A nap gyógyító ereje (is lehetne) – Amistar Sun

Agro Napló
A két legfontosabb olajos növényünk vetésterülete évről évre elég hektikusan változik. Most az őszi káposztarepce visszaszorul, és a napraforgó hódít magának egyre nagyobb és nagyobb területet. Mindkét növényben közös, hogy termesztéstechnológiai szempontból a növényvédelem és ezen belül a gombakórokozók elleni védekezés kulcskérdés a sikeres termesztés érdekében. A jól megválasztott készítménnyel történő kezelés mindig kifizetődő, ami általában a kezelés által okozott terméstöbbletben is jelentkezik.

Ha egy olyan készítménnyel védekezünk, mint a Syngenta portfóliójában található Amistar Sun biztosak lehetünk benne, hogy a befektetésünk megtérül. Az Amistar hatóanyagai az azoxistrobin és a difenokonazol egymás hatékonyságát is kiegészítve biztosítják a hosszú védelmet és a széles hatásspektrumot, annak érdekében, hogy a repce- vagy a napraforgó állományunkat biztonságban tudjuk a betakarításig.

A repce esetében a legfontosabb gombaölő szeres védekezés a termés védelme szempontjából a virágzás kezdetekor végzett kezelés. A korai időszakban elsősorban a fómás levélfoltosság és szárrák tud problémát okozni, ezeket általában a regulátoros kezelések során vissza tudjuk szorítani, de a virágzatot és a becőt számos más kórokozó támadhatja. Az előbb említett problémák mellett az alternáriás vagy becőrontó betegség, a fehérpenészes rothadás vagy esetenként a szürkepenészes rothadás is problémát jelenthet.

A napraforgó esetében korai időszakban jelentkezhet az alternáriás szár- és levélfoltosság, majd a fómás vagy fekete szárfoltosság, később következik a fehérpenészes tányérrothadás, és bizonyos esetekben a napraforgórozsda. A korábbi fenológiai állapotban (6–8 lomblevélpáros állapot) elvégzett fungicides kezelések a szár- és levélfoltosságok elleni védelmet biztosítják, a csillagbimbós állapot végén–virágzás kezdetén végzettek pedig a tányér védelmét.

Az Amistar Sun kezeléskor:

  • Az azoxistrobin hatóanyag blokkolja a kórokozók energiatermelését. A kórokozó nem tud megfelelően fejlődni.
  • A hatóanyag felszívódik a növény szövetébe, és a hatóanyagcsoport legtöbb tagjával ellentétben alap- és csúcsirányba is elmozdul, utóbbi az új növekmények védelme miatt fontos.
  • A fotoszintetikus felület növekszik és a „zöld állapot” tovább fennmarad, az öregedési folyamatok lassabban következnek be.
  • Csökkenti a forró, száraz időszakban a légzés intenzitását, jobb lesz a növények hűtése, ezáltal tovább bírják a szárazságot.
  • A difenokonazol az egyik legszélesebb hatékonysággal rendelkező klasszikus triazol. Kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a fómás és alternáriás betegségek ellen.
  • A két hatóanyag szinergizmusának köszönhetően a fehérpenészes betegség ellen is jó hatékonyságot tapasztalhatunk.
  • Jól keverhető más készítményekkel, akár rovarölő szerekkel, vagy biostimulátorokkal (pl.: Quantis).
  • 3-4 hetes határtartamot tudunk biztosítani egy kezeléssel, amivel könnyen át tudunk vészelni egy nagyobb fertőzési nyomású időszakot is akár.
  • A kétszeri kezelés hatására napraforgóban akár 4–700 kg/ha terméstöbbletet is tapasztalhatunk.

Technológiai javaslat

Repcében elsősorban a virágzás korai szakaszában érdemes a kezelést elvégezni. Ebben a fázisban elsősorban a fehérpenészes rothadás elleni védekezésre koncentrálunk. Érdemes a repcefénybogár, repce-becőormányos elleni inszekticid készítménnyel együtt kijuttatni. A termésre gyakorolt pozitív hatása is ebben a fázisban a legkedvezőbb.

A napraforgó intenzív termesztésében a kétkezeléses technológia elengedhetetlen. Az első kezelést elsősorban megelőző jelleggel javasolt elvégezni, 6–8 lomblevélpáros állapotban, ekkor még szántóföldi géppel is el tudjuk végezni a permetezést. A második kezelést csillagbimbós állapotban javasoljuk elvégezni, ezzel biztosítjuk a tányér és a későn megjelenő szárbetegségek elleni védelmet.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?