A 2022-es napraforgószezon termelői szemmel a 6 tonna program tükrében

Agro Napló
A Syngenta 6 tonna programunkban kitűzött céltól még egy olyan kihívásokkal teli év sem tántoríthat el minket, mint a 2022. Ugyan idén nem sikerült elérnünk a 6 t/ha termésátlagot üzemi szinten, de így is születtek szép eredmények, éppen ezért töretlenül hisszük, hogy a termelőink és a Syngenta szakembereinek tapasztalatával és tudásával közösen elérjük a kitűzött célt!

Idén Magyaros Tiborral, az Aranykocsi Zrt. (Kocs) növénytermesztési ágazatvezetőjével beszélgettünk, hogyan látta ő az idei évet és a 6 tonna programunkat.

■  Miért csatlakozott a Syngenta 6 tonna programjához?

Engem nem a számok és a nagyságrendek üldözése motivált személy szerint, hanem az információk, a szakmai ismeretek megszerzése, megosztása. Elindult egy szakmai diskurzus, amihez nagyon szívesen csatlakoztunk, amit tudunk hozzáteszünk, de legfőképpen szeretnénk szakmai ismereteket szerezni a témában.

■  Milyen kihívásokkal szembesült a 2022-es évben a napraforgó-termesztésben?

A gazdasági oldalát nézve, egyre jobban meg kell nézni input oldalról a jövedelmezőséget, itt a műtrágyára gondolok, hogy mit adunk ki. A jelen gazdasági helyzetben már teljesen más a matek, és ezért nagyon jó volt a programban a tél végi ásványi nitrogén vizsgálat. Elég könnyű kiszámolni azt, hogy a 3000 Ft/ha-os laborvizsgálat mit tudott nekünk hozni a konyhára ebben az évben. Őszi búzában és árpában már évek óta követjük ezt a metódust, reprezentatívan különböző táblákat kijelölünk, mintát veszünk, és ennek tükrében végezzük el a tápanyag-utánpótlást.

Nagyon jó szakmai alapot teremtett, hogy ezt napraforgóban is megcsináltuk az idén a 6 tonna keretében, látszik, hogy van keresnivalónk az ásványi nitrogénnel.

A kihívás másik oldala az évekre visszamenő csapadékhiány, itt helyben egy 100 mm-rel szerényebb évet tudtunk magunkénak, tavaly 460 mm-rel zártunk, előző években mindig összejött az 550 mm.

■  A programban lévő ásványi nitrogén vizsgálat akkor már nem volt idegen?

Természetesen nem, de ilyen mértékben a napraforgó-termesztésbe helyezve őszintén bevallom, igen. Én a kalászosokat 0–30 cm-s mélységben szoktam megkérni talajvizsgálatra, kisebb növényzet-gyökérzet miatt, de a napraforgóban ez a fajta 90 cm-ig terjedő talajvizsgálat a jövőbeli tápanyag-gazdálkodási terveket, nézeteket sikeresen átrajzolta, egy másfajta gondolkodást indított el. Ez egy nagyon pozitív megközelítés a 6 tonnás programban és jelen gazdasági helyzetben hatványozottan fontos tényezővé lép elő.

■  Ön szerint a Syngenta jelenlegi genetikájában benne van a 6 tonnás terméspotenciál?

Igen, el lehet velük érni. Nálunk 2 kifejezetten jó adottságú területen tavaly egy 40 ha-os területen 4,6 t/ha átlagot arattunk le, a másik 36 ha-on nettó 4,7 t/ha-os eredményünk volt. Ha azt nézem, hogy gyengébb részei is vannak a területnek, a jobbak biztosan 5-6 t/ha terméseredménnyel kompenzáltak. Nem akarunk minden éveben nagyon nagy dolgot, nálunk a stabilitás, egy tervezhető terméshozam/árbevétel, egy fixáció kell a rendszerbe.

■  A 2023-as évben a 6 tonna program keretein belül milyen irányba haladna tovább?

A talajvizsgálatok kiszélesítésében látnám a következő lépcsőfokot, finomítani kell, kiegészíteni, hogy hol van olyan makro-mikroelem, ahol gyengén vagyunk ellátva. Itt a Liebig-féle minimumtörvényre gondolok, ahol 1-1 limitáló tényező mindig lehet a rendszerben. Különösen napraforgónál a kén szerepe nagyon fontos. Kb. 3-4 éve ráálltunk már arra, hogy kénes nitrogénnel szolgáljuk ki a napraforgót. Én ebbe az irányba mennék el a jövő évet illetően.

■  Hogyan látja a napraforgó-termesztés jövőjét?

Nálunk napraforgót legelőször csak 150–200 ha-on ter­mesztettünk, de néhány éve 300 ha szintjére hoztuk fel, és nem titkolt szándékunk, hogy az idén 400–450 ha-on termesszük.

A szárazság, klímaváltozás miatt jobban be tudjuk illeszteni a termesztéstechnológiába. Mindemellett ami erősíti a napraforgó szerepét input oldalról a műtrágya kérdése, valóban egy kevésbé nitrogénigényes növény, olcsóbb önköltségen elő tudjuk állítani. Egy jó deszikkálással, vagy ha olyan az évjárat, akkor pedig a 10–15-szörösére növekedett ipari földgáz használatára sem szorulunk rá, így nincs szárítási költség. Ez a két olyan tényező volt ebben az évben, ami arra adott okot, hogy növeljük a területet.

Illetve tudjuk jól, hogy a napraforgónak van egy speciális gyökérszerkezete, ami az utóveteményre nem túl kedvező, de önmagát a növényt igyekszik a legjobban kiszolgálni, próbálja áthidalni a legnehezebb helyzeteket.

Amennyiben szeretne többet megtudni 6 tonna programunkról keresse fel weboldalunkat!

  Zilahi András
vetőmag üzletág fejlesztési vezető – Duna régió Ácsné Dr. Szekeres Dóra
olajosnövények vetőmag marketingmenedzser

A cikk szerzője: Ácsné Dr. Szekeres Dóra

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

Napraforgóban a legjelentősebb termésnövelő növényvédelmi tényező a kórokozók elleni védelem. A leghatékonyabb megoldáshoz ismernünk kell a kórokozók...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?