Egy meg nem értett „ZSENI”

Agro Napló
Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan növekszik; lásd: Gramitrel, Brassitrel Pro, Bortrac, Thiotrac, Universal Bio stb. Ez teljes mértékben érthető, ha csak a termékek hatóanyag-tartalmát, összetételét, szakmaiságát nézzük.

A palettán van viszont egy termék, amelyre a címben leírt mondat vonatkozik. Ez a YaraVita Frutrel, őt nézzük meg egy kicsit közelebbről.

A lényegnél kezdve: 749 g/l hatóanyag található benne, úgymint nitrogén, foszfor, kalcium, magnézium, cink és bór.  Minden termelői tapasztalat, vizsgálat, kísérlet az egyik legnagyobb termésnövelő hatást tulajdonítja ennek a terméknek. Ezek után felmerül a kérdés, mi az oka a mellőzöttségnek, a „meg nem értésnek”? Az ár nem lehet, mert a többi növényspecifikushoz hasonló a liter-ár, a hatóanyagra vetített ár, hektárköltség. Talán a név, valamint az ajánlott dózisok körül kell keresni a megoldást. A Frutrel név egyértelműen a gyümölcstermesztőket célozza meg, de ennél azért jóval szélesebb a felhasználói lehetőség. Mindjárt ott van a szőlő, mint legközelebbi felhasználási terület, de bátran nyúljanak ehhez a termékhez a zöldségtermesztők is, csak vessenek egy hosszabb pillantást az összetételre.

Ezenkívül nem ördögtől elrugaszkodott dolog megszólítani a szántóföldi kultúrák gazdáit sem, elég, ha csak a mostani hűvös, hideg napokra gondolok, illetve a Frutrel foszfor-, kalcium-, vagy magnéziumtartalmára. A másik tényező a dózis, illetve annak kommunikációja lehet. A termék bevezetésekor a nyugat-európai ajánlásokat figyelembe véve automatikusan átemeltük az 5–10 l/ha felhasználási javaslatot. Nem hangsúlyoztuk ki, hogy ez egy vegetációs javaslat, nem egy-egy kezelésre szól, és ez talán sokakat elijesztett a termék megvásárlásától. Figyelembe véve a rendkívül magas hatóanyag-tartalmat, a 2,5–3 l/ha kijuttatáskori dózis hangsúlyozása fontos és kiemelendő. Természetesen ennek ismétlése már sok egyéb tényezőtől függ. 2-3 alkalommal a leginkább életszerű, és általában elegendő is, figyelembe véve mondjuk szőlő-gyümölcs esetében az általa gerjesztett rendkívüli intenzív növekedéshez köthető zöldmunka mennyiségét.

Mindenkinek, aki figyel a részletekre, a jónál is jobb megoldásokra, ajánlom ezt a terméket a figyelmébe. A YaraVita termékekre jellemző tulajdonságok; mint esőállóság, keverhetőség, tartamhatás természetesen ugyanúgy jellemzi a Frutrelt is. Nagyon fontos kihangsúlyoznom, hogy nem az egyéb növényspecifikus termékek helyett javaslom (Gramitrel – kalászos, Brassitrel Pro – olajos és fehérjenövények, Zeatrel – kukorica), hanem a teljes kertészeti technológiában (álló kultúrák, zöldségfélék), illetve bizonyos extrém helyzetekben szántóföldön. A fő felhasználási területe természetesen az alma, csonthéjasok, szőlő, de mellette felhívnám pl.: a földieper-, dinnye(!)termesztők figyelmét is erre a termékre. A zöldségfélék közül a komplex tápanyagfelvételre, -ellátottságra különösen érzékeny gyökérzöldségek, hagymafélék esetében is egy-két kezelés rendkívül sikeres, megtérülő befektetés.

Ha bármi kérdés felmerül a termék használatát illetően, keressék a Yara szaktanácsadó csapatát!

  Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
+36 30 383 8341

A cikk szerzője: Gyuris Kálmán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gondolatok az idei tavaszról

Gondolatok az idei tavaszról

Az a szép ebben a szakmában, hogy nincs két egyforma szezon. Persze trendek azért vannak. Sajnos ilyen a kora tavaszi aszály legalább 5-6 éve. Tudjuk,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?