Bővülő Syngenta napraforgóhibrid-ajánlat a rugalmasság és alkalmazkodóképesség jegyében

Agro Napló
Az idei év sajnos olyan helyzet elé állította a termelőket, amelyet csak tudomásul venni, de kivédeni nem lehetett. A szárazság és a magas hőség egymás sarkában járt, amelyet csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség, többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr még mindig.

 

A hibridválasztás is egy jó lehetőség, hogy a változó viszonyokhoz alkalmazkodóbb hibrideket vetve javítsuk az esélyeinket. A nagyobb napraforgótermelő országok, mint Franciaország vagy Ukrajna, legalább 3 zónát különítenek el észak-dél irányban és azokba eltérő hibridcsomagot javasolnak, általában tenyész­idő alapján. Magyarország méretben kevésbé tagozódik, de itt is jelentős környezeti különbségekkel találkoztunk, de inkább Kelet-Nyugat irányba, amelyet mindannyian láthattunk, ha átutaztunk az országon. Markáns eltérést találunk esőben, hőmérsékletben és a hőségnapokban is. A hibridválasztásnál hasznos ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

A Syngenta nemesítői, amikor ígéretes hibrideket nemesítenek, a tesztelés során, szinte mindig szerepel a hasonló hibridek között olyan, amely egyedibb jellemzőkkel bír. Ezek az eltérések legtöbbször vegetatív/generatív tengely mentén helyezkednek el. A generatívak nagy terméspotenciállal bírnak, de talajra, termőhelyre igényesebbek, kevésbé agresszív gyökérzettel rendelkeznek, a lombozatuk gyorsabban szárad és érik be. A magas termőképesség érvényre jut, ha elegendő tápanyaghoz, vízhez jutnak és nem éri őket sérülés/jelentős környezeti stressz. Ezek az intenzív hibridek. A vegetatívabb típusok rugalmasabban reagálnak a negatív hatásokra, azokat jobban tűrik, kevésbé szenvedik meg, az erőteljesebb gyökérzetüknek köszönhetően jobb a víz- és táp­anyag-önellátó képességük.

Az univerzális, jó alkalmazkodóképességű hibridek általában a középvonalon helyezkednek el és változatos viszonyok között is megbízhatóan tudnak teljesíteni. Ilyen hibridünk a SY Bacardi, amely nem véletlenül lett 2021-ben a legnagyobb zsákszámban eladott hibrid (Kynetec, 2021 napraforgó vetőmag panel). Azonban az olyan évek, mint a 2022, a klímaváltozásnak köszönhetően ismétlődhetnek, így egyes területeken el kell térni a középvonaltól a területek elhelyezkedése, a talaj és egyéb sajátosságok szerint.

 

 

A közkedvelt SY Bacardi hibridünk mellett az új SY Fergus és SY Michigan linolsavas, Clearfield® Plus hibridek a 2023-as szezonban már elérhetőek kereskedelmi forgalomban.

Az új hibridek peronoszpóra ellenállósága is erősebb, M9-es besorolású, amelyre egyre nagyobb szükség van. A napraforgó jó piaci pozíciója miatt egyre nő a napraforgó területe hazánkban, így egyre nagyobb eséllyel kerül olyan táblára, ahol a peronoszpóra fertőzés kockázata magasabb. Ilyenkor a teljes körű ellenállósággal rendelkező hibridek választását ajánljuk, kiegészítve a kémiai védekezés adta lehetőségekkel (több hatóanyaggal csávázott vetőmag).

A magasolajsavas (HO) szegmensben fordított a helyzet, mivel eddig a két szélső kategóriában biztosítottunk hibrideket és hiányzott az univerzális. 2023-ban azonban már elérhető a SY Barilio, amelyet már mi is vártunk. Az alábbi hibridek a magasolajsavas Clearfield® szegmensbe tartoznak és teljes körű peronoszpóra ellenállósággal (M9) rendelkeznek.

 

 

A magasolajsavas Express®-toleráns vegetatív szegmensét is erősítjük a szintén piacra kerülő NX12298 kódú hibridünkkel, amely a linolsavas Sureli hibridünkhöz hasonló terméspotenciállal rendelkezik.

A szélesedő Syngenta napraforgóhibrid -ajánlattal lehetőséget biztosítunk a termelőknek, hogy a stabilitás jegyében az adottságaikhoz legjobban illeszkedő hibridet választhassanak.

 

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök

Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye. Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye. Express® a FMC bejegyzett védjegye.

A cikk szerzője: Szeleczki Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

Az LG legújabb bőtermő napraforgója

Az LG legújabb bőtermő napraforgója

A termésátlag jó mutatója a termelési kultúrának. Az elmúlt évtizedben Magyarországon a vetésterület növekedésével együtt a napraforgó termésátlaga is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?