Kiváló termésstabilitása miatt Magyarország összes repcetermesztési körzetében termeszthető.

BLUESTAR

A jól ismert és bizonyított középérésű hibrid, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, jól tűri a fagyokat. A terméspotenciálja kiváló, jól reagál a precíz agrotechnikai szinteken, így intenzív körülmények közé ajánljuk.

 

 

SY FLORIDA

A korai szegmens zászlóshajója. A hibrid Sclerotinia-toleranciája magas. Az intenzív termesztéstechnológia hibridje, táp­anyagban gazdag, kedvező vízháztartású területekre ajánljuk.

SY CASSIDY

A korai szegmens másik jeles képviselője. Portfóliónk legalkalmazkodóbb hibridje. Előnye elsősorban a közepes, kevésbé intenzív termesztéstechnológiai körülmények között mutatkozik meg.

 

Müller Gábor
kelet-közép-európai termékfejlesztő mérnök

A cikk szerzője: Müller Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS repcék: kulcs a sikerhez!

KWS repcék: kulcs a sikerhez!

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repcehibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottsá...

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe. Idén tavasszal viszont...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!