TALAJEGYETEM GYAKORLÓ GAZDÁKNAK avagy hogyan ismerjük meg a talajainkat?

Agro Napló
Az előző részben a talajok alapvető fizikai tulajdonságaival ismerkedhettünk meg. Megnéztük, hogy milyen talajszemcsék lehetnek a talajban, hogyan lehet ezeket a szemcsenagyságokat akár terepi vagy egyszerű laborkörülmények között meghatározni. Megismerkedtünk továbbá a talajok szerkezeteivel is. Ebben a részben még mindig talajfizikáról lesz szó, kicsit komplexebben fogjuk megvizsgálni, hogy a szemcsék között milyen pórusok alakulhatnak ki, azoknak milyen hatása van a talajok vízgazdálkodási tulajdonságaira.

Bucsi Tamás

Talajban lévő pórusok

Előző részben szó volt arról, hogy a talajban lévő szemcsék kisebb/nagyobb erők hatására nagyobb egységekké (aggregátumokká) állhatnak össze. Az aggregátumokon belül és az aggregátumok között is lehetnek pórusok. Ezek a pórusok általában összeköttetésben vannak egymással, és ezek adják a talajok összporozitását. Ez mutatja meg, hogy a szilárd fázis mellett mennyi pórus van a vizsgált talajban, melyet általában víz vagy levegő tölt ki. A talajban található sokféle méretű (átmérőjű) pórus a víz-, levegő- és tápanyag-gazdálkodás szempontjából is eltérő viselkedésű. Az egyes pórusok csoportosítására többféle elképzelés is van, én most a Prof. Stefanovits Pál által publikált kategóriarendszert mutatom be.

Pórusok értékelése funkciók alapján

Mikropórusok: ide azok az igen kis átmérővel rendelkező (

A cikk szerzője: Bucsi Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!