2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Agil 100 EC hasznos segítőtárs az egyszikű gyomok irtásában

Agro Napló
A kertekben, szőlő és gyümölcs területeken a legkülönbözőbb egyszikű gyomnövények jelennek meg. Hétköznapi néven ezeket a gyomokat fűféle gyomnövényeknek is szokták nevezni. Ez a népi elnevezés a levélzetüknek az alakjából, biológiai szerkezetük felépítéséből ered. Ha botanikai szempontból elemezzük ezeket a gyomokat, 10-15 fajt tudunk elkülöníteni. Ezek közül ismertebb a Tarackbúza, Csillagpázsit, Kakaslábfű, Rozsnok, Muhar-félék.

Egy termőterületen nem az összes fajt találjuk meg, hanem csak azokat melyek az adott gazdálkodási rendszer mellett fenn tudnak maradni, illetve a környezeti viszonyok lehetővé teszik számukra a szaporodást. Jelenlétükkel a termelés minden szintjén súlyos károkat idéznek elő. Ezek a gyomok egyaránt megtalálhatók a nagyüzemi méretű termelésnél, de jelenlétükkel számolni kell a kiskertben az ágyásos termelésnél is. A fűféle gyomok irtására ma már sok kémiai eszköz áll rendelkezésre. Igen sok termék hatásához azonban csapadék kell, ami ha elmarad, akkor gyomirtó hatás sem várható. Ilyenkor két féle megoldási lehetőség közül választhat a termelő. Az egyik a kapa - aminek látványa nem mindig lelkesíti a termelőt munkára- vagy egy jó gyomirtó szer, mely minden körülmény között kiirtja a kinőtt fűféle gyomokat. E mûvelet elvégzésére igen alkalmas az Agil, mert válogatás nélkül irtja az egyszikû gyomokat. A készítmény alkalmazása során csak néhány apróbb szempontot célszerû figyelembe venni. A kiválasztandó dózis meghatározásához (költségtakarékosság végett) a védekezésre kijelölt területen meg kell állapítani, hogy a gyomnövények évelők vagy egynyáriak. Ez igen könnyen elvégezhető, mert elég csak a növények gyökérrendszerét megnézni. Ha a gyökérzet tarackszerű akkor évelő, ha bojtos a gyökérzet (olyan mint a fű-féléké ) akkor egynyári gyomnövények vannak a területen. Az Agil-ból a permetezéshez szükséges vegyszer mennyiséget a területen található gyomnövények alapján határozzuk meg. Évelő tarackosok esetén az Agil dózisa 1,2-1,5 l/ha, míg egynyári egyszikű gyomnövények jelenléténél 0,6-0,8 l/ha mennyiséget kell felhasználni. A meghatározott gyomirtó szer mennyiséget - üzemi permetező géppel- hektáronként 200-300 liter vízzel célszerű kipermetezni. Kis területek permetezésénél mindig gond a permetezéshez szükséges vegyszer kimérése. Ilyenkor célszerűbb az Agil-ból 0,2% vagy 0,3-%- os töménységű permetlevet készíteni. A töményebb oldatot tarack-félék permetezésekor, a hígabbat az egynyári gyomok irtásánál használjuk. A gyomnövények levelét úgy kell lepermetezni, hogy a permetlé ne csorogjon le róluk, de az egész levélzetet benedvesítse. Az Agil csak a zöld leveleken keresztül képes bejutni a gyomnövényekbe. A permetezéshez ideális fejlettség, egynyári egyszikű gyomnövényeknél a 3-5 leveles állapot, az évelőknél pedig, a 10-15cm-es nagyság. A készítménynek nincs tartós hatása, ezért csak a kezelés idejére kinőtt gyomokat pusztítja el. Emiatt egy évben többszöri kezelés is szükséges lehet, mert a gyomok szakaszosan kelnek. A gyomirtó hatás tünetei a permetezés után a fiatal gyomokon 6-8 nap, míg az évelőkön 10-12 nap mulva jelentkezik. Az Agil egy igen korszerű termék, mert a növények leveleibe gyorsan beszívódik. E folyamat lejátszódásához elég egyetlen óra, és ennek köszönhető az, hogy a permetezés után egy óra múlva lehulló csapadék a gyomirtó hatását nem befolyásolja.





A permetezéshez a házi kertekben meglévő permetező gépeket, eszközöket, fel lehet használni, csak arra kell ügyelni, hogy a permetezést alacsony nyomáson végezzük. Különösen arra figyeljünk, hogy a permetlevet a szél még véletlenül sem sodorja a féltve őrzött gyepterületre, mert azt károsítani fogja.





Az Agil használata, gyakorlatilag a hazánkban termesztett olyan fontosabb kultúrákban, mint a burgonya, borsó, paprika, szamóca, burgonya, hagyma, cukorrépa, mustár, szőlő, gyümölcsös, napraforgó engedélyezett. Forgalmi besorolását tekintve a szabadforgalmazású szerek köréhez tartozik, ezért széles körben felhasználható. A megvásárolt termék hatáscsökkenés nélkül akár három évig is eltartható. Az egyszikû gyomok minden kertben, termesztő helyen felütik a fejüket, ezért érdemes mindenkinek az Agil-t a védekező vegyszerei között tartani azért, hogy indokolt esetben legyen mivel az egyszikû gyomokat kiirtani.



Az Agil-t hazánkban a Makhteshim-Agan cég kizárólagos Magyarországi képviselete, a Biomark Kft forgalmazza a kereskedő partnerei közvetítésével.



Estleges további kérdéseivel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez.





Dr. Kádár Aurél, Biomark Agro



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!