A Syngenta új Clearfield Plus® és Clearfield Plus® HO napraforgó

Agro Napló
A Syngenta elsődleges célja a nemesítés során, hogy folyamatosan növelje hibridjei termőképességét. 2016-tól a Syngenta a legújabb, legmagasabb terméspotenciállal rendelkező genetikáját kínálja Clearfield Plus® technológiával gyomirtható változatban. Az SY Neostar CLP, az SY Bacardi CLP, és az SY Gracia CLP HO is kielégíti a Clearfield Plus® gyomirtási rendszer által támasztott követelményeket, így egy hatékonyabb posztemergens gyomirtó szerrel (Pulsar Plus) szemben mutatnak nagyfokú toleranciát. Mivel a legújabb, legnagyobb terméspotenciállal rendelkező Syngenta genetikába kerül beépítésre a CLP gén, így a genetikai előrelépés folyamatosan biztosított.  

Az új CLP portfólió egy magasabb termésszintet biztosít,  párosulva az új Clearfield Plus gyomirtási technológia nyújtotta előnyökkel. A Clearfield Plus® napraforgóhibridek termesztése hosszú távon biztonságos és kifizetődő. A Syngenta nemesítési programjának köszönhetően az új CLP hibridek teljesítménye meghaladja a kiindulási genetika szintjét. 2016-tól a dinamikusan fejlődő, magas profitot ígérő magasolajsavas (HO) szegmensben is elérhető a Syngenta Clearfield Plus® típusú hibridje.

SY Neostar CLP

Az SY Neostar CLP, mint a Syngenta első újgenerációs imidazolinon toleráns hibridje (Clearfield Plus®), először 2015-ben került köztermesztésbe. A már bevált Syngenta genetikai alapok és az új Clearfield Plus® technológia együttes alkalmazásának első hibridje mind imidazolinon toleranciában, mind terméspotenciálban többet nyújt a korábbi IMI hibrideknél. Generatív jellegű, de kissé markánsabb, vigorózusabb habitusának, valamint széles adaptációs képességének köszönhetően optimális körülmények között rekordtermésre képes. Homogén növényállománya, közép-korai tenyészideje, alacsony termete agrotechnikai szempontból rendkívül kedvező. Az SY Neostar CLP hibrid biztonsággal és stabilan termeszthető szinte régiótól függetlenül az ország bármely napraforgó termőhelyén. Erős környezeti stresszhatásra felső elágazódás alakulhat ki, mely nem befolyásolja a hibrid termőképességét.

SY Bacardi CLP

Az újgenerációs imidazolinon toleráns technológia (Clearfield Plus®) egyik legújabb hibridje az SY Bacardi CLP, mely egyrészt az új technológiának, másrészt rendkívül erős kezdeti fejlődési erélyének köszönhetően az eddigi legerősebb imidazolinon toleranciával rendelkező Syngenta hibrid.

A közép-korai hibrid terméspotenciálja egyedülállóan magas és stabil, ami elsősorban az intenzívebb és hosszabb vegetációs évjáratokban használható ki maximálisan. Erős, vegetatívabb jellege, rendkívül gyors kezdeti fejlődése azonban az aszályosabb évjáratokban is versenyképessé teszi. Erős környezeti stresszhatásra kis mértékű felső elágazódás előfordulhat, mely nem befolyásolja a hibrid termőképességét. Kiemelkedő herbicid toleranciája, jelentős kaszattermése, homogén növényállománya az ország bármely térségében biztonsággal termeszthetővé teszi. A NÉBIH fajtaregisztációs rendszerében 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben egyaránt az első helyen végzett az IMI középérésű, kezelt csoportban.

SY Gracia CLP HO

Az újgenerációs imidazolinon toleráns technológia (Clearfield Plus®) legújabb hibridje, mely egyben magasolajsavas napraforgó is, így egyedülálló és előremutató a Syngenta portfóliójában. A 2014. évi NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, termést tekintve, mind a HO (4,02 t/ha), mind pedig a kezelt IMI csoportban (3,94 t/ha) az első helyen végzett. Nagyon jó betegségellenállósággal rendelkezik, tányérszklerotínia és a rozsdabetegségekkel szemben kifejezetten magas toleranciát mutat. Erős környezeti stresszhatásra kis mértékű felső elágazódás kialakulhat a növényeken, ami nem befolyásolja a hibrid termőképességét. Vegetatív jellegű, nagy asszimilációra képes hibrid, mely tetszetős, homogén növényállományt nevel a tenyészidőszak során. Valamennyi magyarországi termesztési régióban nagy biztonsággal termeszthető a technológia intenzitásától függetlenül.

Mindhárom itt bemutatott hibrid a világon 2010-ig fellelt összes peronoszpóra rasszal szemben toleráns, továbbá a napraforgószádor A-E rasszáig szintén nagyfokú toleranciát mutat.

Természetesen a fent említett három legkorszerűbb napraforgóhibridünk mellett továbbra is kínáljuk a Clearfield NK Neoma hibridünket, amely 2015-ben is a legnagyobb területen vetett napraforgó volt Magyarországon.

 

Dr. Szűcs Péter, Technológia szakértő

Harmat Ákos, Termékfelelős

A cikk szerzője: Dr. Szűcs Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!